torstai 1. joulukuuta 2016

Putin: Tarvitsemme ystäviä ...

Hmmmmm - vai niin...

Ikävää, että puheet ja teot eivät viime aikoina ole kohdanneet. Venäjän Krimin valloituksen jälkeen vuonna 2014 maailmassa kääntyi uusi, murheellinen lehti. 

Sen ja Itä-Ukrainan sodan seurauksena Venäjän rajanaapurit saavat olla jatkossa "varppeillaan" - Suomi mukaan lukien... 

On syytä seurata Venäjän pääministerin lähiaikoina toteutuvaa vierailua Suomeen/Ouluun suurennuslasin kanssa. 

Taitaapa liittyi olennaisesti alla olevan artikkelin mainostamaan "Tarvitsemme ystäviä"-teemaan. Mielestäni em. toteamusta voinee hiukan täydentää: "Tarvitsemme - kipeästi - hyviä ystäviä". Tekojen perusteella se on enemmän kuin vaikeaa...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Putin: Tarvitsemme ystäviä – Putinin puhe hetki hetkeltä

Presidentti Vladimir Putinin mukaan yhteistyön kehittäminen EU:n kanssa kuuluu Venäjän ulkopolitiikan prioriteetteihin.
Vladimir Putin






Venäjän presidentti Vladimir Putin on vuotuisessa puheessaan kansakunnan tilasta kehunut Venäjän yhteiskuntaa terveeksi ja itsevarmaksi.
Putin myös sanoi, ettei Venäjä halua vastakkainasettelua, vaan tarvitsee ystäviä. 
Hän kiitti Venäjän ja Kiinan yhteistyötä ja sanoi, että yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on elvytettävä.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäjän-kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall analysoi puhetta myöhemmin tänään eli alla olevana...

Analyysi: Putin lupasi kansalle parempia aikoja

Presidentti Putinin tämänvuotinen puhe kansakunnan tilasta oli syväluotaus kotimaan asioihin. Kansainväliset kysymykset jäivät täysin varjoon.
Yle maailmalla: Moskova





Presidentti Vladimir Putinin puhe oli lahja niille kansalaisille, joiden arkipäivää haittaavat muun muassa heikot terveyspalvelut, huonot tiet ja kelvottomat koulut.
Putin puhui tuhatpäiselle yleisölle Kremlin Yrjönsalissa, puhe kesti melkein puolitoista tuntia. Puhe televisioitiin valtakunnallisilla tv-kanavilla.
Puheessaan Putin lupasi uudistuksia ja rahaa. Samoin hän muun muassa kertoi valtion panostavan ensi vuonna infrastruktuuriin, kuten teiden ja asuntojen korjaamiseen.
Tämä varmasti ilahdutti kansaa, jota hän puheensa alussa kiitti kärsivällisyydestä ja kestävyydestä vaikeina aikoina. Nyt ajat muuttuvat, hän lupasi.

Puhe siitä, mitä kansa ajattelee

Tämänvuotinen puhe ei ollut Putinin vahvimpia esityksiä, mutta selvästi tarkkaan harkittu. Venäjällä valtion johto on hyvin perillä siitä, mitkä asiat kiinnostavat kansalaisia. Juuri niihin tämä puhe pureutui.
Siis taloustilanteeseen ja sen kohentamiseen, sekä elintason nousuun myös sosiaaliturvan vahvistamisella.
Puheen aikana Putin antoi suoria ohjeita ja tehtäviä virkamiehille ja ministereille. Hän kertoi tulevista tuista maatalouteen, ympäristöongelmien ratkaisemiseen ja kansalaisjärjestöjen toimintaan. Virkamiehiä hän kehotti olemaan häiritsemättä kansalaisjärjestöjen ja yrittäjien työtä.
Vahva tuki presidentiltä kansalaisjärjestöille oli mahdollisesti merkki siitä, että ilman hyväntekeväisyysjärjestöjä Venäjä ei pysty kohentamaan sosiaaliturvaa.
– On kuunneltava kaikkia, Putin sanoi.

Yksi kansa – yksi maa

Ensi vuonna on kulunut sata vuotta Lokakuun vallankumouksesta. Putin mainitsi sen esimerkkinä siitä, mitä tapahtuu, kun kansakuntaan tulee eripuraa ja epäluottamusta. Tästä voi oppia ja panostaa yhtenäisyyteen, oli Putinin viesti.
– Muistakaamme, että olemme yhtenäinen kansa, olemme yksi kansa ja Venäjä on yksi maa.
Tiedetään, että ajatus Venäjän federaation hajoamisesta kuuluu Putinin pahimpiin painajaisiin.



Kansainvälinen tilanne jäi hämmästyttävän vähälle

Putin puhui lyhyesti Syyriasta, ja totesi venäläisten sotilaiden osoittavan siellä rohkeutta ja urheutta. Hän ei kuitenkaan kertonut esimerkiksi kuinka kauan Venäjä aikoo sotia siellä. Maansa lähtiessä mukaan sotaan Putin sanoi, ettei sinne mennä kaulaa myöten uppoutumaan. Silloin tämä tulkittiin tarkoittavan lyhyttä aikaa Syyriassa.
Ihmeellisintä oli kenties se, ettei Putin edes maininnut Ukrainaa, vaikka juuri tänään Ukraina aloitti sotaharjoituksen, jota Venäjä pitää provokaationa.

Katse toiveikkaasti itään – ja vähän länteen

Yksi tärkeimmistä viesteistä ulkomaille oli Putinin sanat Euraasian yhteistyöstä.
– Ulkopolitiikkamme prioriteetti on Euraasia-yhteistyössä.
Tosin hän jatkoi monisanaisesti kehuen Kiinaa partnerina, jonka kanssa voi toimia tasa-arvoisesti ilman että kumpikaan haluaisi hallita.
Putin painotti taas kerran Venäjän halua toimia kansainvälisesti.
– Me emme etsi, emmekä ole koskaan etsineet vihamiehiä, vaan tarvitsemme ystäviä, hän sanoi.
Tosin ympäröivä maailma ei ole aina kokenut Venäjää näin rauhanomaiseksi ja ystäviä etsiväksi kumppaniksi.
Putin sanoi toivovansa laajempaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa taistelussa terrorismia vastaan. Hän ei maininnut, miten sellainen voisi toteutua.
Putinin kannattaakin olla pidättyväinen Yhdysvaltojen suhteen, kunnes Donald Trump on aloittanut presidenttinä. Vielä ei ole selvää, millaisista lähtökohdista uusi presidentti tulee lähestymään Venäjää.

Valoi uskoa kansaan

Kokonaisuudessaan voi sanoa Putinin puheen olleen maan isän puhe kansalleen. Hän kiitti heitä kärsivällisyydestä, kehotti yhtenäisyyteen ja lupasi palkinnoksi arkipäivän parannuksia.
Venäjäksi sanotaan usein hieman ironisesti "Vse budet horosho", suomeksi suurin piirtein "kaikki menee hyvin". Tämä olisi sopinnut Putinin puheen otsikoksi.
Toinen asia on, uskooko kansa tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti