torstai 6. huhtikuuta 2017

Kylmän sodan hirviö tulossa Suomenlahdelle – maailman suurin ydinsukellusvene osallistuu paraatiin Kronstadtissa heinäkuussa...

Hmmmmm - vai niin, kovat ovat uhonäyttöhalut naapurilla...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Kylmän sodan hirviö tulossa Suomenlahdelle – maailman suurin ydinsukellusvene osallistuu paraatiin Kronstadtissa heinäkuussa

Ydinfyysikko on huolissaan vanhojen reaktorien tuomisesta Pohjoismaiden lähelle.


Ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pietari Suuri kuvattiin Caracasin edustalla vuonna 2008. Se ja Neuvostoliiton kehittämä valtavan kokoinen ydinkäyttöinen sukellusvene Dmitrij Donskoi saapuvat Suomenlahdelle ensi kesänä.
MAAILMAN suurin ydinsukellusvene, venäläinen ydinkäyttöinen Dmitrij Donskoi on tulossa kotivesiltään Vienanmereltä käymään Itämerellä ensi kesänä, kertoo verkkolehti Barents Observer.

Tunnuksella TK-208 kulkeva sukellusvene saapuu kesällä Suomenlahden pohjukkaan Kronstadtiin Pietarin edustalle. Sen on määrä osallistua muun muassa merivoimien päivän paraatiin, kertoo Izvestija-sanomalehti. Päivää on tapana viettää Venäjällä heinäkuun viimeisenä sunnuntaina, joka tänä vuonna on 30. heinäkuuta.

Samaan tilaisuuteen on Izvestijan mukaan tulossa myös ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pietari Suuri. Sekä se että sukellusvene ovat Neuvostoliiton peruja.

Sukellusvene on viimeinen vuonna 1981 käyttöön otetusta Akula- eli Hai-sukellusveneluokasta, josta sotilasliitto Nato käyttää nimitystä Typhoon-luokka.

VALTAVAN ydinsukellusvenevanhuksen tuominen pohjoisesta verrattain tiheään asuttujen alueiden lähelle herättää huolta. Matka Vienanmereltä Pietarin edustalle kulkee esimerkiksi Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen vierestä.

”Olen huolissani, kun lähes neljäkymmentä vuotta vanha ydinsukellusvene, jossa on kaksi verrattain suurta reakoria kyydissä purjehtii pitkin Norjan rannikkoa ja Itämerelle”, sanoo norjalaisen ympäristöjärjestön Bellonan ydinfyysikko Nils Bøhmer Barents Observerille.

”Pohjoismaisten viranomaisten on varmistettava, että matkan tarkka ajankohta ilmoitetaan, jotta voidaan olla valmiudessa”, Bøhmer sanoo lehdelle.

AKULA-LUOKKA on suurin koskaan rakennettu sukellusvene. Alus on 175 metriä pitkä eli lähes samaa kokoluokkaa kuin Helsingistä Tallinnaan liikennöivät suuret pikalaivat.

Neuvostoliitto kehitti niin sanotun projekti 941:n eli Akula-luokan sukellusveneet kylmän sodan aikana tuhoamaan ydinsodan sattuessa kostoiskulla kokonaisia kaupunkeja tai jopa valtioita. Aseistukseen kuului 20 ballistista R-39-ohjusta, jotka oli varustettu kymmenellä ydinkärjellä, kertoo The National Interest -verkkosivusto. Sukellusveneeseen mahtui siis yhteensä kaksisataa ydinkärkeä.

Akula-veneitä rakennettiin kaikkiaan kuusi. Dmitrij Donskoi on niistä viimeinen jäljellä oleva. Sitä on käytetty lähinnä uusien ohjusten testialustana. Aluksen kotisatama on Severodvinskissä Vienanmerellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti