torstai 8. joulukuuta 2016

Haglund: ”Kemin biojalostamohanke etenee aikataulussa”

Kemin biojalostamohanke etenee aikataulussa - hyvä niin.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Haglund: ”Kemin biojalostamohanke etenee aikataulussa”

Kiinalaisen Kaidin emoyhtiö kertoi tällä viikolla, että se rahoittaa hanketta. Tytäryhtiö odotti päätöstä.

NINA SUSI
Haglund: ”Kemin biojalostamohanke etenee aikataulussa”
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund vieraili torstaina Kemissä. Hän sanoi, että yhtiö on saanut monia keskeisiä asioita eteenpäin Kemin biojalostamohankkeessa.
Jussi Saarela
Kaidin Kemin biojalostamohanke on pysynyt aikataulussa ja etenee hyvin Kaidi Finland Oy:n toimitusjohtajan Carl Haglundin mukaan. Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että rakentamispäätös laitoksesta siirtyy ensi vuoteen.
Kemissä torstaina vieraillut Haglund sanoo, että kiinalaisen Kaidin emoyhtiö informoi tämän viikon maanantaina, että se rahoittaa hanketta. Se oli päätös, jota Suomen tytäryhtiö nimenomaan odotti tämän vuoden aikana ja myös sen sai. Asiat etenevät Haglundin mukaan suunnittelulla tavalla.
– Iso kuva on tällä hetkellä hyvin myönteinen. Olemme saaneet monia keskeisiä asioita eteenpäin syksyn aikana ja hanke etenee hyvin. Tällä viikolla saimme Kaidin pääjohtajalta vahvistuksen, että Kaidi on valmis sijoittamaan Kemiin oman osuutensa vaadittavasta pääomasta, joka luo pohjan rahoituspaketin loppuun viemiselle. Samalla muut iso asiat ovat edenneet varsin mukavasti.
Lainsäädäntöasiatkin ovat menneet Kaidin kannalta hyvin. Biopolttoaineita koskevat esitykset EU-parlamentille olivat Kaidille myönteisiä. Myös Suomen hallituksen uusi energia- ja ilmastostrategia miellyttää Kaidia. Tavoitteena on nostaa biopolttoaineiden osuus liikenteessä 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
– Mutta pitää muistaa, että lainsäädännön toimeenpano on ratkaisevaa investointeja harkitsevien firmojen kannalta, koska se tuo investointivarmuuden.
Kaidi neuvottelee parhaillaan pääomasijoittajien ja teollisien kumppaneiden kanssa osallistumisesta hankkeeseen, jonka rahoitus ei ole Haglundin mukaan ongelma. EU-komission viime viikolla julkaiseman niin sanotun talvipaketin jälkeen Kaidi on saanut runsaasti yhteydenottoja.
– Tavoitteenamme on aloittaa ensi vuoden aikana Kemin biojalostamon rakentaminen ja saada se valmiiksi viimeistään syksyllä 2019 aikataulun mukaisesti. Olemme edelleen aikataulussa.
Talvipaketissa vaadittavien biopolttoaineiden prosenttiosuudet ovat hänen mukaansa suhteellisen pieniä verrattuna Suomen hallituksen kaavailemiin osuuksiin, mutta pitää muistaa, että Euroopan laajuiset biopolttoainemarkkinat ovat valtavat ja kasvat kovaa vauhtia jatkossa. Vuoden 2020 alusta lähtien velvollisuus käyttää biopolttoaineita kasvaa EU:ssa.
– Jo muutaman prosentin kiintiö kehittyneille biopolttoaineille tarkoittaa erittäin isoa kysynnän kasvua, koska volyymit ovat erittäin isoja. On selvää, että biopolttoainemarkkinat kasvavat erittäin paljon ja Eurooppaan tulee paljon uutta kapasiteettia tuottamaan biopolttoaineita. Suomi on yksi maista, jossa on hyvät edellytykset niitä tuottaa ja sitä kautta luoda työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa. Teemme hartiavoimin työtä sen eteen, että saamme Kemiin biojalostamon.
Julkisuudessa on epäilty plasmakaasutuksen toimivuutta Kemin puuta raaka-aineenaan käyttävässä jalostamossa. Haglund sanoo, että tekniikkaa perustuu sekä perinteiseen paineistettuun kaasutukseen että plasmakaasutukseen.
Samankaltaista jalostamoa Kaidi tekee parhaillaan Pohjois-Kiinaan. Sielläkin pääraaka-aineena on puubiomassa.

Hanke etenee

Kiinalaisen Kaidin emoyhtiö informoi tämän viikon maanantaina Suomen tytäryhtiötä, että se rahoittaa Kemin biojalostamohanketta.
Kaidi neuvottelee parhaillaan sekä kotimaisten että ulkomaisten pääomasijoittajien ja teollisien kumppaneiden kanssa osallistumisesta hankkeeseen.
Rahoitusta on Kaidi Finlandin mukaan hyvin saatavilla.
Tärkeää on saada Kemin biojalostamo valmiiksi ennen vuoden 2020 alkua, josta eteenpäin EU:n vaatimukset biopolttoaineiden määrästä kasvavat. Kaidin tavoitteena onkin saada jalostamo valmiiksi syksyllä 2019 aikataulun mukaisesti.
Kaidilla on jo tontti Ajoksessa jalostamolle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti