torstai 13. huhtikuuta 2017

Venäjä torppasi YK:n tutkinnan Syyrian kaasuiskusta ...

Mitäpä muuta eikä ollut ensimmäinen - eikä varmaan viimeinenkään - kerta.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Venäjä torppasi YK:n tutkinnan Syyrian kaasuiskusta – Syyrian ei tarvitse osallistua iskun selvittelyihin

Venäjä käytti kahdeksatta kertaa veto-oikeuttaan Syyrian hyväksi YK:n turvallisuusneuvostossa. Länsimaiden mielestä Venäjä eristää itsensä.



Venäjän YK-edustaja nosti kätensä Syyria-päätöslauselmaa vastaan turvallisuusneuvostossa keskiviikkona
VENÄJÄ torppasi odotetusti keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksen, jolla Syyrian hallitus velvoitettaisiin yhteistyöhön viimeviikkoisen myrkkykaasuiskun selvittelyissä.

Venäjän estämä päätöslauselma olisi tuominnut kaasuiskun ja vaatinut, että Syyria luovuttaa tiedot lentokoneidensa liikkeistä ja muista 4. huhtikuuta tekemistään sotilaallisista toimista. Lisäksi Syyrian olisi pitänyt päästää YK:n tutkijat lentotukikohtiinsa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Venäjä sanoi ei vastuulle, Venäjä sanoi ei yhteistyölle YK:n riippumattomassa tutkimuksessa ja Venäjä sanoi ei päätöslauselmalle, joka olisi auttanut tuomaan rauhan Syyriaan”, kommentoi Yhdysvaltain YK-edustaja Nikki Haley sanoi AFP:n mukaan.

KYSEESSÄ OLI kahdeksas kerta, kun Venäjä Syyrian sodan aikana estää YK:n turvallisuusneuvostossa liittolaiselleen Syyrialle epämieluisia päätöksiä.

Sillä ja muilla turval­lisuus­neuvoston pysyvillä jäsenillä on mahdollisuus veto-oikeudellaan yksin estää turvallisuusneuvoston päätökset, vaikka kaikki muut olisivat niistä yksimielisiä.

Turvallisuusneuvosto kokoontui kaasuiskun johdosta Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltain aloitteesta. Viime viikon tiistaina ainakin 87 ihmistä kuoli, kun Syyrian Khan Sheikhunin kaupunkiin iskettiin kielletyillä kemiallisilla aseilla.

MYRKKYKAASUKSI on entisestään vahvistunut hermokaasu sariini. Iskusta on syytetty Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallitusta, joka Venäjän tuella kiistää kaiken.

Yhdysvallat vastasi kaasuiskuun ohjushyökkäyksellä syyrialaiseen lentotukikohtaan.

Turvallisuusneuvoston äänestystä edeltäneissä keskusteluissa Yhdysvallat muistutti, että Syyriaa tukemalla Venäjä eristää itsensä.

”Te eristätte itseänne kansainvälisestä yhteisöstä joka kerta, kun al-Assadin koneet pudottavat uusia tynnyripommeja siviilien päälle, ja joka kerta, kun al-Assad yrittää näännyttää ihmisiä nälkään”, Nikki Haley sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannian lähettiläs Matthew Rycroft syytti Venäjää siitä, että tämä tukee ”murhanhimoisia, barbaarisia rikollisia” mieluummin kuin kansainvälisiä kumppaneitaan.

Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov puolustautui kiihkeästi vakuuttaen, että on väärin syyttää al-Assadia kaasuiskusta.

”Tämä johtopäätös ällistyttää minua. Kuinka te voitte tietää sen (iskun tekijän), kun kukaan ei ole edes käynyt rikospaikalla”, hän sanoi Reutersin mukaan.

KAASUISKU ja sitä vastaan määrätty ohjushyökkäys ovat rapauttaneet täydellisesti Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet.

Tästä hyvä osoitus oli se tyly vastaanotto, jonka Kreml soi keskiviikkona Yhdysvaltain ulkoministerille Rex Tillersonille.

Turkin lisäksi myös Britannia vahvisti keskiviikkona, että viime viikolla tehdyssä iskussa käytettiin hermokaasu sariinia.

Syyrian YK-edustajalle oli tarjota turvallisuusneuvostolle selitys myös siitä, mistä sariini oli peräisin.

”Kaksi litraa sariinia tuotiin Libyasta terroristiryhmille Turkin kautta. Ne kuljetti Syyrian kansalainen siviilikoneessa”, Syyrian edustaja Bashar Jaafari kertoi turvallisuusneuvostolle. Näin hän vieritti syyn sariini-iskusta Syyrian kapinallisryhmille.

Yhdysvaltain kanssa viime aikoina lähentynyt Kiina pidättäytyi äänestämästä turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti