maanantai 12. joulukuuta 2016

Venäjä: Aleppo on 95-prosenttisesti Syyrian hallituksella – 13 000 siviiliä paennut vuorokauden aikana, satoja kapinallisia antautunut...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Syyrian oppositio ilmoitti maanantaina, ettei Aleppon menettäminen johda minkäänlaisiin myönnytyksiin Assadin hallinnon suuntaan.

”Me haluamme aidon poliittisen vallanvaihdon – – joka mahdollistaisi Syyrian siirtymisen diktatuurista demokraattiseksi valtioksi”, sanoi oppositiota edustava Syyrian entinen pääministeri Riad Hijab Reutersin mukaan.
_____________________________________________________
Edellä oleva merkinnee sitä, että Syyriassa on odotettavissa vuosien jopa vuosikymmenien sisällissota.
Em. tyyppisen näkemyksen esitti mm. Lähi-idän asiantuntija Hannu Juusola televisiohaastattelussa muutama päivä sitten.
Kaikesta huolimatta - mistä löytyy sellainen sateentekijä = rauhantekijä, joka saa taistelevat osapuolet, joita lienee toistasataa eri ryhmittymää, ymmärtämään, että rauha on ainoa vaihtoehto... 
YK on ollut koko ajan murheellisen voimaton, hampaaton. Toivoa sopii, että uusi pääsihteeri toisi ryhtiä toimintaan.
Sekin taitaa olla toiveajattelua niin kauan kun kirottu veto-oikeus on turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomien sivuilta hiukan tuunattuna: 

Ulkomaat


Venäjä: Aleppo on 95-prosenttisesti Syyrian hallituksella – 13 000 siviiliä paennut vuorokauden aikana, satoja kapinallisia antautunut

Palmyran historiallisen kaupungin hallinnasta taistellaan myös kiivaasti.





Näkymä Itä-Alepposta sunnuntaina. Kuva on otettu Syyrian hallituksen joukkojen hallitsemalta puolelta kaupunkia.
SYYRIAN hallituksen joukot ovat onnistuneet valtaamaan useita uusia kaupunginosia Itä-Aleppossa. Syyrian armeijan kenraaliluutnantti Zaid al-Saleh sanoi toimittajille maanantaina, että operaatio on loppumetreillään.

”[Kapinallisilla] ei ole paljoa aikaa. Heidän on joko antauduttava tai kuoltava”, hän sanoi Reutersin mukaan hallituksen joukkojen valtaamalla Sheikh Saeedin alueella.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi, että kapinalliset ovat joutuneet vetäytymään maanantaina useilta alueilta. Järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi uutistoimisto AFP:lle, että kapinallisten hallussa on enää hyvin pieni alue, jonka he voivat menettää hetkenä minä hyvänsä.

”Aleppon taistelu on edennyt viimeiseen vaiheeseen”, Abdel Rahman sanoi.

Kapinalliset pakenevat ”terroristien taistelutahdon romahdettua”, hallituslähde väitti Reutersin mukaan.

Aleppon itäosia pommitettiin viime yönä vailla hetkenkään taukoa, Reutersin kirjeenvaihtaja sanoi. Alueella on vähintään kymmeniätuhansia siviilejä. Venäjä tukee Syyrian hallitusta ja sen ilmavoimat pommittaa Aleppoa.

VENÄJÄN puolustusministeriön mukaan jo 95 prosenttia Alepposta olisi hallituksen joukkojen hallinnassa, venäläiset uutistoimistot kertoivat maanantaina Reutersin mukaan.

Puolustusministeriön mukaan 728 kapinallista on antautunut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Myös siviilien tilanteesta Venäjä on antanut yhtä tarkkoja lukuja: kapinallisten hallitsemilta alueilta olisi samana aikana paennut 13 346 ja koko hyökkäyksen aikana yli satatuhatta siviiliä.

Aleppon taistelu on Syyrian sisällissodan viime aikojen merkittävin käännekohta. Jo YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura luonnehti viikonloppuna, että taistelu Alepposta on ”viime metreillä”.

Syyrian armeija yrittää Venäjän ilmapommitusten avustamana kukistaa viimeiset kapinalliset Itä-Aleppossa. Kolme viikkoa kestäneessä suurhyökkäyksessä ne ovat saartaneet kapinalliset hyvin pienelle alueelle.

NEUVOTTELUT Aleppon tulitauosta ja siviilien evakuoinnista eivät viikonloppuna johtaneet tuloksiin.

Reuters kertoi sunnuntaina, että Yhdysvallat ja Venäjä olisivat tehneet kapinallisjoukoille ehdotuksen, joka takaisi sekä taistelijoille että siviileille turvallisen poistumistien Itä-Alepposta. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kommentoi kuitenkin myöhemmin, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole päässeet tällaiseen sopuun.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault syytti maanantaina Venäjän valehtelevan jatkuvasti neuvotteluhaluistaan.

”Yhtäältä he ehdottavat neuvotteluja, ja me neuvottelemme saadaksemme tulitauon. (– –) Toisaalta he jatkavat sotaa, totaalista sotaa. Heillä on halu pelastaa Assadin hallinto ja kaataa Aleppo”, Ayrault kertoi lehdistölle Reutersin mukaan.

Syyrian oppositio ilmoitti maanantaina, ettei Aleppon menettäminen johda minkäänlaisiin myönnytyksiin Assadin hallinnon suuntaan.

”Me haluamme aidon poliittisen vallanvaihdon – – joka mahdollistaisi Syyrian siirtymisen diktatuurista demokraattiseksi valtioksi”, sanoi oppositiota edustava Syyrian entinen pääministeri Riad Hijab Reutersin mukaan.

SAMAAN aikaan Palmyran historiallisen kaupungin hallinnasta taistellaan ilmeisen kiivaasti.

Ääri-islamilainen Isis on nyt vallannut Palmyran uudestaan sen jälkeen, kun se joutui vetäytymään kaupungista viime keväänä.

Syyrian hallituksen joukot yrittävät työntää Isis-taistelijat pois kaupungista ”kaikin keinoin”, Homsin maakunnan kuvernööri Talal Barazi sanoi brittikanava BBC:lle.

Palmyran takaisinvaltaukseen osallistuvat Venäjän ilmavoimat pommittamalla Isis-joukkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti