maanantai 19. joulukuuta 2016

Kromi kirkastaa Outokumpua

On mukava lainata myönteisiä artikkeleita Kemi-Tornion talousalueen yrityksistä. 

Outokumpua olen päässyt tuomaan esiin jo aikaisemminkin. Kyseisen yrityksen pörssiosakkeen arvo Helsingin pörssissä on tänä vuonna noussut pohjalukemista kohisten...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Kromi kirkastaa Outokumpua

Outokumpu tuottaa Tornion tehtaassaan ruostumatonta ja Kemin kaivoksessa kromia.
Outokumpu tuottaa Tornion tehtaassaan ruostumatonta ja Kemin kaivoksessa kromia. KUVA: NINA SUSI
Kiina-riski ei ole ­hävinnyt minnekään, kromin hinta kovassa nousussa.

Yksi maailman 
johtavista

Outokumpu valmistaa ruostumatonta terästä tuotantolaitoksissaan Suomessa, Saksassa, Ruotsissa, ­Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Meksikossa.
Vuonna 2015 Outokummun liike­vaihto oli 6,3 miljardia euroa ja ­ruostumattoman teräksen toimitukset kaikkiaan 2 381 000 tonnia.
Outokummun osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Outokummun palveluksessa on 11 000 työntekijää yli 30 maassa, joista noin 2 400 Suomessa.
Kilpailijoita ovat Euroopassa luxemburgilais-ranskalainen Aperam ja espanjalainen Acerinox.
Loistetta riittääjaloteräsyhtiöOutokummulle, joka villitsee pankkiiriliikkeitä. Tornion tehdas käyttää teräksessään Kemin kaivoksen ferrokromia, jonka Euroopan hintaan tulee mahdollisesti noin 50 prosentin korotus paunalta ensi vuoden alusta. Kromin hinta ehti vuositolkulla laahata pohjalukemissa, mikä on painanut Outokummun kannattavuutta.
Mikäli kromin hinta kohoaa Euroopassa noin 165 dollarisenttiin paunalta, voi nousupiikkiä pitää jopa historiallisen korkeana ja nopeana. Kromin hinta ehti pudota jopa noin 80 senttiin paunalta, joka on 0,450 kilogrammaa. Outokumpu ei ole euroissa julkistanut kromin hintojen vaikutusta kannattavuuteensa.
Osa pankkiiriliikkeistä on ehtinyt laskea, että ferrokromin kymmenen sentin kallistuminen voi vahvistaa yhtiön liikevoittoa jopa noin 50–80 miljoonaa euroa vuositasolla. Outokumpu teki kolmannella vuosineljänneksellä hieman yli 30 miljoonan liikevoiton, eli vajaat kolme prosenttia noin 1,4 miljardin euron liikevaihdosta.
Europe-liiketoimintaalue saavutti 45 miljoonaan euroon liikevoiton. Outokumpu on jo aiemmin ennustanut, että kuluvasta vuodesta tulee ”selkeästi” voitollinen. Teräksen hintojen nousu ja tukkureiden varastojen matala taso ovat palkinneet kannattavuudessa.
Outokumpu pystyy ottamaan etua investoinneista, joita se on tehnyt yhteensä noin 400 miljoonalla eurolla Kemin kromikaivoksen laajennukseen. EU:n ainoan, Kemin kaivoksen malmivarat riittävät vuosikymmeniksi eteenpäin.
Tornion terästehdasta voi pitää kromin suhteen pitkälle omavaraisena kaivoksen ansiosta. Osavuodesta voi päätellä, että Tornion tehdas pyörii täysillä, mikä on tuonut nähtävästi merkittävän osan Europen ja koko konsernin liikevoitosta. Nikkeli ja kromi kuuluvat pääraaka-aineisiin ruostumattomassa teräksessä, jossa kromi estää ruostumisen.
Ehkä pankkiiriliikkeet näkevät kuvan kromista liian kirkkaana Outokummulle. Kiina on kääntänyt kromin ostojaan Etelä-Afrikkaan, jonka yksi suuri tuottaja Merafe julkisti ennen viikon vaihdetta hintojen korotuksia alkuvuodeksi Eurooppaan.
Mikäli ­ferrokromi kallistuu noin kymmenen ­senttiä ­(dollari) paunalta, voi ­Outokummun tulos ­parantua ­jopa 50–80 ­miljoonaa euroa vuositasolla.”
Etelä-Afrikan kromin tuotanto ja myynti ovat vuosikausia koukanneet jyrkästi ylös ja alas. Maan kaivokset eivät aikanaan pystyneet toimittaman riittävästi kromia Tornion terästehtaallekaan. Merafen hintojen korotuksia voi pitää hieman outona, sillä kromista ei ole pulaa jaloteräsyhtiöillä. Sveitsiläinen metallialan jättitukkuri ja kaivosten omistaja Glencore käyttää suurinta valtaa Merafessa.
Kiinan ferrokromin spot-hinnat ovat kallistuneet historiallisen korkeiksi, jopa 130 senttiin paunalta, mikä kertoo myös sijoittajien eli spekulanttien paluusta kromiin. Spot-hinnat eivät välttämättä mene yksiin markkinahintojen kanssa, mikä luo oman riskinsä. Merafen kromituotanto lisääntyi vain noin kolme prosenttia tammi-syyskuussa.
Kiina ei tuota lainkaan kromia. Maan jaloteräsyhtiöt ovat sulattaneet paljon heikompilaatuista kromia ja nikkeliä, joita on tullut muun muassa ensin Indonesiasta ja sitten Filippiineiltä. Ikääntyneet masuunit ovat tuottaneet edullista rauta- ja nikkeliseosta. Samalla halpa ruostumaton teräs on langettanut tappioita. Kiinalaisyhtiöiden yhtiöiden kannattavuuksista ei löydy tarkkoja lukuja.
Ruostumattoman tuotantoon ja kromin kysyntään voi tulla nopeitakin heilahteluja Kiinassa. Markkina-arvioiden mukaan Kiina saattaa leikata valtion tukea tappiollisilta teräsyhtiöiltä, mikä voi sulkea vanhoja masuuneja. Ruostumattoman teräksen kysyntä on kuitenkin elpynyt globaalisti toisella vuosipuoliskolla.
Outokummun osake on kallistunut noin parisataa prosenttia vuoden alusta. Yksi kilpailija, espanjalainen Acerinox totesi syyskuun osavuodessa, että ruostumattoman teräksen kysyntä vahvistuu ja samoin käy hinnoille. Teräksen pääraaka-aineen nikkelin hintakin on pysynyt melko vakaana ja hieman nousujohteisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti