maanantai 26. joulukuuta 2016

Tässä ovat pörssivuoden kurssiraketit - yksi yhtiö ylitse muiden...

Kyllä on Outokummun osakkeenomistajilla hymy herkässä, ei välttämättä kaikilla mutta ainakin niillä, jotka alkuvuodesta ostivat yrityksen "pohjakosketusosakkeita" rapiat kahden euron hintaan per osake. Tietysti anvonnousu ja tilinteko realisoituu vasta oikealla myyntihetkellä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Tässä ovat pörssivuoden kurssiraketit - yksi yhtiö ylitse muiden


Outokumpu tuottaa ruostumatonta terästä.
Outokumpu tuottaa ruostumatonta terästä. KUVA: KATJA LEHTO
Helsingin pörssissä vuonna 2016 kovinta kurssinousua on saanut teräsyhtiöiden kyydissä.
Nousukärjessä selkeänä ykkösenä on ruostumattomasta teräksestä tunnettu Outokumpu, jonka osakekurssi on kolminkertaistunut vuoden alusta. Perjantaina osakkeen hinta oli 8,18 euroa.
Pitkään tappiolla kyntänyt teräsyhtiö pinnisti kolmannella vuosineljänneksellä niukasti voitolliseksi. Toimitusjohtaja Roeland Baanin johdolla yhtiössä on karsittu kuluja ja hallintoa tehostetaan edelleen. Sitäkin enemmän kurssiin vaikuttaa teräksen hinta, joka on noussut tänä vuonna reippaasti.
Citi arvioi, että niukkojen teräsvarastojen takia teräksen hinta ja tuottajien marginaalit voivat kasvaa ensi vuonna entisestään, mikäli teräksen tuotanto supistuu ja kysyntä kasvaa.
Helsingin pörssin vuoden toiseksi kovin nousija on SSAB, joka niin ikään on saanut vauhtia teräksen hinnan noususta. SSAB:n kurssi on kaksinkertaistunut vuoden alusta.
Teräsyhtiöiden kurssit ovat saaneet lisää tukea Donald Trumpin valinnasta USA:n presidentiksi. Trumpin puheet massiivisista infrastruktuuri-investoinneista ovat nostaneet teräsyhtiöiden kursseja ympäri maailman.
Vuoden nousijoiden listalla kolmantena on tilauksia kahminut konepajayhtiö Valmet, jonka kurssi on noussut vuoden alusta yli 60 prosenttia.
Vuoden kolmannella neljänneksellä Valmetin liikevoitto nousi 52 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 47 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos oli 0,17 euroa.

Yhtiön kassaan oli kertynyt reilusti yli sata miljoonaa euroa syyskuun lopussa. Osinkoa Valmetilta irtosi viime tilikaudella 0,35 senttiä per osake. Tulos ja kassavarat mahdollistavat osingon noston 0,45 senttiin, joka veisi noin 67 miljoonaa euroa nykyisistä kassa-varoista. Osinko on noussut tasaisesti pörssitaipaleen aikana.
Listalla neljäntenä on nostureista tunnettu Konecranes. Yhtiö on saanut lisää nostetta loppuvuonna yrityskaupasta, jossa se myy nosturiyhtiö Stahlin. Myynti on kilpailuviranomaisten ehtona kaupalle, joka tuo konserniin amerikkalaisen Terexin satamien ja teollisuuden nosturit. Konecranes saa saksalaisen Stahlin myynnistä käteisenä 224-230 miljoonaa euroa.
Listalla viidentenä teräs- ja konepajayhtiöiden jäljessä on kauppakonserni Kesko. Keskon B-osakkeen kurssi on noussut vuoden alusta yli 45 prosenttia. Kesko osti alkuvuonna LVI- ja sähkötuotteita myyvän Onnisen, joka on vauhdittanut konsernin rakentamisen ja talotekniikan kauppaa. Kauppakonserni tunnetaan laatuyhtiönä ja hyvänä osingonmaksajana.
Yhtiö
Kurssinousu vuoden alusta*
Outokumpu
200,33 %
SSAB B
97,24 %
Valmet
60,34 %
Konecranes
49,00 %
Kesko B
45.72%
UPM-Kymmene
32.97%              
Neste
32.25%              
Metso
31.98%
Orion B
31.25%              
Cargotec
23.45%              
Stora Enso R
19.31%              
* Tiedot kerätty perjantaina 23.12 kello 14.30

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti