perjantai 16. joulukuuta 2016

Britannian ja USA:n puolustusministerit moittivat Venäjää raakuuksien tukemisesta ja tyhjistä lupauksista Syyriassa...


Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Britannian ja USA:n puolustusministerit moittivat Venäjää raakuuksien tukemisesta ja tyhjistä lupauksista Syyriassa

Venäjä ei ole käynyt Syyriassa Isisin kimppuun lupauksista huolimatta. Ulkoministeri Boris Johnson puolestaan kutsui Venäjän ja Iranin suurlähettiläät puhutteluun Lontoossa.



Britannian puolustusministeri Michael Fallon (vas.) tervehti Yhdysvaltain puolustusministeriä Ashton Carteria Lontoossa torstaina.
LONTOO

BRITANNIAN ja Yhdysvaltojen puolutusministerit tuomitsivat torstaina Venäjän raa’at teot ja tyhjät lupaukset Syyriassa.

Britannian puolustusministerin Sir Michael Fallonin mukaan Venäjä ei ole lupauksistaan huolimatta kamppaillut terroristijärjestö Isisiä vastaan eikä edistänyt poliittisen ratkaisun löytymistä Syyrian sisällissotaan.

”Asenne on ollut barbaarinen siviilejä kohtaan.”

YHDYSVALTAIN tammikuussa väistyvä puolustusministeri Ashton Carter sanoi Venäjän tukevan Syyriassa äärimmäistä raakuutta. ”Käytetty raakuus muodostaa selvän vastakohdan sille, kuinka me toimimme Irakissa ja Syyriassa.”

Carter moitti Venäjää ja Bashar al-Assadin joukkoja myös siitä, että nämä eivät ole sallineet YK:n humanitäärisen avun jakamista siviileille.

Venäjän tukiessa al-Assadin joukkoja Aleppossa jihadistit ovat saaneet edetä muualla maassa.

FALLON ja Carter puhuivat Lontoossa tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Isisin nujertamiseen tähtäävän kansainvälisen yhteenliittymän kokouksen jälkeen.

Yhteenliittymä muodostettiin syyskuussa 2014. Lontoon-kokoukseen osallistuivat myös Australia, Belgia, Kanada, Tanska, Ranska, Saksa, Irak, Italia, Hollanti, Uusi-Seelanti, Norja, Espanja ja Turkki.

SAMAAN aikaan toisaalla Lontoossa Britannian ulkoministeri Boris Johnson kutsui Venäjän ja Iranin suurlähettiläät puhutteluun Syyrian tilanteen takia.

Johnson ilmoitti torstaina, että sekä Venäjä että Iran ovat lyöneet laimin kansainväliset humanitääriset velvoitteensa, sillä ne eivät ole päästäneet humanitääristä apua Aleppoon.

”He eivät ansaitse kiitosta siitä, että evakuointi näyttää olevan käynnissä tänään”, Johnson sanoi tiedotteessa.

FALLONIN mukaan äärimmäisestä julmuudestaan tunnetun Isisin lyöminen edistyy. Jihadistit ovat heikentyneet ja menettäneet maantieteellisiä asemiaan niin Irakissa kuin Syyriassakin.

Tämän lisäksi uusien terroristien värvääminen on osin kuivunut. Isisin taistelijoita on kuollut jo 25 000. Irakissa koulutetaan maan omia joukkoja vastaamaan alueen turvallisuushaasteisiin.

VALLANVAIHTO Yhdysvalloissa on herättänyt kysymyksiä ja huolen siitä, kuinka Isisin vastaisen yhteenliittymän yhteistyö jatkuu Donald Trumpin noustua presidentiksi ja uuden hallinnon aloitettua.

Carter toisteli Lontoossa useaan otteeseen, että hän ei lähde arvaamaan seuraajansa linjaa. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että Isisin vastaisen kansainvälisen yhteistyön ”loogisuus” puhuu puolestaan.

Fallon vakuutti kollegansa puolesta, että Yhdysvaltain uusi hallinto ottanee perinteisen roolin maailmanlaajuisena johtajana, koska Isis on maailmanlaajuinen uhka.

Vaikka Lontoon-kokouksen pääaihe oli Isis ja sen lyöminen, peittivät Aleppon veriset uutiset muut ulottuvuudet osin alleen. Fallonin mukaan maailman turvallisuutta uhkaava Isis pitää kuitenkin nitistää, tapahtuipa Syyriassa mitä tahansa.

SEN enempää Fallon kuin Carterkaan ei näe presidentti al-Assadille enää mitään poliittista tulevaisuutta Syyriassa.

”Ei ole mitään voittoisaa siinä, että pommittaa sairaaloita ja estää humanitäärisen avun perille pääsyn”, Fallon sanoi.

Britannian ja Yhdysvaltain tavoite on yhä saada Syyrian poliittinen moniarvoisuutta kunnioittava ratkaisu.

”Poliittinen muutos on ainoa tie lopettaa Syyrian kansan kärsimykset”, Carter sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti