tiistai 27. joulukuuta 2016

Miksi Wahlroos unohti osan Sammon omistajista?


Hmmmmm - niin miksi? Siksi, että tämäkin operaatio sataa Björn"Nalle" Wahlroosin, Suomen kuuluisimman veropakolaisen laariin.

Suora nettilainaus Helssingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Miksi Wahlroos unohti osan Sammon omistajista?


Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on tullut tunnetuksi näkemyksestään, että pörssiyhtiön ainoa tehtävä on voiton tuottaminen osakkeenomistajille. Hänen mielestään yrityksillä ei ole muuta vastuuta kuin toimia niin tehokkaasti ja osakkeenomistajien kannalta kannattavasti kuin mahdollista.

Nyt Wahlroos näyttää rikkovan näitä kahta periaatettaan. Hän on unohtanut joukon Sammon osakkeenomistajia, jotka ovat aikoinaan rekisteröineet paperiosakkeitaan yhtiöiden, osuuskuntien tai muiden yhteisöjen kautta.

HELSINGIN SANOMIEN selvityksen (23.12.2016) mukaan tuhannet taloyhtiöt saivat 1987 Sammon osakkeita, koska ne olivat ottaneet keskinäisestä Sampo-yhtiöstä vakuutukset. Taloyhtiöt saivat osakkeita määrän, jonka nykyarvo on 1 700–22 000 euroa.

Nyt nämä osakkeet uhkaavat muuttua arvottomaksi, jos osakasluettelossa olevat yhtiöt eivät vahvista omistustaan niihin. Moni yhtiö ei tee näin, koska osakekirjat ovat hautautuneet jonnekin, ja asiasta tietävät taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat vaihtuneet.

SAMMON vanhassa osakasluettelossa nimet ovat olemassa, mutta yhtiö ei suostu näyttämään vuoden 1997 luetteloa kenellekään. Lisäksi Sampo väittää, että se ei voi lähettää osakaskirjettä yhteisöomistajilleen, koska ei pysty tunnistamaan heitä luotettavasti.

MOLEMMAT perusteet ovat kummallisia, sillä osakeyhtiölain mukaan voimassa olevat osakasluettelot ovat julkisia. Sammon yhteisöomistajien 20 vuoden takaisten nimien julkistaminen ei loukkaisi kenenkään etua.

Sammolla on lisäksi mitä ilmeisimmin tarkat tunnistetiedot yhteisöomistajistaan. HS:n haltuunsa saamat vuoden 1987 osakasluettelot nimittäin kertovat, että Sammon osakkeenomistajan osakasnumero on sama kuin yhtiön y-tunnus.

Y-tunnuksen avulla Sampo saa yhdellä tietokoneajolla tuoreet yhteystiedot patentti- ja rekisterihallituksen avoimesta tietokannasta (www.prh.fi). Tämän tietokantahaun tekemiseen kerralla riittävät tietojenkäsittelytieteiden opiskelijan taidot.

SYY osakkeenomistajien unohtamiseen saattaakin olla haluttomuus löytää heitä. Sammon yhteistilillä eli ilman vahvistettua omistajaa on noin 284 miljoonan euron edestä osakkeita.

Kun yhteistilin osakkeet mitätöidään, suurimman osuuden saavat suurimmat omistajat. Sammon suurin omistaja on Suomen valtio, suurin henkilöomistaja on Björn Wahlroos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti