perjantai 8. elokuuta 2014

Iloinen perhetapahtuma ja vähän muutakin...


Luin noin puolitoista vuotta sitten lehdestä artikkelin, oikeastaan kolumnin otsikolla Ilonen perhetapahtuma.

Otsikon valinta oli tarkkaan harkittu, joka johdatti varmaan jokaisen lukijan hiukan muihin, perinteisiin ”iloinen perhetapahtuma”- ajatuksiin.

Artikkelissa käsiteltiin kymmenien vuosien pätkätyön muuttumista vakituiseksi työpaikaksi.

Artikkelissa todettiin muun muassa: ”Työpaikan merkitys on äärettömän suuri. Meidän kattilakunnalle se tietää esimerkiksi sitä, että avoimia työpaikkoja ei enää tarvitse etsiä, eikä rustailla työhakemuksia. Myös tähän rumbaan liittyvä ainainen henkinen paine on poissa.”

Työpaikan merkitys on todellakin äärettömän suuri. Se on erityisen suuri nimenomaan talousalueellamme, jossa työttömyysprosentti on ollut pitkään kohtuuttoman korkealla.

Siksi jokainen työpaikka, varsinkin uusi työpaikka on elintärkeä. Teolliset työpaikat ovat vähentyneet viimeisten vuosikymmenien aikana mutta vihdoinkin on - tai ainakin oli - toiveissa saada niitä lisää.

Ihmettelen, miten hiljaista on edelleen Kemin Ajokseen suunnitellun biodieseltehtaan osalta. Asiasta ei ole ollut pitkiin aikoihin artikkeleita lehdissä, mainintoja uutisissa, jne. ainakin minulta ne ovat menneet ohi näkökentän…

Tyyntä positiivimyrskyn edellä? Vapo on ilmoittanut olevansa edelleen Kemin Ajoksen biodieselhankkeen takana. Siihen on ns. valmista rahaa EU:n myöntämä lähes 90 miljoonan euron avustus
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat vajaa 500 miljoonaa euroa, jolla saadaan välillisesti satoja uusia työpaikkoja – tehtaalle ja lähiympäristöön.
Ilmeisesti tällä hetkellä – hiljaisuuden vallitessa – haetaan kiihkeästi lisärahoitusta, kukaties kansainvälisiä rahoittajia.

Viime vuosina on muodostunut pakostakin käsitys – olipa vallankahvassa minkä värinen hallitus tahansa – että hävitetään aika reipasta vauhtia valtion, Sinun ja minun omaisuutta.
On syntynyt näkemys, joiden mukaan valtio ei saa omistaa juuri mitään, siis me, Sinä ja minä…
Entisinä hyvinä aikoina, silloin kun presidentit olivat vielä Kekkosia, valtio oli tiukasti mukana monessa.

Mielestäni vähintäänkin valtiolla, siis meillä, Sinulla ja minulla edustajiemme välityksellä täytyy olla erittäin tiukka ote nimenomaan mm. : energiatuotannosta, rautatieverkostosta, tieverkostosta, lentoverkostosta, perusmetalliteollisuudesta, luonnollisesti koulutustoiminnasta, jne. …
Valtion mukana oleminen uusissa, merkittävissä energiatuotanto-/polttoaineratkaisuissa, joissa perusraaka-aineena on puu, on edelleen enemmän kuin perusteltua.

Kemin Ajoksen biodieselhanke on koko Lapin asia, vaikka täällä Perämeren pohjukassa tuntuu siltä, että se halutaan vaieta kuoliaaksi…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti