maanantai 5. joulukuuta 2016

Viimeinen hetki pelastaa Sampon paperiosake – osakkeen hukanneella on reilu viikko aikaa lunastaa 2 000 euroa...


Hmmmmm - tosi mielenkiintoista ja ajankohtaista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Viimeinen hetki pelastaa Sampon paperiosake – osakkeen hukanneella on reilu viikko aikaa lunastaa 2 000 euroa

Virallinen lehti täyttyi Sammon osakkeen kuoletuksista. Paperiosakkeen hukanneella on reilu viikko aikaa toimia


OLETKO Sammon paperisen osakkeen omistaja, mutta olet hukannut osakekirjan? Sinun kannattaa toimia viimeistään nyt, sillä yhden osakekirjan arvo on lähes 2 000 euroa.

Sadat paperisen osakkeensa hukanneet ovat jo tehneet niin. Joulukuun alussa ilmestynyt Virallinen lehti on täyttynyt ilmoituksista, joissa sadat henkilöt ympäri Suomen vaativat kuolettamaan hukkaamansa Sammon paperiosakkeen.

KUOLETUS on yksi osa prosessia, jolla paperisen osakkeen hukanneet omistajat voivat vielä päästä osalliseksi pörssiyhtiö Sammon tai jonkun muun pörssiyhtiön arvosta. Paperiset osakkeet ovat nimittäin muuttumassa arvottomiksi ensi vuonna.

Sammon sivuillaan julkaiseman ohjeen mukaan osakkeiden kuoletus ehditään käsitellä käräjäoikeudessa ennen Sammon yhtiökokousta, jos jättää hakemuksen viimeistään 14.12.2016 klo 16.15 mennessä käräjäoikeuteen.

JOS osakekirja on tallessa, kuolettamista ei tarvita ja menettely on yksinkertaisempi.

Paperisena olevien ja osin hukattujen Sammon osakkeiden määrä on liki seitsemän miljoonaa kappaletta. Niiden arvo noin 300 miljoonaa euroa.

SAMMON lisäksi pelastettavaa on muidenkin yhtiöiden osalta. Myös niiden kuoletuksen viimeinen hetki ja arvo-osuusjärjestelmään siirtämisen hetki lähestyy. Suomessa on arviolta 500–700 miljoonan arvosta osakkeita paperimuodossa.

Sammolla osakkeita on valtava määrä, koska yhtiö siirtyi keskinäisestä vakuutusyhtiöstä pörssiyhtiöksi vuonna 1988 ja noin 800 000 vakuutetusta tuli siirtymässä yhtiön osakkaita.

Näin myös osingot ovat saamatta. Sammossa tällaisia osinkoja on tilillä noin 40 miljoonan euron arvosta.

Osinko-oikeus säilyy kolme vuotta. Kun oikeus päättyy, osingot siirtyvät Sammon omaan pääomaan. Se on paisunut mittavasti lunastamatta jääneiden osinkojen takia.

Sammon paperiosake käy pian arvottomaksi.

Fakta

Näin vaihdat osakekirjasi


 Ota ensin selvää yhtiöstä, onko osake vielä siirrettävissä sähköiselle arvo-osuustilelle ja missä pankissa vaihto tapahtuu.

  Voi olla, että yhtiö on myynyt osakkeet ja tallentanut rahat aluehallintovirastoon, josta osakkeen omistaja voi saada myyntisumman itselleen.

 Pankissa voit perustaa ilmaisen arvo-osuustilin. Ota mukaasi osake sekä henkilötodistus ja mahdollinen valtakirja.

 Jos omistus on epäselvä, eikä se käy ilmi vaikkapa osakkeesta, ota mukaan osakkeen omistusoikeuden osoittavat asiakirjat.

  Tilin voi avata myös arvo-osuusjärjestelmää ylläpitävässä Euroclearissa.

  Lisätietoja saa numerosta 0800180500 tai osoitteesta www.euroclear.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti