maanantai 25. elokuuta 2014

Tulokseton palkantarkistusneuvottelu...

Ennen kaikki oli yksinkertaista ja selkeää työmarkkinarintamalla vai oliko sittenkään...

No joka tapauksessa mm. punjalostusteollisuudessa toteutui varsin selkeä työnjako ammattimies-/teknikko-/insinööri/diplomi-insinööri-sektorilla. Olivat vakiintuneet käytännöt, eräänlaiset maan tavat toimia.

Toki ennenkin taustalla olivat kirjainlyhenteet SAK, Sttk ja Akava sekä luonnollisesti vastaavat työnantajaliitot.

Opiskeluaikana ei liiemmälti tullut kiinnitetyksi huomiota ammattijärjestöasioihin. Silloin painettiin töitä lähes vuorotta, kun töitä oli erittäin hyvin tarjolla. Kesän aikana vuorotöissä ehti tienata aika tukun riihikuivia markkoja talven varalle. 

Itse olin opiskeluaikoina kahtena kesänä eräässä Etelä-Suomen paperitehtaassa töissä. Lomitin vuoromestareita - tosi mielenkiintoista ja mieleenpainuvaa aikaa.

Valmistuttuani paperi-insinööriksi tulin valituksi kyseiseen tehtaaseen insinööritehtävään, tavallaan aluksi koeajalle ja eräänlaiseksi lomittajaksi, tuuraajaksi.

Syksyn lähestyessä pyysin päästä tehtaan henkilöstöpäällikön juttusille. Ajatuksena oli käydä avointa keskustelua palkantarkistuksesta.

Keskustelu toteutui erittäin myönteisessä hengessä. Kyseinen henkilö oli tunnettu empaattisuudestaan. Kävimme läpi menneitä lomituskesiäni tehtaalla ja nykyistä asemaani.

Kuitenkin ehdottaessani pientä palkantarkistusta henkilöstöpäällikkö totesi:"Kuule Aki, minä olen ollut työelämässä kymmeniä vuosia. Minun ei ole koskaan tarvinnut pyytää palkantarkistusta. Olen ollut aina tyytyväinen saamaani palkkaan."

"Palataan asiaan myöhemmin." hän lisäsi ja ojensi kohteliaasti kätensä keskustelun loppumisen merkiksi.

Me emme palanneet asiaan myöhemmin, sillä siirryin muutaman viikon päästä muualle muihin tehtäviin.

Tiesin jo silloin, että kyseinen henkilön suku, hän luonnollisesti yhtenä suvun jäsenenä, omisti aika siivun tehtaasta/yrityksestä.
Hänelle eivät palkantarkistusneuvottelut ilmeisesti olleet koko hänen työuran aikana olleet kovin tärkeitä ja ajankohtaisia. Rahaa tuli hänen tlillleen ilmeisesti kuin suokuokalla - siihen maailman aikaan.

Edellä mainittu tapahtuma ehkä oli eräs syy, miksi myöhäisemmässä vaiheessa olen kokenut tärkeäksi "kuulua liittoon" ja olla aktiivisesti mukana ammattiyhdistystoiminnassa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti