sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

HS: Leskirouvan yllätysperintö alkoi huveta Nordean sijoitusneuvoista...

Hmmmmm - vai niin ...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

HS: Leskirouvan yllätysperintö alkoi huveta Nordean sijoitusneuvoista

   
HS: Leskirouvan yllätysperintö alkoi huveta Nordean sijoitusneuvoista
Nordea suositteli leskeä myymään kaikki 151 000 euron arvoiset osakkeet ja sijoittamaan omiin sijoitustuotteisiin.
Helsingin Sanomat uutisoi77-vuotiaan espoolaisen leskirouvan tapauksesta.
Hänen miehensä kuoltua säästäväinen leski yllättyi, kun paljastui, että hänen miehensä oli ehtinyt elämänsä aikansa säästää kokoon 860 000 euron omaisuuden. Perinnönjaon yhteydessä leskelle jäi velaton talo ja kaikki osakkeet.
"Se oli nimenomaan huolella harkittu ja mietitty niin. Hän sai osakkeista osinkoja, ja tarvittaessa niitä on helppo muuttaa käteiseksi. Mitään hallintopalkkioita ei tarvitsisi maksaa", järjestelystä kertoo juristi, joka hoiti anoppinsa asioita.
Nordea otti yhteyttä leskeen miehen kuoleman jälkeen. Pankki neuvoi leskeä myymään kaikki osituksessa saamansa 151 000 euron arvoiset osakkeet. Rahat pankki sijoitti omiin sijoitustuotteisiin.
HS:n mukaan osakkeiden myynnistä seurasi naiselle 30 000 verolasku. Rouvalla ei ollut asiasta aavistustakaan, koska hän ei ollut sijoitusneuvonnassa ymmärtänyt, että hänen osakkeensa myydään.
Lehti kertoo, että lesken lähimuisti takkuilee jo. Lisäksi sijoitusneuvot annettiin suomeksi, vaikka hän on pankin papereissakin ruotsinkielinen.
Kun asiaan ryhdyttiin selvittämään, kävi ilmi, että Nordean sijoitusneuvoja oli luullut rouvan saaneen osakkeet perintönä, ei osituksena. Tuolloin luovutusvoittoveroa ei olisi tullut paljon maksettavaksi.
Sijoitusneuvoja siis teki 150 000 euron sijoitussuosituksen luulojen perusteella.
Juristi kanteli asiasta Arvopaperilautakuntaan, joka määräsi Nordean maksettavaksi 15 000 euroa hyvityksenä leskelle, koska neuvonta ei ollut kokonaisuutena leskirouvan edun mukaista. Nordea suostui myös purkamaan sijoitukset ilman tavallisesti perittäviä kuluja.
Kuitenkin rouva oli jo ensimmäisen vuoden aikana ehtinyt maksaa pankille yli 5000 euroa kuluina osakkeiden myynnistä, yhdistelmärahastosta ja säästöhenkivakuutuksesta.
Lisäksi jo 15 000 euroa jo maksetuista veroista jäävät rouvan tappioksi.
Nordea vakuuttaa, että pankki on parantanut sijoitusneuvonnan toimintatapoja. Vähittäisasiakkaista vastaavan johtajan Riikka Laine-Tolosen mielestä pankin "koko sijoitusneuvontaa ei voi leimata näiden yksittäistapausten perusteella".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti