sunnuntai 18. joulukuuta 2016

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden kirottu veto-oikeus!

Olen kirjoittanut kirotusta veto-oikeudesta aikaisemmin ties kuinka monta kertaa. Nykyaikaiseen demokratiakäsitykseen liittyy olennaisesti käsite enemmistöpäätös.

Tämän aamun - maanantai 19.12.2016 - aamu-uutisissa kerrottiin, että jonkinlainen kompromissiesitys tulisi hyväksytyksi YK:ssa myöhemmin tänään. Jos näin viime kädessä tapahtuu niin hyvä niin...Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Venäjä ilmoitti estävänsä YK-tarkkailijoiden lähettämisen Aleppoon

Ranska haluaa YK-tarkkailijat valvomaan Aleppon itäosien evakuointia ja raportoimaan siviilien tilanteesta. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä on tuonut turvallisuusneuvostoon oman päätöslauselmaehdotuksensa.
Aleppo

Evakuointibusseja Aleppossa 15. joulukuuta.
Evakuointibusseja Aleppossa 15. joulukuuta.Ghith Sy / EPA
Venäjä on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä, joka koskee YK-tarkkailijoiden lähettämistä Aleppoon.
Venäjän YK-lähettilään Vitali Tšurkinin mukaan Venäjän on mahdotonta hyväksyä Ranskan laatimaa päätöslauselmaehdotusta. Ranska haluaa YK:n tarkkailijat valvomaan Aleppon itäosien evakuointia ja raportoimaan siviilien tilanteesta.
– Emme voi kannattaa sitä. Emme voi antaa sen mennä läpi, koska se on katastrofaalinen, Tšurkin sanoi New Yorkissa ennen turvaneuvoston kokousta.
Syyrian hallitusta tukevan ja sen rinnalla ilmaiskuja tekevän Venäjän mukaan Ranskan ehdotus on toteuttamiskelvoton ja tarkkailijoille vaarallinen. Tšurkinin mukaan Venäjä ei kuitenkaan vastusta valvontaa sinänsä.

Venäjältä oma ehdotus

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä olisi tuonut oman päätöslauselmaluonnoksensa turvallisuusneuvostoon.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän ehdotuksessa kehotetaan YK:ta järjestelemään Aleppoon jääneiden siviilien olosuhteiden tarkkailua. Ehdotuksessa ei kuitenkaan mainita tarkkailijoiden lähettämistä Aleppoon, AFP kertoi.
Ranskan YK-lähettiläs ilmoitti, että Ranska aikoo viedä oman esityksensä turvallisuusneuvoston äänestykseen Venäjän vastustuksesta huolimatta.
Itä-Aleppossa torstaina alkaneet ja perjantaina keskeytyneet evakuoinnit ovat olleet sekasortoisia. Tarkastuspisteiltä on raportoitu tulitusta ja kaupungista pois pyrkineitä siviilejä on pakotettu kääntymään takaisin.
Syyrian valtiollisen median mukaan evakuoinnit olisivat käynnistyneet uudelleen tänään.
Reuters, AFP, AP, Tass

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti