keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Putin väittää: Yhdysvallat valmistelee uutta iskua Syyriaan...

Hmmmmm - lavastusta, provokaatiota...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Putin väittää: Yhdysvallat valmistelee uutta iskua Syyriaan – Moskova ja Washington syyttelivät kiristyneestä tilanteesta toisiaan

Putinilla ei ollut todisteita väitteilleen uudesta iskusta. Yhdysvaltain edustajien puheet Syyriasta ovat olleet ristiriitaisia, mutta Trump itse on hiljaa.

Nyt toistetaan: Yhdysvallat uhkasi Syyriaa uusilla iskuilla
VENÄJÄN presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvallat valmistelee parhaillaan uutta iskua Syyriaan. Putin kertoi näkemyksistään Syyrian tilanteesta samaan aikaan kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on vieraana Moskovassa.

Samalla Washingtonissa tyrmättiin Venäjän epäilykset ja syytettiin venäläisiä jälkien peittelystä.

Vladimir Putin
Lehdistötilaisuudessa Putinilta kysyttiin, uskooko hän Yhdysvaltojen iskevän uudelleen viime perjantain ohjusiskun jälkeen Syyriaan. Presidentti arveli, että joku yrittää lavastaa Syyriassa uuden, kemiallisilla aseilla tehtävän iskun, johon Yhdysvallat sitten vastaa sotilaallisesti.

”Meillä on eri lähteistä saatua tietoa, jonka mukaan provokaatiota valmistellaan – – toisaalla Syyriassa mukaan lukien Damaskoksen eteläpuoli, suunnitellaan jälleen jonkin aineen levittämistä ja sitten Syyrian viranomaisten syyttämistä sen [kemiallisten aseiden] käytöstä”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin ja AFP:n mukaan.

Hän ei esittänyt väitteilleen mitään näyttöä.

PUTIN KERTOI epäilevänsä väitteitä siitä, että Syyria olisi käyttänyt kemiallisia aseita iskussaan Idlibin maakuntaan viime tiistaina.

Hän arvioi, että epäilty isku kemiallisilla aseilla oli lavastettu niin, että Syyria näyttäisi syylliseltä. 

Putin vaati asian perinpohjaista tutkimista YK:n johdolla. Samalla Britannia, Ranska ja Yhdysvallat esittivät YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaa, jonka avulla tapahtumat voitaisiin tutkia.

Putinin lisäksi Venäjän puolustusministeriö kertoi saaneensa tietoja, joiden mukaan Syyrian kapinalliset ovat tuoneet useille paikoille maassa ”myrkyllisiä aineita”. Venäjä on aiemminkin sanonut, että Syyriassa mahdollisesti käytetyt kemialliset aseet ovat kuuluneet islamistikapinallisille, eivät presidentti Bashar al-Assadin joukoille.

VALKOISESSA TALOSSA Venäjän epäilyt kemiallisilla aseilla tehdyn iskun lavastuksesta tyrmättiin tiistaina toteamalla, ettei venäläisten näkemykselle ole olemassa mitään todisteita. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän väitteiden tarkoituksena on yksinomaan ”hämmentää maailmaa”. Trumpin hallinnon näkemyksistä toimittajille kertoi nimettömänä pysynyt virkamies.

Valkoisessa talossa kysyttiin, tietääkö Syyrian läheinen liittolainen Venäjä jotain syyrialaisten kemiallisista aseista. Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaan Syyrialla ei pitäisi enää olla kemiallisia aseita.

Toimittajille Washingtonissa puhunut virkamies syytti Venäjää peittely-yrityksistä, joiden tarkoituksena on suojella Syyriaa syytteiltä kemiallisista aseista, kertoivat uutistoimistot. Lähteen mukaan Yhdysvallat aikoo nyt selvittää, onko Venäjä vehkeillyt Syyrian kanssa kemiallisilla aseilla tehdyssä iskussa.

PUTININ LAUSUNTOA ovat edeltäneet Valkoisen talon edustajien varsin sekavat lausunnot Syyriasta. The New York Times huomauttaa, että Valkoisen talon isäntä, presidentti Donald Trump on vaiennut ajatuksistaan Syyrian suhteen sen jälkeen kun hän määräsi ohjusiskun syyrialaissotilaiden tukikohtaan viime perjantaina. Yhdysvaltain aikeita onkin luettava muualta.

Maanantaina Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, että Trump on valmis iskemään Syyriaan uudelleen, jos syyrialaiset sotavoimat käyttävät kemiallisia aseita tai tynnyripommeja.

”Jos kaasutatte lapsia tai pudotatte tynnyripommin viattomien ihmisten päälle, tulette näkemään vastatoimen presidentiltämme”, Spicer viesti Syyriaa johtavalle al-Assadille ja tämän hallinnolle.

Pian lehdistötilaisuuden jälkeen Valkoisen talon edustajat halusivat kuitenkin korjata lausuntoa. Presidentin hallinnon edustaja sanoi CNN:lle, ettei Spicerin puhe merkinnyt muutosta Trumpin linjaan: Spicerin tarkoitus oli ollut vain viestiä, ettei Trump ”sulje koskaan mitään vaihtoehtoa pois” Syyrian kriisin suhteen.

VIIME perjantaina aamuyöllä Yhdysvallat iski Homsin kupeessa olevaan syyrialaisjoukkojen lentotukikohtaan Tomahawk-risteilyohjuksilla.

Trump perusteli iskua sillä, että al-Assadin armeija olisi käyttänyt Syyriassa kemiallisia aseita iskussa, jossa kuoli lähes sata ihmistä. Syyria on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita.

”Käyttämällä tappavaa hermokaasua al-Assad tukehdutti kuoliaaksi avuttomia miehiä, naisia ja lapsia. Se oli hidas ja brutaali kuolema niin monelle. Jopa kauniita vauvoja murhattiin julmasti tässä barbaarisessa hyökkäyksessä. Yhdenkään Jumalan lapsen ei pitäisi ikinä kohdata sellaista kauhua”, Trump perusteli iskua.

Tiistaina Turkin terveysministeri Recep Akdağ sanoi uhreista otettujen näytteiden todistavan, että kiistellyssä iskussa Syyriassa käytettiin äärimmäisen vaarallista hermomyrkkyä sariinia. Monet iskun uhreista tuotiin hoidettavaksi Turkkiin. Turkki on halunnut Syyriaa johtavan al-Assadin syrjäyttämistä.

Vaalikampanjansa aikana Trump vastusti puuttumista Syyrian sotaan paitsi sodassa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Hänen ulkoministerinsäRex Tillerson sanoi, että ohjusiskun tarkoituksena oli vain estää Syyrian hallitusta käyttämästä kemiallisia aseita eikä aloittaa yleisiä sotatoimia al-Assadin syrjäyttämiseksi.

YHDYSVALTAIN SUHDE al-Assadiin nousee joka tapauksessa esille ulkoministeri Tillersonin Moskovan-vierailulla. Esimerkiksi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley on vihjannut Yhdysvaltojen puuttuvan mielellään myös al-Assadin tulevaisuuteen.

”Alueelle ei voi tulla rauhaa niin pitkään kuin al-Assad on Syyrian johdossa”, Haley sanoi. Pidättyväisempi Tillerson kertoi Moskovaan lähtiessään toivovansa, että Venäjä harkitsisi uudelleen tukensa al-Assadille.

”Venäjän kannattaisi ajatella, että se on nyt liittoutunut paitsi al-Assadin hallinnon myös iranilaisten ja Hizbollah-järjestön kanssa”, Tillerson sanoi Syyrian liittolaisiin viitaten.

”Palveleeko liittolaisuus Venäjän intressejä?” ulkoministeri pohti.

LEHDISTÖPÄÄLLIKKÖ Spicerin mainitsemia tynnyripommeja on käytetty runsaasti Syyrian kuusi vuotta jatkuneessa sodassa.

Ne ovat helikopterista pudotettavia tynnyreitä, jotka on lastattu täyteen räjähteitä ja esimerkiksi metalliromua. Tynnyripommien käyttöä on arvosteltu ankarasti, koska niiden uhreiksi joutuvat kaupunkioloissa usein myös siviilit.

Syyrian ihmisoikeusverkoston mukaan pelkästään maaliskuussa Syyrian hallitus pudotti 495 tynnyripommia. Vuonna 2016 luku oli 12 958.

Aikaisemmin Yhdysvaltain edustajat ovat kertoneet, että perjantainen Tomahawk-ohjusisku oli tarkoitettu vain kemiallisten aseiden estämiseen. Tynnyripommeja, saati al-Assadin kohtaloa, ei mainittu.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön kuvassa näytetään syyrialaisen Shayratin lentotukikohdan tuhoja amerikkalaisten tekemän ohjusiskun jäljiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti