perjantai 14. huhtikuuta 2017

Jännitteet Korean niemimaalla kasvavat ...

Maailma seuraa tilannetta jännittyneenä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiuken tuunattuna:

Ulkomaat

Jännitteet Korean niemimaalla kasvavat – Raportti: Pohjois-Korea on valmis tekemään ydinkokeen

Satelliittikuvat osoittavat jatkuvaa toimintaa Pohjois-Korean ydinkoealueella, sanoo eristäytynyttä diktatuuria tarkkaileva 38 North -sivusto. Jännitteet Korean niemimaalla ovat kasvaneet nopeasti.



Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tarkasteli ohjuksen taistelukärjen osaa Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisemassa päivämääräämättömässä kuvassa.
POHJOIS-KOREA on valmis tekemään ydinkokeen Punggrye-rin ydinkoealueellaan, eristäytynyttä diktatuuria tarkkaileva yhdysvaltalainen 38 North -sivusto sanoo.

38 North kuvaili ydinkoealueen olevan ”viritetty ja valmis”. Satelliittikuvat osoittavat sen mukaan jatkuvaa toimintaa alueella.

Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet ovat herättäneet Yhdysvalloissa huolta, että Pjongjang saattaa pian kehittää mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka kykenisi kuljettamaan ydinkärjen Yhdysvaltain maaperälle.

POHJOIS-KOREAN on ounasteltu valmistelevan mahdollisesti ohjuskoetta tai jopa uutta ydinkoetta lauantain kunniaksi. Silloin vietetään Pohjois-Korean perustajan Kim Il-Sungin 105. syntymäpäivää. Virallisesti päivää kutsutaan ”Auringon päiväksi”.

The Voice of America uutisoi keskiviikkona viranomaislähteisiin perustuen, että Pohjois-Korea on ilmeisesti asettanut ydinräjähteen laukaisuvalmiuteen, ja se saatetaan räjäyttää lauantaina paikallista aikaa.

Vuonna 2012 Pohjois-Korea yritti perustajansa 100-vuotissyntymäpäivänä laukaista pitkän kantaman raketin, mutta laukaisu epäonnistui.

LAUANTAIN juhlallisuuksien vuoksi Pohjois-Koreassa on parhaillaan vierailulla noin 200 ulkomaista toimittajaa.

Pohjois-Korea kehotti heitä varautumaan torstaina ”suureen ja tärkeään tapahtumaan”.

Tiedotusvälineiden vierailut suljettuun maahan ovat harvinaisia ja tarkkaan valvottuja.

Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet lisätietoja tulevasta suuresta ja tärkeästä tapahtumasta. Vastaavia ilmoituksia on aiemmin seurannut usein melko pienimuotoisia asioita.

JÄNNITTEET Korean niemimaalla ovat kasvaneet nopeasti. Yhdysvallat lähetti joukon aluksiaan kohti Pohjois-Koreaa viime viikonloppuna.

Lisäjännitettä tuo Yhdysvaltain tekemä ohjusisku lentotukikohtaan Syyriassa.

”Lähetämme sotalaivaston. Erittäin vahvan. Meillä on sukellusveneitä. Erittäin vahvoja. Paljon vahvempia kuin lentotukialukset”, presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona viitaten Korean niemimaalle lähetettyihin aluksiin.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping puhuivat Pohjois-Korean tilanteesta puhelimessa keskiviikkona. He tapasivat toisena viime viikolla Yhdysvalloissa. Trumpin mukaan Kiinan asema kauppasopimuksissa olisi parempi, jos kiinalaiset ”ratkaisisivat Pohjois-Korean ongelman”.

KIINAN valtion englanninkielinen Global Times -sanomalehti kirjoitti torstaina, että Kiina vahvistaisi Pohjois-Korean puolustusta, jos maa keskeyttäisi ydinohjelmansa.

Kiina on Pohjois-Korean tärkein liittolainen. Se on vaatinut rauhanomaista ratkaisua jännittyneeseen tilanteeseen.

”Niin pian kuin Pohjois-Korea toimii Kiinan neuvojen mukaisesti ja jäädyttää ydinohjelmansa [– –], Kiina toimii aktiivisesti taatakseen ydinaseista vapaan Pohjois-Korean ja sen hallinnon turvallisuuden”, Global Timesin pääkirjoituksessa sanottiin.

”Tämä on Pjongjangin paras vaihtoehto.”

Lehti varoittaa myös Yhdysvaltoja, että sotatoimet Pohjois-Koreaa kohtaan ovat paljon riskialttiimpia kuin ohjusisku Syyriaan.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi torstaina, että sotilaallinen voima ei ratkaise Korean niemimaan tilannetta. Hänen mukaansa kuka hyvänsä lietsookaan Pohjois-Korean tilannetta, joutuu kantamaan siitä historiallisen vastuun.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita tänä vuonna. Viimeisin tapahtui 5. huhtikuuta, jolloin se laukaisi ballistisen ohjuksen mereen. Maa teki edellisen ydinkokeensa viime syyskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti