maanantai 11. elokuuta 2014

Nyt suppailemaan!

Ennen sanottiin: "Kaikkea se saksalainen keksii!" Tämän tekstin innovaatio tulee kuitenkin hiukan kauempaa peräti Hawaijilta saakka.

Ylen sivuilla on artikkeleita Sup-lautailusta eli stand up paddle boarding -lautailusta. 

Kyseessä on melontalaji, jota harrastetaan laudan päällä seisten. Laudalla melomisesta saa kuitenkin halutessaan myös kovan kuntoilulajinkin, sanotaan.

"Kalusto on hyvin yksinkertainen. Kolme metriä pitkä ja 80 senttiä leveä surffilaudan näköinen lauta asetetaan veteen, otetaan mela käteen ja lähdetään melomaan. Pelastusliivejä ei kannata unohtaa. Märkäpukua ei tarvita, vaan laudan päällä pärjää vaikka pyhäpuvussa. Kengät ja sukat kuitenkin kannattaa jättää rannalle. Ihan kuivin jaloin laudan päällä ei selviä. Nilkat saattavat kastua, jos aallot lyövät laudan yli. Muuten vaatetusta ei tarvitse sen kummemmin miettiä." todetaan lennokkaassa lähes supermainosmaisessa yrittäjävetoisessa tekstissä.

Tekstin mukaan ensimmäiset 15 sekuntia on epävarma olo - niin varmaan. Lauta ei mene ympäri vaikka kuinka yrittää keikuttaa. Tasapaino tekstin mukaan löytyy nopeasti koukistamalla polvia ja seisomalla hartioiden levyisessä haara-asennossa...

Suppailukuvaa katsellessani ja tekstiä lukiessani tulivat mieleen vanhat suomalaiset tukkilaiselokuvat, joissa filmin komea sankarihahmo laskee tukilla kuohuvaa koskea käsissään tasapainoa auttava puuseiväs, kukaties keksi, joka oli ja on tärkeä työväline puita uitettaessa.

Toisaalta vilahti ajatuksissa 1970-ja 80-luvun vaihteen kesäaamun rantaseuranta Saimaan rannalla, Taipalsaaren Saimaanharjulla.
Seurasimme poikiemme kanssa keski-ikäisen miehen alkutaistelua, opettelua surffilaudan käyttöä rantamatalikossa.
Kyllä oli naurussa pitelemistä! Meidän oli pakko soudella etäämmälle, ettemme olisi häirinneet naurunremahduksillamme aktiivista surffailijaa.
Kyllä hän sinnikkään yrittämisen myötä pysyi pystyssä vempaimellaan loppujen lopuksi sllä kerralla kymmeniä metrejä...

Tunnustan avoimesti, että olen ollut usein totaalisesti väärässä uusien "vouhotusten" rynniessä markkinoille.

Jokohan Sup-vempaimia nähdään kuitenkin Perämeren pohjukassa kesällä 2015?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti