lauantai 29. huhtikuuta 2017

Arktinen haave jäätyi...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa. Ilmastotutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on arktisella alueella erittäin nopeaa, mutta kumpikaan suurvallan johtaja ei tähän usko.
Hmmmmm - siinäpä sitä Suomella onkin työmaata ihan niskanappia myöten...

Suora nettilainaus Lapin Kansasta hiukan tuunattuna:

Arktinen haave jäätyi

Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat eivät usko ilmaston lämpenevän ihmisen toimien takia. Suomi etsii agendaa, josta voisi keskustella.

MIILA KANKAANRANTA
Arktinen haave jäätyi
Arktinen ympäristönsuojelu on nyt jäissä.
Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa. Ilmastotutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on arktisella alueella erittäin nopeaa, mutta kumpikaan suurvallan johtaja ei tähän usko. USA:n presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kyseenalaistavat koko teorian ilmaston lämpenemisestä ihmisen toiminnan takia.
Trump totesi presidentinvaalikampanjansa aikana, ettei ilmastonmuutosta ole olemassakaan. 
Trump on myös kertonut, että Yhdysvallat saattaa vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteista.
Trumpin avustajat neuvovat presidenttiä eri tavalla. Presidentin päästrategi Steve Bannon yrittää saada Trumpin päättämään ilmastosopimuksesta eroamisesta. Ulkoministeri Rex Tillerson kannattaa ilmastosopimuksessa pysymistä. Presidentin tytär Ivanka Trumpin sanotaan olevan Tillersonin kanssa samaa mieltä.
Venäjän presidentti Vladmir Putin totesi Arktisen foorumin kokouksessa Arkangelissa, ettei ihminen ole vastuussa ilmastonmuutoksesta. 
Putinin mukaan jäävuoret ovat sulaneet jo vuosikymmeniä eikä ihmisten toiminnalla ole ollut siihen vaikutusta.
Kahden suurvaltajohtajan näkemykset voi kuitata idioottimaisena valtapolitiikkana, mutta se ei pitkälle auta. 
Suomessa kaivattaisiin lisää analyyttistä tietoa esimerkiksi siitä, millaisiin tutkimuksiin Putin näkemyksensä perustaa. Voi olettaa, että Putinilla on tukena parhaat venäläiset asiantuntijat.
Putin kertoi näkemyksistään tilaisuudessa, jossa oli mukana Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistö kertoo pohtineensa paljon, millä tavalla ilmastoskeptiset suurvaltajohtajat olisi ylipäätään mahdollista saada saman neuvottelupöydän ääreen Suomen puheenjohtajuuskaudella. Mitä jää jäljelle?
”Meidän pitäisi nyt löytää nimenomaan ympäristöpuolella sellainen asia, joka voisi kiinnostaa kumpaakin”, Niinistö pohtii.
Niinistön mielestä suurvaltoja saattaa kiinnostaa esimerkiksi öljynporauksen yhteydessä vapautuvien kaasuvarojen hyödyntäminen. Voi olettaa, että vanhentuneiden laitosten uusiminen innostaa erityisesti Venäjällä.
Suomessa oli suuria odotuksia puheenjohtajakautta varten, mutta näille odotuksille ei ole nyt juuri katetta. Venäjää ja Yhdysvaltoja innokkaampi päästöjen vähentäjä on Kiina, jonka suurkaupungeissa kivihiilen polton ongelmia kukaan ei voi kiistää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti