perjantai 7. huhtikuuta 2017

Yhdysvallat palasi sotaan ja otti suuren riskin...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Kyynikot ovatkin jo arvelleet, että Idlibin maakunta pommitetaan evakuoituine asemiehineen ja siviileineen maan tasalle viimeistään sen jälkeen, kun terroristijärjestö Isisin päämaja Raqqassa on kaatunut.
Juuri tähän suuntaan yli kuuden vuoden sodankäynnin prosessi Syyriassa on ollut menossa ”piiritä, pommita ja evakuoi” -menetelmällä. Niin ja lopuksi tuhoa!
Eikö tälle järjettömyydelle löydy loppua? Syyriassa edelleen on kymmeniä eri ryhmittymiä, kukaties yli sata, jotka taistelevat Venäjän tukemaa hallitusta vastaan, USA:n tukemaa liittoutumaa vastaan ja lisäksi osittain keskenään.
Muuten - USA:n tekemässä ohjusiskussa ei ollut mielestäni mitään yllättävää, se oli pakon sanelemaa.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat    |   Moskovan-kirjeenvaihtajan kommentti

Yhdysvallat palasi sotaan ja otti suuren riskin

Trumpin yllätysvedon suurin riski on, että Yhdysvallat ja Venäjä ajautuvat sotimaan Syyriassa toisiaan vastaan.

YHDYSVALTAIN presidentin Donald Trumpin määräämä yllättävä ohjusisku Syyriassa merkitsi Washingtonin ilmoitusta paluusta Lähi-idän sotakentille. Barack Obaman presidenttikausilla Yhdysvallat teki kaikkensa pysyäkseen poissa uusista sodista.

Yhdysvallat ilmoitti iskunsa olevan kosto kemiallisten aseiden käytöstä. Syyrian joukkojen epäillään käyttäneen kaasua viime tiistaina Idlibin alueella sijaitevassa Khan Sheikhunissa.

Washingtonin käyttämä perustelu korostaa ja alleviivaa linjan muutosta: Obama sanoi kemiallisten aseiden käytön merkitsevän ”rajan ylittämistä” muttei lopulta tehnyt mitään, vaikka Syyria näitä aseita vahvojen epäilyjen mukaan käytti.

OBAMA jätti Syyriaan sotilaallisen tyhjiön, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin loppuvuonna 2015 täytti. Venäjän liittyminen Syyrian hallituksen joukkojen rinnalle merkitsi presidentti Bashar al-Assadille henkilökohtaista pelastusta lähes varmasta tuhosta.

Venäjän Syyria-strategia on ollut suoraviivainen: kapinallisten hallitsemat kylät, kaupungit ja kaupunginosat on ensin piiritetty ja niitä on pommitettu sumeilematta. Tämän jälkeen on tarjottu paikallisia neuvotteluja, joiden seurauksena asemiehet, heidän perheenjäsenensä ja muut halukkaat siviilit on evakuoitu muualle, usein juuri Idlibin seudulle.

Kyynikot ovatkin jo arvelleet, että Idlibin maakunta pommitetaan evakuoituine asemiehineen ja siviileineen maan tasalle viimeistään sen jälkeen, kun terroristijärjestö Isisin päämaja Raqqassa on kaatunut.

TUHOA ja kärsimystä on kylvetty yllin kyllin, mutta Moskovan strategia on toiminut. Venäjän pääesikunnan laskujen mukaan pitkästi toista tuhatta asutuskeskusta on otettu Syyrian hallituksen valvontaan tällä ”piiritä, pommita ja evakuoi” -menetelmällä.

Parasta olisi, jos Trump ja Putin istuisivat yhteiseen neuvottelupöytään.
Samalla alakynteen jääneet al-Assadin vastustajat ovat radikalisoituneet ja Isisin tapaiset terroristijärjestöt ovat ottaneet vastarinnassa johtavan roolin. Ja kun rintamalinjoilla menee huonosti, turvautuvat terroristit siihen, minkä parhaiten osaavat.

Näin on ajauduttu tilanteeseen, jossa sekä syyrialaisten että kaikkien sodan seurauksista kärsivien kannalta hirmuhallitsija al-Assad alkaa näyttää parhaalta vaihtoehdolta.

TRUMPIN yllätysvedon suurin riski on, että Yhdysvallat ja Venäjä ajautuvat sotimaan Syyriassa toisiaan vastaan. Jos näin käy, on vaikea kuvitella, miten sodan leviämiseltä vältyttäisiin. Ensimmäisenä sama asetelma toistuisi todennäköisesti Ukrainassa.

Siksi perjantain vastaisen yön ohjusiskun seurauksista vähiten toivottavia ovat uudet ohjusiskut. Parasta olisi, jos Trump ja Putin istuisivat yhteiseen neuvottelupöytään mahdollisimman nopeasti ja löytäisivät ratkaisun, joka aivan varmasti on olemassa.

Oikaisu kello 11.25: Syyrian joukkojen epäillään käyttäneen kaasua viime tiistaina Idlibin alueella sijaitevassa Khan Sheikhunissa. Varmoja todisteita joukkojen syyllisyydestä ei kuitenkaan ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti