tiistai 19. elokuuta 2014

Uusia ideoita

Alan olla siinä iässä, että voin vapaasti muistella menneitä, toisin sanoen vuosikymmenien aikana pohdiskelemiani uusia ideoita.
Joitakin niistä olen julkisestikin esittänyt erilaisten asiantuntijaryhmien arvioitaviksi.

Eräs sellainen on alla oleva asiakokonaisuus, jonka esitin vuonna 2004 Venture Cup-ideointikiplailuun. Itse idea on huomattavasti vanhempi.
Esitin em. kilpailuun kolme ideaa, joista alla oleva oli kolmas. En valitettavasti saanut asiantuntijaryhmää täysin vakuuttuneeksi ideastani.

Pistän sen nyt blogisivujeni kautta täysin julkiseen jakeluun. Toivottavasti joku "propelipää" "bongaa" ajatuksen jossakin päin maailmaa ja ottaa minuun yhteyttä. Olisi mielenkiintoisa pistää idea toteutukseen - viimeinkin.

Asia kävi viimeksi lauantaina 16.08.2014 päivällä mielessäni istuskellessani Kemin Selkäsaaren pohjoispäädyn matalikolla jigi-ongelle ja pilkillä. Ahvenia tuli ihan mukavasti, jopa tämän kesän ennätyskala...

Olisi mukava saada nykyistä enemmän infoa veden alaisesta elämästä, kalojen käyttäytymisestä...




Nro 3...


Lehtori Aki Pyykkö
Kainuunkatu 3
94700 Kemi                                                                         Kemi 01.05.2004


Vastaanottaja
Asiantuntijaryhmä


                  KOUKKU+MATO+VAIHTOPIDIKEJÄRJESTELMÄ

                  Hook+synthetic worm+replacement holder

                   Workname ”Super fish-hook”

Super fish-hook on ns. pienkalastukseen, perinteiseen mato-ongintaan soveltuva kertakäyttöinen ongenkoukku, joka sisältää lisäksi synteettisen madon/syötin/pinnoitteen, lyhyen kiinnikesiiman sekä vaihtopidikejärjestelmän, joka toimii myös ongenpainona.

Tuotteen kehittämiseen on perusteltu, selkeä tarve, koska konventionaaliseen mato-ongintaan liittyy monia sellaisia osatekijöitä, jotka estävät, vaikeuttavat tai tekevät mato-onginnan osittain vastenmieliseksi siksi, että…
-                    matojen, syöttien ”valmistaminen” kotitekoisista massoista, ostaminen, etsiminen/erityisesti luonnosta löytäminen on urbaanille city-ihmiselle vaikeaa/aikaa vievää sekä säilyttämisen kannalta usein mahdotonta
-                     nimenomaan matojen käsitteleminen on monien mielestä epämiellyttävää ja epäesteettistä katkomista, suoranaista silpomista
-                    koukun poistaminen pienkalasta välittömästi ongintapaikalla, erityisesti ns. kalan ”syönnin” ollessa hyvä saattaa olla erityisen raakaa, kalalle turhaa kärsimystä tuottavaa ja aikaa kuluttavaa
-                     jne. …

Em. tyyppiset ongelmat pienkalastuksessa, onginnassa ovat globaalisia.

Kertakäyttöinen Super fish-hook ( kertakäyttökoukku, synteettinen mato ja lyhyt kiinnityssiiman pätkä ) saa jäädä kalan leukaa/suuhun/nieluun, koska se joka tapauksessa poistetaan kalan perkauksen yhteydessä.

Luonnollisesti Super fish-hook voi toimia myös tavanomaisen ongenkoukun tapaan tilanteessa, jossa se on irrotettavissa ongitusta kalasta vaivattomasti  ja synteettinen mato on onkijan arvion mukaan riittävän hyvässä ”kunnossa”.

Uusi Super fish-hook kiinnitetään, ”nipsautetaan” kasetista/kotelosta ongensiiman päässä olevaan vaihtopidikejärjestelmään puristuskiinnityksellä, mikäli onkija toteaa kalassa olevan koukun irrottamisen vaivalloiseksi ja kalalle kohtuutonta kärsimystä aiheuttavaksi.

Luonnollisesti uusi Super fish-hook vaihdetaan myös vanhan tilalle, mikäli käytetyn kunto sitä vaatii…

Vaihtopidikejärjestelmä toimii myös ongen ns. painona.

Em. tyyppistä Super fish-hook`ia voidaan soveltaa myös ns. pohjaongintaan ja pilkkimiseen.

Super fish-hookìn jatkokehitystyön yhteydessä on syytä tarkastella uudella, luovalla, innovatiivisella tavalla koko mato-onginnan välinekokonaisuutta; vapaa, siimaa, kohoa ja painoa – koukun/madon/syötin lisäksi – mahdollisesti suunnitella osittain koko välineistö kompaktiksi, luovaksi, älykkääksi ekopaketiksi.

Suunniteltuun järjestelmään on mahdollista liittää myös pienkalastusta; mato-ongintaa, pohjaongintaa ja pilkkimistä elävöittävä videokuvausmahdollisuus, jota voidaan käyttää kalastukseen liittyvän mielenkiintoisen viihteellisen osa-alueen lisäksi, koulutukseen ja tutkimukseen.

Kunnioittavasti
Aki Pyykkö




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti