torstai 22. joulukuuta 2016

Itä-Aleppo vallattu/evakoitu > Syyrian sota ratkaistu? Ei - kaukana siitä...

Mediassa toitotetaan tuutin täydeltä Syyrian Itä-Aleppon valtaamisesta/evakoinnista. Annetaan ymmärtää, että Syyrian sota olisi ratkaistu. 
Valitettavasti tilanne ei ole näin, vaan konflikti, sisällissota jatkuu, sillä ongelmavyyhti on sietämättömän monimutkainen asiantuntijoiden mielestä.
On mielenkiintoista havaita, että Syyrialle suurimmat tuhot aiheuttaneet tahot esiintyvät eräänlaisina "rauhanenkeleinä" pommituspilvien pölyn laskeuduttua.
Syyrian ja Irakin eri ryhmittymien "voimatasapainokarttoja" katsellessa aistii maallikkonakin eräänlaista ahdistavaa lohduttomuutta.
Rauha, pysyvä rauha ei ole realistisena näköpiirissä vuosiin, vuosikymmeniin - valitettavasti.
Rauhanponnistelut eivät kuitenkaan ole tarpeettomia, sillä siinä säilyy edes ajoittain keskusteluyhteys eri osapuolten välillä. Tosin läheskään kaikki osapuolet eivät ole kutsuttuina neuvottelupöydässä tai ovat ehdottomasti kieltäytyneet minkään tyyppisistä neuvotteluista Syyrian nykyhallinnon kanssa...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Yhdysvallat vähätteli poissaoloaan Syyrian sodan ratkaisussa, Venäjä, Iran ja Turkki löivät hynttyyt yhteen



ReutersWashington
Yhdysvallat yritti tuoreeltaan vähätellä sitä, ettei maata kutsuttu Venäjän, Iranin ja Turkin Syyria-neuvonpitoon tiistaina.
Yhdysvaltain mielestä tapaaminen ei ollut piikki sille, eikä se heijastanut Yhdysvaltain vaikutusvallan vähenemistä Lähi-idässä.
On kuitenkin niin, että presidentti Barack Obaman hallinnon päätös tarjota vain rajallista tukea maltillisille kapinallisille on vähentänyt keinoja, joilla Yhdysvallat voi puuttua Syyrian tilanteeseen.
Vipuvartta heikensi entisestään Venäjän päätös aloittaa ilma-iskut presidentti Bashar al-Assadin tueksi ja Syyrian hallituksen vastaisten kapinallisten kukistamiseksi.
Yhdysvallat on pitkään ollut osana Syyrian ja muiden Lähi-idän konfliktien ratkaisuyrityksiä. Yhdysvaltain oli kuitenkin pakko katsella sivusta, kun Syyrian hallitus aloitti tukijoidensa kanssa Itä-Aleppon valtaamisen kapinallisilta. Hallituksen tärkeimpiä tukijoita ovat Iran ja Venäjä.
Washingtonin Lähi-idän instituutin tutkija Dennis Ross sanoo, että Yhdysvallat on tehnyt itsestään Syyriassa ”merkityksettömän.”
– Oppositio ei näe erityistä syytä olla vastaanottavainen meille ja Assadille. Venäläiset ja Iran tietävät, että emme pysty millään keinoilla nostamaan hintaa, jonka hyökkäys Aleppoon ja muihin Syyrian kaupunkeihin maksaa heille.
– Venäjä on tehnyt itsestään välittäjän ilman, että se on muuttanut valtasuhteita paikan päällä tai välittänyt seurauksista siviileille.
Ross on toiminut Iranin ja Lähi-idän asioita koskevana neuvonantajana sekä republikaani- että demokraattihallinnoille.
Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn tiedottaja vähätteli ajatusta, että Yhdysvaltain poissaolo tapaamisesta tarkoittaisi myös muutosta vaikutusvallassa.
– Ministeri ei näe tätä ollenkaan loukkaavana. Hänen mielestään se on jälleen yksi monenkeskeinen yritys saada Syyriaan kestävä rauha, ja hän toivottaa tervetulleeksi sinne suuntaan vievän edistyksen, tiedottaja John Kirby muotoili.
Tiistain tapaamisessa Venäjä, Iran ja Turkki sanoivat olevansa valmiit välittämään Syyriaan rauhaa. Maat hyväksyivät julkilausuman, joka kirjasi mahdollisen sopimuksen periaatteet.
Lausuman nimeksi tuli ”Moskovan julkilausuma”. Se kuvastaa Venäjän vahvistuvaa yhteyttä Iraniin ja Turkkiin ja heijastaa presidentti Vladimir Putinin halua kasvattaa maansa vaikutusvaltaa Lähi-idässä ja laajemmin.
Venäjä on kyllästynyt Obaman hallinnon kanssa käytäviin Syyria-neuvotteluihin, joita se pitää hyödyttöminä. Ulkoministeri Sergei Lavrov kutsui neuvotteluja viime viikolla ”hedelmättömäksi istuskeluksi”.
Moskovan tapaamiseen osallistuivat Venäjän, Turkin ja Iranin ulkoministerit.
Julkilausumassa päätettiin tukea laajennettua tulitaukoa.
– Iran, Venäjä ja Turkki ovat valmiit toimimaan välittäjinä Syyrian hallinnon ja opposition väliselle sopimukselle, jota jo neuvotellaan, ja toimimaan sen takaajina, lausumassa sanottiin.
– Ne ovat kutsuneet kaikki muut tilanteeseen vaikuttamaan pystyvät maat toimimaan samoin, lausuma jatkoi, viitaten sopimusneuvotteluissa auttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti