keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Sotesolmua ratkotaan – Meri-Lapin kilpailutuspäätöksen vaikutuksia arvuutellaan...

Yhteistä näkemystä haetaan pitkän kaavan kautta...

Suora nettilainaus Lapin Kansasta hiukan tuunattuna:

Sotesolmua ratkotaan – Meri-Lapin kilpailutuspäätöksen vaikutuksia arvuutellaan

Meri-Lapin sotesooloilua ei katsota Lapissa hyvällä. Yksityistäminen uhkaa ajaa kaksi sairaalaa kilpailijoiksi. Työnjakopöytään istutaan torstaina.



Sari Pelttari-Heikka
Meri-Lapin kuntien halu katsoa erikoissairaanhoidon yhteisyritysmahdollisuus loppuun saakka ei saa ymmärrystä Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnissa.
- Kyllä tästä yksityistämissuunnitelmasta ollaan huolestuneita. Ei kai tämmöistä kilpailutusta turhanpäiten olla tekemässä, vaan erikoissairaanhoidon yhteisyritys nähdään varteenotettavana vaihtoehtona. Meri-Lapin kuntien ratkaisu ei voi olla vaikuttamatta myös torstaina alkaviin sairaaloiden työnjakoneuvotteluihin, tai ainakin se asettaa ne eri valoon, toteaa Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela. Torstaina alkavia neuvotteluja vetävä Lapin Sote-ohjausryhmän puheenjohtaja Sakari Trög pahoittelee, että yhteistä säveltä ei ole maakunnan sisällä.
- Erikoissairaanhoidossa ei ole löydetty yhteistä lappilaista näkökulmaa, jossa työnjako voitaisiin ratkaista kumpikin huomioiden. Muussa sote-valmistelussa on ollut yhteistä näkemystä. Siksi näihinkin neuvotteluihin haluttiin omistajat mukaan.
Trög ei tunnista mielikuvaa, että Lappi olisi viemässä kaiken Länsi-Pohjasta.
- Ehkä tässä ei ole aidosti keskusteltu, vaan odotetaan vahvempaa ääntä omistajilta sairaaloiden sijaan. Nyt olisi löydettävä polun pää, josta voidaan lähteä rakentamaan koko Lapille sopivaa mallia, eikä vain turvata omaa aluetta, Sakari Trög miettii.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi ei näe tilannetta toivottamana, vaan muistuttaa työnjakoneuvottelujen vasta alkavan.
- Meillä on tukena tuore terveydenhuoltolaki, joka edellyttää tiettyjen asioiden säilymistä keskussairaalassa jatkossakin. Kolmannes lappilaisista asuu Länsi-Pohjan alueelle, joten ei voi olla ideana huonontaa tämän alueen palveluita. Toivottavasti poliittiset päätökset eivät heikennä neuvottelutilannetta, Luosujärvi sanoo.
Lapin Soten projektijohtaja Tommi Lepojärvi ei ilahtunut Meri-Lapin ratkaisusta.
- Meidän on päästävä haaksirikkoutuneista neuvotteluista eteenpäin. Maakunta on kiistatta aika kriisissä, ellei meillä ole valmista järjestelysuunnitelmaa. Nyt olisi lähdettävä puhtaalta pöydältä tekemään työjakoa, eikä ole aikaa kaivaa poteroita. Toivottavasti kilpailutussuunnitelmat eivät liikaa provosoi neuvotteluosapuolia.
Lepojärven mukaan on täysin mahdollista löytää Lappiin malli, jossa on kaksi keskussairaalaa sopinut työnjaosta.
- Nyt mallin löytäminen on kiinni osapuolista. On vain osattava antaa arvo toisillekin, hän muistuttaa.
Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen näkee yhteisyrityksen kilpailutuksen todellisena mahdollisuutena. Ylitornion jäänti pois kilpailutuksesta ei hänen mukaansa ole este asian etenemistä.
- Länsi-Pohjan suunnitelma ei poista yhteisen Lapin soten rakentamista. Jos yhteinen tahtotila löytyy, niin nämä on mahdollista yhdistää. Nyt suunnitelmia viedään rinnan valmistelussa. Meillä on kuukausi aikaa tehdä esitys työnjaosta, Nousiainen linjaa.

Länsi-Pohjan sote

Kunnat organisoivat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut laajentamalla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää sekä perustamalla yhteisyrityksen yksityisen valtakunnallisen kumppanin kanssa 1.1.2018 lukien.
Kuntayhtymään: perheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, ikäihmisten palvelut sekä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaistehtävät.
Yhteisyritykseen: terveyden- ja sairaanhoidon palvelut sekä kuntoutuspalvelut
Laaditaan pitkäkestoiset (10 - 15 vuotta) palvelusopimukset, joissa määritellään yhteisyrityksen kunnille tuottamien palveluja koskevat ehdot. Palvelusopimukset siirtyvät 1.1.2019 lukien maakunnalle sitä velvoittavina sopimuksina.
LPSHP käynnistää yhteisyrityksen kilpailuttamisen KPMG Oy:n konsultoimana.
Yhtiöittämispäätös on valtuustojen käsittelyssä kesäkuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti