torstai 6. huhtikuuta 2017

Tuplajättipotti tuloillaan...

Kyllä! Myönteinen vire on päällä.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Tuplajättipotti tuloillaan

Kemijärven biojalostamo on lähempänä toteutumistaan kuin koskaan aikaisemmin. Myös Kemin biojalostustehdas astui askeleen eteenpäin.

ANSSI JOKIRANTA
Tuplajättipotti tuloillaan
Camcen pääjohtaja Yan Luo ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala ovat antaneet kasvot Kemijärven biojalostamolle.
Nouseeko Kemijärvelle uusi sellutehdas eli biojalostamo vai ei? Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomen-vierailun jälkeen voidaan todeta, että luultavasti nousee.
Kiinalaisen pörssiyhtiön China Camce Engineeringin ja tehdashanketta ajaneen Boreal Biorefin edustajat allekirjoittivat Xin vierailun ohessa kolme sopimusta, jotka lisäävät olennaisesti sellutehtaan rakentamisen todennäköisyyttä (LK/PS 6.4.). Osapuolet ovat tehneet sopimuksia aiemminkin, mutta ne ovat olleet aiesopimuksia, jollaiset eivät ole osapuolia juridisesti sitovia. Tällä kertaa kyse on sitovista sopimuksista.
EPC-sopimuksen mukaan Camce vastaa Kemijärven biojalostamon suunnittelusta, hankinnoista ja rakentamisesta ”avaimet käteen”-periaatteella. Yhtiöt sopivat myös siitä, että Camce tulee enemmistöosakkaaksi Boreal Biorefiin siinä vaiheessa, kun rakentaminen alkaa. Kolmas sopimus koskee rahoitusjärjestelyiden ehtoja.
Enää puuttuu varsinainen investointipäätös, jonka Camce on luvannut kuluvan vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen yhtiön on saatava ympäristölupa – hakemus on lähdössä kesällä. Myös rahoituksen hankinta on yhä kesken, mutta hyvällä mallilla.
Jos asiat menevät, kuten Kemijärvellä uskotaan, 800 miljoonan euron biojalostamon rakennustyöt käynnistyvät ensi vuonna. Tehtaan on määrä valmistua 2020.
Odotukset ovat korkealla koko maakunnassa. Pelissä on paljon. Yhtiöt ovat arvioineet, että rakennustyömaa työllistää lähes 3 000 ihmistä. Kun tehdas on valmis, se tuottaa vuosittain noin 400 000 tonnia erilaisia sellutuotteita ainakin alkuvaiheessa Kiinan markkinoille. Pysyviä työpaikkoja syntyy noin 900, joista 190 on tehtaalla.
Uuden biojalostamon merkitys Kemijärvelle ja Itä-Lapille on vähintään yhtä suuri kuin vanhan, Stora Enson 2008 sulkeman sellutehtaan. Kiinalaistehdas tuo mukanaan työtä, uusia asukkaita, lisää verotuloja ja uudenlaista toimeliaisuutta. Se palauttaa uskon elämisen mahdollisuuksiin alueella, jota rakennemuutos on koetellut jo liian kauan.
Kemijärven karhu näyttäisi olevan tukevasti kierroksessa. Ampujaa etsitään.
Kemin karhunkin – Kaidin 900 miljoonan euron biojalostustehdas – kierros tiukkeni oleellisesti, kun Kiinan kehityspankki ja tehdasta suunnitteleva Sunshine Kaidi allekirjoittivat samassa, presidentillisessä tilaisuudessa strategisen yhteistyöasiakirjan. Se ei takaa vielä tehdasta, mutta helpottaa mahdollista investointipäätöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti