tiistai 4. huhtikuuta 2017

Syyrian hallitusta epäillään tuhoisasta kaasuhyökkäyksestä ...

Ei riitä, että Venäjä pommittaa Syyriassa kaupunkeja maan tasalle, vaan Syyrian hallinto tuhoaa omia kansalaisiaan raukkamaisesti kaasuhyökkäyksillä, pommituksilla. YK on edelleen totaalivoimaton...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Syyrian hallitusta epäillään tuhoisasta kaasuhyökkäyksestä – avustusjärjestön mukaan jo ainakin sata on kuollut, YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen

Kuolleiden joukossa on lukuisia lapsia. Lääkäri epäilee, että hyökkäyksessä käytettiin sariinia.

VÄHINTÄÄN kymmeniä ihmisiä on kuollut Idlibin maakuntaan tehdyissä ilmaiskuissa Syyriassa tiistaina, kertovat kansalaisjärjestöt ja pelastustyöntekijät uutistoimistojen mukaan. Lisäksi sadat ihmiset saivat oireita hyökkäyksen vuoksi, ja moni heistä on huonossa kunnossa.

Khan Sheikhounin kaupunkiin tehdyssä iskussa epäillään käytetyn kiellettyjä kemiallisia aseita.

”Tänä aamuna kello 6.30 sotilaskoneet iskivät Khan Sheikhouniin kaasuilla, joiden uskotaan olevan sariinia ja klooria”, sanoi Idlibin maakunnan terveysviraston johtaja MOUNZER KHALIL tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.


Miehet saavat happea Idlibissä tiistaina mahdollisen kaasuiskun jälkeen.
Sariini on 1930-luvun lopulla keksitty erittäin myrkyllinen väritön ja hajuton neste, jota on käytetty kemiallisissa aseissa. Kloori puolestaan on kellertävää, myrkyllistä kaasua, jota käytettiin kemiallisena aseena jo ensimmäisessä maailmansodassa.



TIISTAIN hyökkäyksestä epäillään Syyrian hallitusta tai Venäjää, joiden ilmavoimat ovat säännöllisesti pommittaneet aluetta. Alue on Syyrian hallitusta vastustavien kapinallisten hallussa.

Maailmanjärjestö YK:n turvallisuusneuvoston on määrä pitää hätäkokous keskiviikkona, kertoi Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley uutistoimisto AFP:n mukaan. Kokouksessa on tarkoitus keskustella epäillystä kaasuiskusta. Hätäkokousta ovat pyytäneet Britannia ja Ranska.


Mies hengitti happea kemiallisin asein tehdyksi epäillyn iskun jälkeen Khan Sheikhounissa Idlibin maakunnassa Syyriassa tiistaina.

ISKUN uhriluku on kasvanut tiistain aikana. Tuorein arvio tuli tiistai-iltana terveydenhuoltoapua tarjoavien organisaatioiden kattojärjestöltä UOSSM:ltä. Järjestön mukaan hyökkäyksessä olisi kuollut jo sata ihmistä.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) laski aiemmin tiistaina, että kuolleita olisi 58. Tuolloin kuolleista 11 oli lapsia.

”En ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa. Tämä on sanoin kuvaamatonta”,sanoo paikallinen lääkäri Fares al-Jundi uutiskanava CNN:lle.


Hän arvioi, että iskussa loukkaantui noin 500 ihmistä.

SUURIN osa uhreista on siviilejä.

AFP:n mukaan sairaalaa, jossa mahdollisen kaasuiskun uhreja hoidettiin, oltaisiin pommitettu. Myös BBC kertoi, että lentokoneet tulittivat paikallisia klinikoita.

AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo, että koneet pommittivat sairaalaa. Iskun jälkeen koneet palasivat paikalle tulittamaan kohdetta vielä kahdesti. Avustusjärjestö Valkoisten kypärien edustaja laski, että koneet olisivat iskeneet viidesti sairaalaan.


Pelastustyöntekijöiden mukaan vähintään kymmeniä kuolonuhreja vaatineessa iskussa käytettiin kemiallisia aseita.
Syyria on kiistänyt tehneensä kaasuiskuja. ”Kiistämme täysin minkään kemiallisen tai myrkyllisen aineen käytön Khan Sheikhounissa”, kertoi Syyrian armeija lausunnossaan Reutersin mukaan. Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, etteivät sen koneet olleet tiistaina ilmassa Idlibin alueella.

UUTISTOIMISTOJEN mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskusteli epäillystä kaasuiskusta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Venäjä tukee sodassa Syyrian hallitusta.

Erdoğan tuomitsi iskun ”epäinhimillisenä”, ja hän arveli tapahtuneen vaarantavan niin kutsutun Astanan rauhanprosessin, jossa ratkotaan Syyrian vuosia kestänyttä sotaa. Hän ei kuitenkaan nimennyt ketään osapuolta iskusta vastuulliseksi.

Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin hallintoa vastustava oppositio vaatii myös YK:ta selvittämään väitetyn kaasuiskun. Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayraultin mukaan isku oli ”hirvittävä”.

EU:n ulkosuhteista vastaavan komissaarin Federica Mogherinin mukaan kyse oli kemiallisesta iskusta. Hän totesi al-Assadin hallinnon olevan vastuussa teosta.

Jos tiedot kemiallisen aseen käytöstä vahvistetaan, kyseessä on yksi tappavimmista iskuista Syyrian kuusi vuotta jatkuneen sodan aikana. Kemiallisten aseiden kiellosta on sovittu kansainvälisellä sopimuksella.

IDLIBIN ambulansseista vastaava Muhammed Rasoul kertoi BBC:llekuulleensa ilmaiskuista aamulla kello 6.45 paikallista aikaa. Kun ambulanssit tulivat paikalle 20 minuuttia myöhemmin, pelastustyöntekijät näkivät ihmisten tukehtuvan kaduilla.

Paikalta kuvatulla Reutersin välittämällä videolla näkyy, kuinka uhreja yritetään pelastaa muun muassa suihkuttamalla vettä heidän päälleen. Lasten ruumiita kasattiin auton lavalle.

SOHR:n sairaalalähteisiin perustuvien tietojen mukaan uhrit kuolivat tukehtumalla sekä kaasusta aiheutuneisiin vammoihin. SOHR ei kyennyt kuitenkaan vahvistamaan, mistä kaasusta mahdollisesti oli kyse. Osalla uhreista tuli suusta vaahtoa.

”Oireet olivat kalpea iho, hikoilu, kutistuneet pupillit ja erittäin voimakkaat hengitysvaikeudet. Ne viittaavat sariinin käyttöön”, kertoo toinen Idlibin kaupungissa toimivan sairaalan lääkäri CNN:lle.

Lääkärin mukaan tarvitaan kuitenkin lisää testejä, jotta tiedetään, mistä kemikaalista on kyse.

OPPOSITIOTA tukeva Idlibin mediakeskus julkaisi tapahtumapaikalta valokuvia. Myös sen mukaan iskussa saatettiin käyttää sariinia.

Syyria on aiemmin kiistänyt useaan otteeseen käyttäneensä sodassa kemiallisia aseita. Muun muassa YK:n laatima raportti on todistanut hallituksen väitteet valheiksi.

Oikaisu 4.4.2017 kello 20.30: Iskupaikka on Khan Sheikhounin kaupungissa Idlibin maakunnassa, ei Idlibin kaupungissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti