torstai 1. joulukuuta 2016

Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat...

E.V.V.K - kaikki alla oleva on aivan turhaa "sauhuamista". Mikäli olen oikein ymmärtänyt pääministeri Juha Sipilä on itse pyytänyt oikeuskansleria selvittämään hänen mahdolliset jääviysasiat Terrafame-asiassa.
Mielestäni on syytä odottaa em. tutkinnan tulos.

On edelleenkin murheellista todeta, miten mitättömät asiat saavat maan median kuohuksiin. Suomi on pieni maa ja pienet puheenaiheet...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Kulttuuri


Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

A-Studion juontajat Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät HS:lle Ylen päätoimittajan Atte Jääskeläisen väitteen, ettei maanantain linjausta pääministeri Sipilän käsittelystä ole perusteltu ”muilla syillä”.





A-STUDION juontajat Susanne Päivärinta ja Jan Andersson toistavat HS:lle kantansa siitä, että Ylen maanantaista linjaa Sipilä-uutisoinnista perusteltiin ”muilla syillä”.

Päivärinta ja Andersson siis kiistävät Ylen päätoimittajan Atte Jääskeläisen väitteen, ettei linjausta ole perusteltu muilla syillä.

YLEN johto päätti maanantaina, ettei pääministeri Juha Sipilän (kesk) mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa saa käsitellä keskusteluohjelmissa, koska asia on saanut uutisoinnissa liian suuren painoarvon.

Päivärinta sanoi keskiviikon A-Studiossa, että linjausta perusteltiin toimittajille lisäksi toteamalla, että on myös ”muita syitä joita ei voida kertoa”. Päivärinta kysyi asiasta haastateltavana olleelta Ylen päätoimittajalta Atte Jääskeläiseltä.

Jääskeläinen sanoo nyt HS:lle, ettei mitään julkilausumattomia perusteluja ole.

”Päivärinnan kysymyksessä oli virheellinen väite, että Ylen johto olisi sanonut, että asiaan [linjaukseen] liittyy muutakin. Näin ei ole sanottu, vaan kaikki syyt on lausuttu julki”, Jääskeläinen sanoo.

JÄÄSKELÄISEN mukaan väärinkäsityksen taustalla on kokouksesta poistuneen toimittajan heitto.

”Minulle kerrotun mukaan toimittaja oli poistuessaan tilaisuudesta heittänyt lauseen, että voihan tässä olla jotain muutakin”, Jääskeläinen sanoo.

Susanne Päivärinta sanoo HS:lle sähköpostissa, ettei hänen kysymykseensä ollut sisällytetty väärää väitettä.

”Näin nimenomaan päällikkö Marjo Ahonen sanoi toimituksellemme perustellessaan linjausta. Jan Andersson kysyi häneltä, voisiko hän avata noita muita syitä, kun kyseessä niin poikkeuksellinen linjaus. Ahonen ei avannut. Kokouksessa olijat kuulivat tämän kaikki, kukaan kokouksesta poistunut ei tuollaista väittänyt”, Päivärinta kirjoittaa.

”Jääskeläinen ei ollut kyseisessä kokouksessa, mistä kokouksesta poistujasta hän puhuu? Me olimme.”

”Näin tapahtui. Kysyin asiasta tarkentavan kysymyksen, eikä selvyyttä tullut sen suhteen, mitkä ’muut syyt’ voisivat olla linjauksen takana”, vahvistaa Andersson sähköpostissa.

Ahonen taas sanoo HS:lle, että kokouksessa ei viitattu ”muihin syihin”.

”Tämä on mysteeri. En sano, että Susa [Päivärinta] tai Jan valehtelevat, mutta tässä on tapahtunut nyt joku väärinkäsitys”, Ahonen kertoo.

”Kävimme pitkiä keskusteluja, mutta en voi käsittää, mistä tällainen käsitys olisi voinut syntyä. En ole sanonut, että olisi muita syitä, koska niitä ei ole. Miksi olisin siis sanonut niin?”

JÄÄSKELÄINEN kommentoi asiaa HS:lle sen jälkeen, kun tuottaja ja TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontaja Baba Lybeck sanoi menettäneensä luottamuksen häneen.

Lybeck twiittasi keskiviikkona luottamuksensa Jääskeläiseen ”olevan nolla”.


Myös Ylen entisen politiikan erikoistoimittajan Pekka Ervastin lähtö herätti Lybeckissä kysymysmerkkejä.

”Jääskeläinen ei kiistä, että Ervasti sai lähtiessään Yleltä kipurahat siitä, että hän ei kerro juttujen hyllyttämisestä, eli vaikenee uhkasakon uhalla”, Lybeck hämmästelee.

Jääskeläisen mukaan tämäkään väite ei ole totta.

”En halua muuten kommentoida, mutta kumpikaan näistä [Baba Lybeckin] perusteista ei pidä paikkaansa”, Jääskeläinen sanoo.

PÄIVÄRINTA kysyi Jääskeläiseltä videoyhteyden välityksellä myös, minkä takia häntä ohjeistettiin olemaan kertomatta kenellekään, että Sipilä perui sovitun haastattelunsa keskiviikon lähetyksessä.

”Lähdimme siitä, että ei ole mitään erityistä syytä korostaa sitä poisjäämistä. Hän oli aika näyttävästi ilmoittanut ettei halua asiaa Ylelle kommentoida. Se oli osa sitä samaa jatkumoa”, Jääskeläinen vastasi ohjelmassa.

LYBECK pitää erikoisena ohjeistusta, ettei Päivärinta saa kertoa ”Ylen sisällä, Ylen ulkopuolella ja somessa”, että pääministeri on perunut tulonsa. Hän pitää kohtuuttomana myös Pressiklubi-juontaja Ruben Stillerin saamaa, myöhemmin peruttua varoitusta.

”Yksinkertaisesti, vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläisen selitykset toiminnastaan ovat mielestäni kestämättömät ja herättävät suurta huolta Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan riippumattomuudesta. Luottamukseni Jääskeläiseen mureni täysin nähtyäni tämän haastattelun enkä koe, että hän voi jatkaa Ylen vastaavana päätoimittajana.”

Stiller vastusti työnjohdon käskyä olla suunnittelematta Sipilän Terrafame-kytkösten käsittelyä ohjelmassaan.

LYBECK KOROSTAA, ettei ole Ylen työntekijä, vaan vapaa toimittaja, joten tämä on vain yksittäisen ex-uutistoimittajan mielipide.

Uutisvuoto jää tauolle ensi lauantain jälkeen. Lybeckin mukaan se jatkuu myöhemmin normaalisti. Juontajan mukaan Uutisvuoto ei ole saanut minkäänlaista ohjeistusta Sipilä-tapauksen käsittelystä.

”Se on viikon ykkösuutinen, ja sitä käsitellään varmasti ensi lauantain ohjelmassa”, hän sanoo.

HS tavoitti myös useita muita Ylen ruutukasvoja torstaina. Kukaan heistä ei halunnut kommentoida asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti