perjantai 23. joulukuuta 2016

Putinin suuri lehdistötilaisuus ja seitsemän kysymystä, jotka ovat kaikkien huulilla...

Hmmmmm - vai niin ...

Asiaan liittyvänä on pakko todeta, että tuttuakin tutumpi Putin-show oli menossa päivällä Moskovassa. Tuttua tutumpi oli myös tyyli: " En minä mutta pojat!" Vapaasti suomennettuna kaikki maailmassa on muiden syytä, meissä ei ole vikaa, me emme ole syyllisiä, meidän kätemme eivät ole veressä, jne. ...

Katselin pätkän em. Kremlin tiedottaja Dimitri Peskovin käsikirjoittamasta ja ohjailemasta Putin-showsta, jossa muun muassa Kurdistanista oleva toimittaja tiedusteli Putinin näkemyksiä vaikeista raja-asioista Turkin ja Irakin raja-alueilla.

Putin totesi: "Mutta rajoja voi vain siirtää kv-oikeuden mukaisesti." 

Muun muassa siinä yhteydessä em. henkilön/vastaajan korvien olin havaitsevinani heiluvan voimakkaammin kuin aikaisemmin... 

Jo kolmattatoista kertaa järjestetystä Putinin loppuvuotisesta lehdistötilaisuudesta on tullut Venäjän tärkein mediatapahtuma. Tilaisuus lähetetään suorana usealla tv- ja radiokanavalla, ja siitä riittää uutisoitavaa venäläisyleisölle useiden päivien ajan. 

Koko spektaakkeli on tarkoitettu ennen kaikkea kotiyleisölle eli venäläisille, mutta Putinin sanoja punnitaan tarkasti myös ulkomailla.



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Putinin suuri lehdistötilaisuus ja seitsemän kysymystä, jotka ovat kaikkien huulilla – seuraa suorana

Jokavuotiseen tapaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tänään perjantaina suuressa lehdistötilaisuudessa toimittajien kysymyksiin. Luvassa on Putinia silitteleviä kysymyksiä, mutta myös joukko kysymyksiä, joiden vastaukset kiinnostavat kaikkia.
Ulkomaat







Tänä vuonna presidentti Vladimir Putinin vuotuiseen lehdistötilaisuuteen osallistuu ennätysmäärä toimittajia. Yli 1 400 venäläistä ja ulkomaalaista median edustajaa pyrkii saamaan presidentin huomion ja esittämään kysymyksen.
Seuraa mediatapaamista suorana Ylen verkkosivuilla tai Areenassa kello 11 alkaen englanniksi tulkattuna.
12:tta kertaa järjestettävä mediatapahtuma kestää tunteja, ja monet tv-kanavat lähettävät tilaisuuden suorana. Perinteisesti suurin osa ajasta on käytetty Venäjän alueiden toiveiden ja ongelmien kuuntelemiseen. Viime vuonna ääneen pääsi vain muutama ulkomaalainen toimittaja.
Useimmat kysymykset vaikuttavat käsikirjoitetuilta ja ne kohtelevat presidenttiä myötämielisesti. 
Putin joutuu kuitenkin ottamaan kantaa myös vaikeisiin aiheisiin, mutta hän on taitava kääntämään kritiikin sen esittäjää vastaan ja kiertämään epämieluisat kysymykset.
Nämä ovat ne seitsemän ajankohtaista kysymystä, joihin tuskin kuulemme tälläkään kertaa tyhjentävää vastausta.

1. Mikä on Venäjän talouden todellinen tila?

Putinilla on ollut tapana valaa uskoa Venäjän talouteen. Perinteisesti hän on aloittanut vuotuisen lehdistötilaisuutensa esittelemällä talouden kasvua tukevia valikoituja tilastotietoja. Todellisuudessa Venäjän taloutta paikkaavat sijoitusrahastot ehtyvät kovaa vauhtia, ja venäläiset köyhtyvät entisestään.

2. Mikä on Venäjän seuraava siirto Syyriassa?

Vuosi sitten Putin sanoi, että hän tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallitusta niin kauan, kun Syyrian hallitus jatkaa taistelujaan. Putinin mukaan Syyrian kriisin ratkaisu syntyy vain poliittisilla neuvotteluilla. Venäjän tukema Syyrian hallitus on saanut Aleppon käytännössä haltuunsa, mutta neuvotteluyritykset kriisin ratkaisemiseksi eivät ole tuottaneet merkittäviä tuloksia.

3. Miten suhteet Turkkiin kehittyvät?

Edellisessä lehdistötilaisuudessaan Putin solvasi Turkin johtoa. Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen, mikä veti maiden suhteet sotatilan partaalle. Sittemmin uudelleen lämmitetyt suhteet ovat taas koetuksella, koska Venäjän suurlähettiläs ammuttiin alkuviikosta Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Suurlähettilään muistotilaisuuden vuoksi Putinin lehdistötilaisuus siirrettiin päivällä eteenpäin.

4. Miten Ukrainan tilanteessa päästään eteenpäin?

Venäjä kiistää yhä, että Itä-Ukrainassa olisi Venäjän vakinaisia joukkoja. Viime vuonna Putin myönsi, että taisteluihin on osallistunut venäläisiä. Itä-Ukrainassa taistellaan edelleen, ja Venäjä syyttää yhä Ukrainaa siitä, että Minskin rauhansopimus ei ole toteutunut.

5. Kuinka Venäjä vaikutti USA:n presidentin vaaleihin?

Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden mukaan Venäjä on vaikuttanut Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokseen. Yhdysvallat syyttää Venäjää tietomurroista, ja Putinin on väitetty osallistuneen henkilökohtaisesti niihin. Venäjä pitää väitteitä naurattavina ja kiistää osallisuutensa.

6. Mikä on Venäjän valtion rooli dopingskandaalissa?

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan tilaama raportti syyttää Venäjää laajasta ja järjestelmällisestä, valtiojohtoisesta dopingista, jossa on ollut mukana yli tuhat venäläistä urheilijaa. Putin on kiistänyt Venäjän valtion osallistuneen dopingiin. Hän pitää syytteitä poliittisena ajojahtina.

7. Asettuuko Putin ehdokkaaksi seuraavissa presidentinvaaleissa?

Venäjällä on määrä pitää presidentinvaalit keväällä 2018. Putinin odotetaan osallistuvan niihin, vaikka hän ei ole kertonut aikeistaan. Sen sijaan Putinia kritisoivan opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi on jo ilmoittanut pyrkivänsä presidenttiehdokkaaksi, mutta moni epäilee hänen onnistumistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti