torstai 6. huhtikuuta 2017

Voiko illan tv-tentti ratkaista kuntavaalit?

Paljon on pelissä totta tosiaan! Toivottavasti tilanne ei ryöstäydy huutamiseksi ja päällepuhumiseksi. Juontajat ovat myös paljon vartijoina...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Voiko illan tv-tentti ratkaista kuntavaalit? – Professori: "Puheenjohtajilla tänään paljon pelissä"

Kello 21.05 alkavaa televisiotenttiä voi seurata TV1:ssä ja Areenassa.
Politiikka
Puheenjohtajatentti Vaalit 2017 Yle
Ylen puheenjohtajatentti 7.3.2017Petteri Sopanen / Yle
Kuntavaaleissa on käynnissä loppukirivaihe. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.
Ylen tämänpäiväinen gallup povaa kolmen puolueen vääntävän tiukasti suurimman puolueen paikasta. Kokoomus, keskusta ja SDP ovat 0,4 prosenttiyksikön sisällä, kun kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Illalla eduskuntapuolueiden puheenjohtajilla on viimeinen mahdollisuus vakuuttaa äänestäjät televisiossa, kun puoluepamput kokoontuvat Ylen tv-tenttiin. Tentti alkaa kello 21.05 TV1:ssä. Tentille on varattu aikaa yli kaksi tuntia, ja se päättyy kello 23.30.
– Kaikki on mahdollista. Tiedämme, että mielipidemittauksessa on virhemarginaali. Toisaalta tiedämme sen, että moni vielä miettii äänestämistään. Paljon voi vielä tapahtua, petaa asetelmia Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.
Grönlund ottaa esimerkiksi äänestäjien epävarmuudesta viime eduskuntavaaleihin. Viime eduskuntavaaleissa noin neljännes äänestäjistä päätti ehdokkaansa vasta muutama päivä ennen vaaleja. Vaalipäivänä päätöksensä teki kymmenen prosenttia äänestäjistä.
– Ääniä on vielä paljon jaossa. Puolueiden puheenjohtajilla on paljon tänä iltana pelissä, Grönlund sanoo.

Mikrofoni kiinni, jos muu ei auta

Tv-tentin tuottamisesta vastaa Ville Kolari. Illan tentissä ei puhuta enää sotesta, vaan se on nyt jätetty taakse, Kolari sanoo.
– Tässä tentissä keskitymme asioihin, jotka on helpompi konkretisoida ihmisille, sanoo tentin tuottajana toimiva Ville Kolari.
Tentissä keskitytään muun muassa kuntien järjestämään varhaiskasvatukseen ja koulutukseen.
– Viimeisimpänä mutta melkein tärkeimpänä teemana on vanhusten hoito, Kolari toteaa.
Mahdollisesti kovilla vaalikierroksilla käyvät puheenjohtajat saadaan Kolarin mukaan pidettyä kurissa. Puheenvuoroja varten mikrofoni viedään puheenjohtajalle. Sama keino oli käytössä viime tentissä, ja silloin se toimi hyvin, Kolari sanoo.
– Jos muu ei toimi, uhkaamme sulkea mikrofonin, Kolari mainitsee yhden tehokeinon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti