tiistai 11. huhtikuuta 2017

Analyysi: Venäjä tuntee itsensä taas yksinäiseksi – Trump toimi niin kuin suurvaltajohtaja...

Venäjä on kohta tosi yksin, mikäli ei luovu jääräpäisesti Syyrian nykyhallinnon tukemisesta. 

Tällä hetkellä Italiassa G7-maat pohtivat  Venäjä-pakotteiden lisäämisestä.



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Analyysi: Venäjä tuntee itsensä taas yksinäiseksi – Trump toimi niin kuin suurvaltajohtaja

Syyrian iskut paljastivat Trumpin linjan, joka on myös Yhdysvaltain linja. Iskut vahvistavat Venäjän ulkopuolisuuden tunnetta, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut Itämeri-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.
Donald Trump

Donald Trump
Donald TrumpChip Somodevilla / EPA
Yhdysvaltain ilmaiskut Syyriaan on paljastanut presidentti Trumpin yllättävän reaktionopeuden. Samalla ne ovat paljastaneet maailman maailman vaikeuden suhtautua Trumpin presidenttiyteen.
Brittilehti Guardian maalaili perjantaiaamuna uhkakuvaa, jossa Syyrian kaasuiskusta kauhistunut Trump toimisi täysin tunteidensa varassa. Trump kertoi järkyttyneensä syvästi Syyriassa kaasuiskussa kuolleiden viattomien siviilien ja erityisesti pienten vauvojen kohtalosta.
Tutkimuksissa on paljastunut, että ilmeisesti Syyrian hallinnon tekemässä iskussa käytettiin kemiallista asetta, sariinia.
Trumpin kritisoijat haluavat nähdä Yhdysvaltain presidentin puolihysteerisenä ja kontrolloimattomana puolidiktaattorina, jonka toimintaa ohjaavat tunteet - ei järki.
Yhdysvallat on kuitenkin jo presidentti Barack Obaman hallinnon aikaan ilmoittanut nollatoleranssista suhteessa kemiallisten aseiden käyttöön. Sitä ei siedetä. Piste. Myös Trumpin piste oli samassa paikassa. Se yllätti monet.
Trump korosti, että Yhdysvallat teki ilmaiskut Syyriaan omasta kansallisesta intressistä. Tämä puhe oli suunnattu yhdysvaltalaisille äänestäjille. Niille samoille, jolle Trump on luvannut tuoda työpaikat takaisin ja rakentaa muurin Meksikon rajalle. Heille maailmanpoliisin rooli täytyy erikseen perustella.
Kalliille iskuille täytyy olla oikeutus. Se on oman kansallisen intressin suojelu.
Euroopan valtiot kuulivat jo presidenttikampanjan aikaan Trumpilta, että Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi niitä Nato-maita, jotka eivät täytä velvollisuuksiaan.
Euroopan valtiot ovat säästäneet puolustuskuluissa, eikä monikaan Naton jäsenmaista täytä sotilasliiton suositusta puolustusmenojen tasosta. Se on kaksi prosenttia kansantuotteesta.
Monet pitivät Trumpin puheita uhkailuna. Tosiasiassa Yhdysvallat ja Obama toistivat saman vaatimuksen Euroopan maille monta kertaa. Maiden on otettava entistä suurempi vastuu omasta puolustuksestaan - piste. Paikassa, jossa se on ollut jo monta vuotta.
Kiinnostavalla tavalla aika on kullannut Obaman kauden ja värittänyt Trumpin kauden alun. Venäjällä juhlittiin Trumpin valintaa, mutta ajan mittaan kuplat ovat Kremlin sampanjalaseissa kadonneet. Trumpin toiminta ei olekaan ohjailtavissa tai näköjään edes ennakoitavissa.
Venäjä sotii Syyrian hallituksen rinnalla Syyriassa. Yhdysvaltain kerrottiin ilmoittaneen iskusta Venäjälle, ei kysyneen sen lupaa. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että ilmaiskut vahingoittavat merkittävästi maiden välisiä suhteita.
Trump määräsi Syyrian ilmaiskut samaan aikaan kun Kiinan presidentti Xi Jinping oli vierailulla Yhdysvalloissa. Miesten kerrotaan istuneen illallispöydässä iskujen aikana.
Ajoitus saattoi olla sattumaa. Trump reagoi nopeasti, kahdessa päivässä, Syyrian kaasuiskuun.
Kremlissä tätä ei pidetä sattumana. Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit kilistelemässä laseja ja nauttimassa hyvästä ruuasta samaan aikaan, kun Yhdysvallat nuijii Venäjän liittolaisen Syyrian lentotukikohtaa ohjuksilla. Se on irvokas kuva, joka vahvistaa Venäjällä vallalla olevaa kertomusta.
Kertomuksen mukaan Venäjää hyljeksitään maailmassa, eikä siltä kysytä lupaa tai sen kanssa edes neuvotella. Venäjä on yksin ja koko maailma sitä vastaan.
Reaktiota on tulossa. Valmiutta pitää olla yllättyä vielä monta kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti