maanantai 24. huhtikuuta 2017

Hallitus ei saa löysätä nyt, kun on paremmat ajat...

Hmmmmm - alla olevassa artikkelissa on hyviä elementtejä...

Suora nettilainaus Lapin Kansasta hiukan tuunattuna:

Hallitus ei saa löysätä nyt, kun on paremmat ajat

Kolme talouden asiantuntijaa ovat yksimielisiä. Hallitus ei voi höllätä talouspolitiikkaansa alkuvuoden hyvien kasvulukujen vuoksi, vaan uudistuslinjaa on jatkettava.

KIMMO PENTTINEN
Hallitus ei saa löysätä nyt, kun on paremmat ajat
Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo, että Suomen talousnäkymät ovat pitkästä aikaa positiiviset.
Kirsi Turkki
Suomen suurimman työeläkeyhtiön, Varman toimitusjohtaja Risto Murto on optimistisissa tunnelmissa, käännepisteen makua on ilmassa.
- Suomessa on jotakin positiivista käynnissä. Murjottamisen kausi on ohi, Murto sanoi torstaina, kun hän kommentoi Suomen talousnäkymiä Varman alkuvuoden tuloksen yhteydessä.
Optimismi ja usko lähtee Murron mukaan Suomen rannikolta liikkeelle, ketju kulkee telakkakaupunki Turusta energiakaupunki Vaasan kautta Ouluun ja Rovaniemelle, jossa on ollut ennätysvuosi matkailussa.
Vetoapua tulee kansainvälisestä taloudesta, kehittyvien markkinoiden virkistyminen on hyvä asia Suomen raskaalle teollisuudelle.
Murto arvioi, että kahden prosentin talouskasvu riittää nostamaan työllisyysastetta, ei tosin hallituksen tavoitteeseen, 72 prosenttiin asti.
Parempi verokertymä tuo myös lisää potkua talouteen.
Hallitukselle odotettua parempi talouskasvu ei anna pelivaraa.
- Nyt pitää säästää, kun ajat ovat paremmat, ei huonoina aikoina. Elvytykselle ei ole mitään tarvetta.
Talouskäännettä uhkaavat poliittiset riskit ovat yhä olemassa. Nyt vuorossa ovat Ranskan presidentinvaalit. Markkinoita poliittiset riskit eivät enää heiluttele samoin kuin ennen.
- Nahka on parkkiintunut poliittisille riskeille.
Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä muistuttaa, että Suomella on takana menetetty vuosikymmen. Tuotannon taso on Suomessa edelleen neljä prosenttia alle sen, missä oltiin vuonna 2008.
- On tietysti rohkaisevaa hallituksen kannalta, että talouskasvu on kääntynyt parempaan päin, mutta ei pidä seinille hyppiä tästä kasvusta.
Talouskasvu näkyy verokertymissä ja työllisyydessä, mutta ei niin paljon kuin hallitus toivoisi. Vihriälän mukaan hallituksella on nyt kuitenkin aiempaa positiivisempi pohja, jolle rakentaa.
- Kehottaisin jatkamaan uudistuslinjaa, joka hallitusohjelmassa on. Se koskee isoja asioita, kuten työmarkkinoita, sote-uudistusta ja osittain myös hyödykemarkkinapuolen asioita.
Vihriälän mukaan hallituksen pitää myös vahvistaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta. Finanssipolitiikan yleislinjaa Vihriälä ei veivaisi mihinkään suuntaan. Lisäkiristykset alijäämän pienentämiseksi eivät ole välttämättömiä, vaan haitallisia kasvun kannalta. Elvytykseen taas ei ole syytä ryhtyä, koska kasvu on lähtenyt liikkeelle.
Vihriälä suosittelee, että hallitus laittaisi paukkuja siihen, että työvoiman liikkuvuuden pullonkauloja purettaisiin.
- On pidettävä huolta siitä, että kaikki työvoiman potentiaalinen kasvu voi realisoitua. Paukkuja pitäisi käyttää esimerkiksi siihen, että yritykset saavat Varsinais-Suomessa kaiken työvoiman, mitä tarvitaan.
OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen muistuttaa, että talouskasvu ei ole vain kotimarkkinoiden varassa, vaan myös viennistä on tullut hyviä lukuja alkuvuoden aikana. Kasvuluvut eivät kuitenkaan Heiskasen mukaan helpota talouspolitiikan näkymiä.
- Nyt on aika laittaa kuntoon pitkän aikavälin talouskysymyksiä. Kasvuluvut eivät voi olla veruke sille, että nyt jollakin tavalla höllätään talouspolitiikassa, vaan päinvastoin. Hyvinä aikoina on pystyttävä tekemään päätöksiä ja nyt ovat ne hyvät ajat.

Suunta ylöspäin

Uusimmat Suomea koskevat ennusteet arvioivat tämän vuoden bkt:n kasvuksi keskimäärin 1,5 prosenttia. Pidetään mahdollisena, että bkt kasvaa tänä vuonna jopa 2 prosenttia. Kansainvälisen talouden näkymät ovat vahvistuneet.
Tilastokeskuksen työpäiväkorjattu tuotanto oli helmikuussa 3 prosenttia ja tammikuussa 3,7 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin.
Suomen viennin arvo kasvoi neljä prosenttia viime vuoden helmikuusta. Eniten kasvoi öljyjalosteiden vienti, myös muiden kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien vienti nousi. Vienti Venäjälle kasvoi helmikuussa selvästi.
Kuluttajien luottamus talouteen oli ennätystasolla maaliskuussa.

Kommentti: Vaalien häviäjät kovilla

Kirsi Turkki Suomen talouden asiantuntijoiden viesti on selvä. Hallituksen ei pidä yhtään hyvien kasvulukujen varjolla höllentää talouspolitiikan linjaansa. Hallitusneuvotteluissa sovituista säästöistä on pidettävä kiinni ja suuret uudistukset, erityisesti sote on toteutettava sovitusti ja uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi on etsittävä.
Hallitus kokoontuu maanantaina ja tiistaina kehysriiheen ja puolivälineuvotteluihin. Hallituksen palaveria varjostavat äskettäin pidetyt kuntavaalit.
Valtiovarainministeripuolue kokoomukselle talousviisaiden tiukka linja sopii hyvin. Sen sijaan kuntavaaleissa rökäletappion kokeneet perussuomalaiset ja kannatustaan merkittävästi menettänyt keskusta voivat haluta talouskasvusta liikkumavaraa hallituksen loppuajalle.
Keskustan puoluevaltuusto kokoontui lauantaina Tampereelle puimaan kuntavaaleja.
Konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) penäsi Suomenmaan haastattelussa keskustalta armottoman rehellistä analyysiä. Tappiota ei voi Kääriäisen mukaan sivuuttaa olankohautuksella ja puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) varassa olleen hallituspolitiikan eväät on hänen mukaansa pitkälti syöty.
Talouskasvun hedelmille on muitakin ottajia. Työmarkkinajärjestöt käyvät syksyllä liittokohtaiset neuvottelut. Hallituksen peräämää palkkamalttia on ehkä turha odottaa, kun talouskasvu on tosiasia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti