perjantai 30. joulukuuta 2016

Suomen puoluekannatusarviot joulukuussa 2016...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kokoomuksen rattaisiin soraa joulukuussa – SDP ja keskusta karkumatkalla

Politiikan kärjessä näyttää olevan tärkeintä, että puolue pysyy otsikoissa. Ylen joulukuun mittauksessa SDP:n ja keskustan taistelupari säilytti asemansa, mutta hiljaiseloa viettänyt kokoomus vajosi.
Puolueiden kannatus
Grafiikka.
Taloustutkimus / Yle Uutisgrafiikka
Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemässä kyselyssä mitattiin tällä kertaa puolueiden kuntavaalikannatusta. Äänestäjät ovat edelleen epävarmoja, sillä puoluekantansa kertoi vain 57,6 prosenttia kaikista vastanneista.
Puoluekantansa kertoneiden määrä on jäänyt koko syksyn ajan selvästi alle 60 prosentin.
Kuntavaalit ovat huhtikuun alussa ja Ylen puoluekannatuskyselyissä mitataan tulevina kuukausina puolueiden kuntavaalikannatusta. Keskustelu kuntavaaleista on ollut vielä laimeaa, joten tulokset kertovat edelleen enemmän puolueiden yleiskannatuksesta.
Muistin virkistykseksi tässä lokakuun 2012 kuntavaalien kärki: kokoomus 21,9, SDP 19,6, keskusta 18,7 ja perussuomalaiset 12,3 prosenttia äänistä.

SDP päätti vuoden ykkösenä

Suurin oppositiopuolue SDP on syksyn aikana jälleen vakiinnuttanut paikkansa suosituimpana puolueena. Demarit kävivät kärjessä jo viime talvena, mutta kesällä kannatus notkahti alle 20 prosentin.
Kannatusnotkahduksessa saattoi näkyä SDP:n tuki työmarkkinoiden keskusjärjestöjen solmimalle kilpailukykysopimukselle, jota Sipilän hallitus oli voimakkaasti ajanut.
Syksyllä hallituksen politiikka on tarjonnut oppositiolle runsaasti iskun paikkoja. Edes SDP:n eduskuntaryhmän sisäiset valtataistelut eivät ole tuoneet lommoja puolueen kannatukseen.

Keskusta pysyi SDP:n tuntumassa

Pääministeripuolue keskustan kannatus on seilannut lähes koko vuoden 20 prosentin rajan yläpuolella. Vain lokakuussa suosioluvut painuivat alle 20 prosentin.
Pääministeri Juha Sipilän suosio on vuoden aikana rapissut ja lokakuun lopulla Sipilä joutui vaikeuksiin myös keskustan sisällä, kun hänen ministeriehdokkaansa Mika Lintilä voitti vain niukasti Mauri Pekkarisen.
Keskustan nousu pääministeripuolueeksi on nojannut pitkälti Sipilän henkilöön, joten tähän liittyvät riskit toiseen suuntaan ovat myös olemassa. Merkkejä Sipilän hermostumisesta on ollut näkyvissä muun muassa pääministerin tulikivenkatkuisissa suhteissa tiedotusvälineisiin, erityisesti Yleen.

Kokoomus kadotti myötätuulen

Valtiovarainministeripuolue kokoomus vaihtoi kesällä puheenjohtajaa ja valtiovarainministeriä. Alexander Stubb sai mennä ja tilalle nousi Petteri Orpo.
Kannatusmittausten perusteella Orpon alku kokoomusjohtajana on ollut vähän hakemista. Heti puoluekokouksen jälkeen kannatus nousi, mutta valtiovarainministerin ensimmäisen budjetin valmistelu pudotti suosiota.
Syksyllä Orpo näytti saavan kokoomuksen kannatuksen nousu-uralle, mutta joulukuu pilasi kaiken. Kokoomus on jäänyt politiikan puheenaiheissa SDP:n ja keskustan varjoon.

Vihreillä takana nousun vuosi

Oppositiosta vihreät on onnistunut vakiinnuttamaan kannatuksensa tänä vuonna 13–14 prosentin tuntumaan. Se on selvästi korkeampi taso kuin viime eduskunta- ja kuntavaalien 8,5 prosentin äänisaaliit.
Huhtikuun kuntavaleissa punnitaan, joko vihreät pystyy muuttamaan suosionsa paremmin myös ääniksi.
Vihreillä on edessä vilkas vuosi. Puolue yrittää saada presidenttiehdokkaansa selville helmikuussa ja toukokuussa on edessä puoluejohtajan vaihdos.

Perussuomalaisten kannatus juuttui

Perussuomalaisille kulunut vuosi on ollut vaikea. Kannatus romahti jo runsas vuosi sitten alle kymmenen prosentin, eikä suosio ole sieltä noussut.
Perussuomalaiset kisaa tällä hetkellä samassa sarjassa vasemmistoliiton kanssa. Vuoden lopulla vasemmistoliitto putosi vuoden alimpiin lukuihin ja perussuomalaiset repi vähän eroa.
Pienistä oppositiopuolueista Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta taistellut RKP onnistui keräämään vuoden parhaat lukemansa ja kristillisdemokraatit pysyi ennallaan.
Taloustutkimus haastatteli kannatusmittausta varten yhteensä 1946 henkilöä. Haastattelut tehtiin 7.–28.12.2016, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.
Voit ladata tutkimusaineiston tästä itsellesi PDF-tiedostona(siirryt toiseen palveluun).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti