lauantai 15. huhtikuuta 2017

Syyrian evakuointi pysähtyi – tuhansia jumissa busseissa...

Katsoin Yle Areenasta dokumenttiohjelman nimeltä Damaskoksen despootti. Kyllä on avoimesti todettava, että Syyrian vielä toistaiseksi vallassa oleva presidentti on taitavasti käyttänyt mm. länsimaiden päättämättömyyttä, Venäjä-korttia ja eri kapinallisryhmittymien sekoilua/eripuraisuutta hyväkseen. 


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Syyrian evakuointi pysähtyi – tuhansia jumissa busseissa

Taustalla ilmeisesti erimielisyys taistelijoiden evakuoinnista.
Syyria
Ihmisiä evakuoidaan.
Syyrian kapinallistaistelijat seurasivat, kun Punaisen puolikuun ambulanssit kuljettivat sairaita ja haavoittuneita piirittämistä Fuaan ja Kafrayan shiiakylistä.Omar Haj Kadour / AFP
Syyriassa neljän asutuskeskuksen evakuointi on viivästynyt. Tuhannet evakuoitavat ovat viettäneet yönsä busseissa hallituksen ja kapinallisten hallitsemilla alueilla.
Hallituksen ja kapinallisten sopimassa evakuoinnissa on ollut määrä kuljettaa tuhansia siviilejä ja kapinallistaistelijoita kahdesta hallituksen joukkojen saartamasta kaupungista, Madayasta ja Zabadanista, pääkaupungin Damaskoksen läheltä.
Sitä vastaan tuhansia asukkaita ja hallituksen taistelijoita oli tarkoitus siirtää kahdesta kapinallisjoukkojen piirittämästä shiiakylästä Fuaasta ja Kefrayasta hallituksen kontrolloimalle alueelle.
Evakuointi näyttää kuitenkin jumiutuneen.
Hallituksen joukkojen piirittämän Madayan kaupungin läheltä evakuoitu Ahmed Afandar kertoi uutistoimisto AP:lle, että kymmeniä busseja ei ole päästetty suunnitellusti etenemään kapinallisten hallitsemalle Idlibin alueelle. Hän sanoi, ettei ole selvää, mikä viivyttää evakuoinnin loppuunsaattamista.
Suuri joukko ihmisiä vietti yönsä bussissa autotallissa hallituksen joukkojen kontrolloimassa Aleppossa.
– Ei ole juomavettä eikä ruokaa. Autotalli on pieni eikä täällä ole paljon tilaa liikkua, Ahmed kertoi uutistoimisto Reutersille.

Erimielisyyttä taistelijoiden lähdöstä

Erimielisyyttä on syntynyt asemiesten evakuoinnista, kertoo Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.
Järjestön mukaan kapinallistaistelijoille ei ollut vielä järjestetty turvallista pääsyä hallituksen joukkojen saartamasta Zabadanin kaupungista. Zabadanin asukas kertoi AP:lle, että kaupungista ei ole evakuoitu ketään.
Oppositioaktivisti kertoi uutistoimisto Reutersille, että shiiakylistä oli lähtenyt vähemmän hallituksen asemiehiä kuin oli sovittu.
Syyrian oppositio on arvostellut, että evakuoinnit ovat käytännössä väestön pakkosiirtoja, joilla Assadin hallinto saa vastustajansa pois Syyrian keskeisistä kaupunkikeskuksista.
Evakuoinnit muuttavat väestörakennetta, sillä suurin osa hallituksen piirittämiltä alueilta evakuoitavista on sunnimuslimeja.
Assadin hallinto on perinteisesti nojannut erityisesti Syyrian shiialaiseen alaviittivähemmistöön.
Syyrian sisällissotaa on monin paikoin käyty näännytyssotana, jossa saarrettujen alueiden siviiliväestö on joutunut kärsimään elintarvikkeiden, lääkkeiden ja lämmityksen puutteesta.
Lähteet: AP, Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti