keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Venäjä ja Turkki hierovat Syyriaan tulitaukoa – se saattaa astua voimaan jo keskiyöllä...

Kaikki rauhaan pyrkivät toimenpiteet ovat tervetulleita - tulitauko on ensimmäinen askel siihen. Asian monimuotoisuutta ja vaikeutta osoittaa alla olevan artikkelin vastakkainasettelut. Kaikki eivät ole neuvotteluissa mukana. Onko  

Syyrian nykyisen presidenttin Bashar al-Assadin lähtölaskenta kulissien takana alkanut - mene ja tiedä, aika näyttää... 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Venäjä ja Turkki hierovat Syyriaan tulitaukoa – se saattaa astua voimaan jo keskiyöllä


Turkin ulkoministeri painotti keskiviikkona, että Syyrian nykyinen presidentti Bashar al-Assad ei voi olla osallinen rauhanneuvotteluissa.






Aleppo on raunioina neljä vuotta kestäneiden taistelujen jälkeen.
VENÄJÄ ja Turkki aikovat ehdottaa yhdessä tulitaukoa Syyriaan, kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu. Venäjä ja Turkki edustavat sodassa vastapuolia.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vahvisti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan, että Turkki on osallistunut tulitaukoehdotuksen valmisteluun.

Çavuşoğlu kuitenkin painotti, että Syyrian itsevaltainen presidentti Bashar al-Assad ei voi olla osallinen minkäänlaisessa rauhansopimuksessa.

Al-Assadin hallintoa vastaan taisteleva oppositio ei Çavuşoğlun mukaan ”ikinä” hyväksyisi rauhaa, joka jättäisi al-Assadin Syyrian johtoon.

VENÄJÄ ja Turkki yrittävät saada uutistoimisto Anadolun tietojen mukaan tulitauon voimaan jo keskiyöllä.

Tarkoituksena on laajentaa Aleppon kaupungissa aiemmin joulukuussa aloitettua tulitaukoa.

Käytännössä Aleppon tulitauko syntyi vasta sen jälkeen, kun presidentti al-Assadin joukot olivat vallanneet kaupungin pitkien ja veristen taistelujen jälkeen.

VENÄJÄ tukee Syyrian hallitusta sodassa muun muassa ilmaiskuin, kun taas Turkki on tuominnut al-Assadin toimet ja tukee joitakin kapinallisryhmistä. Turkki on myös vastaanottanut jo lähes kolme miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Syyrian sota sai alkunsa vuoden 2011 protesteista al-Assadin hallitusta vastaan.

Syyrian sodan uhriluvut vaihtelevat suuresti, mutta Syrian Observatory for Human Rights -järjestö on pystynyt vahvistamaan yli 310 000 kuolemaa.
Ihmisoikeusjärjestön mukaan todellinen määrä voi olla jopa 450 000.

TURKKI, Iran ja Venäjä ilmoittivat jo aiemmin, että ne ovat valmiita hieromaan rauhansopimusta Syyriaan. Maiden edustajat tapasivat viime viikolla Moskovassa ja päättivät rauhansopimuksen pääpiirteistä.

Yhdysvallat on tukenut kapinallisia muun muassa kouluttamalla. Lisäksi Yhdysvaltojen johtama liittoutuma taistelee terroristijärjestö Isisiä vastaan myös Syyriassa.

Yhdysvallat ei kuitenkaan osallistunut Moskovan neuvotteluihin.

ON vielä epäselvää, kuinka Venäjän ja Turkin johtamat rauhanneuvottelut etenisivät, mutta Venäjä on sanonut niiden tapahtuvan Kazakstanissa. YK työstää samaan aikaan erillistä rauhanprosessia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi tiistaina, että Syyrian hallitus keskustelee parhaillaan joidenkin kapinallisjohtajien kanssa mahdollisista rauhanneuvotteluista.

Saudi-Arabian tukema Syyrian oppositioryhmä tosin ilmoitti Reutersin mukaan, että ainakaan he eivät tiedä mitään rauhanneuvotteluista, joskin he tukevat tulitaukoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti