tiistai 20. joulukuuta 2016

Hyljeksitty Orion porskuttaa - Sinkko: "Ylärajaa ei ole, 50 euroa rikki lähiviikkoina"...

Kokenut yksityissijoittaja Erkki Sinkko on usein oikeassa pörssiosakearvioissaan.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Hyljeksitty Orion porskuttaa - Sinkko: "Ylärajaa ei ole, 50 euroa rikki lähiviikkoina"


Hyljeksitty Orion porskuttaa - Sinkko: "Ylärajaa ei ole, 50 euroa rikki lähiviikkoina"
Ennätyskorkea osakekurssi pitää analyytikkojen tavoitehintoja pilkkanaan. Kaikki eivät jaa pessimismiä.
Harva pörssiyhtiö on ollut yhtä voimakkaasti ja yhtä pitkään analyytikoiden hylkimä kuin lääkeyhtiö Orion. Suositukset osoittavat alaviistoon ja varoitukset ovat lennelleet viime aikojen oivallisesta kurssikehityksestä huolimatta.
Orionin B-osake kävi viime torstaina korkeimmillaan koskaan 42,86 eurossa. Joulukuussa nousua on tullut kuutisen prosenttia.
Keskimääräiset tavoitehinnat pyörivät 36 euron tuntumassa ja systemaattisesti nykykurssia alempana. Tämä kertoo oleellisen analyytikoiden mielipiteestä, vaikka tavoitehintoja onkin tarkistettu viime kuukausina ylöspäin.
Lääkeyhtiöt ovat yleisesti ottaneet tuulta alleen sen jälkeen, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Republikaanipuolueen voitto tulkittiin niin, että lääkkeiden hinnoitteluun ei Yhdysvalloissa seuraavina vuosina puututa.
Pohjois-Amerikka kattoi viime vuonna Orionin myynnistä noin seitsemän prosenttia.
Analyytikkojen huolille Orionille tärkeiden patenttisuojien raukeamisista ja yhtiön heikoista kasvunäkymistä on olemassa perusteensa, mutta kaikki eivät jaa pessimismiä.
Kokenut yksityissijoittaja Erkki Sinkko pitää analyytikoiden keskimäärin synkkiä näkemyksiä Orionista epäonnistuneina.
"Hyvä tulos ja osinko sekä luottamus erinomaiseen toimitusjohtajaan antavat perustan jatkuvalle nousulle. Ylärajaa ei ole. Luultavasti 50 euroa menee rikki lähiviikkoina", Sinkko toteaa.
Sijoittajakonkarin arvio on kova, sillä se tietäisi jo nyt analyytikko-odotukset ylittäneelle kurssille lähes viidenneksen nousuvaraa.
Arviota on toki syytä peilata siihen, että Sinkko kuuluu Orionin pitkäaikaisiin omistajiin, jonka salkussa lääkeyhtiöllä on huomattava painoarvo.
Patenttien raukeamiset ovat laskeneet Orionin myyntilukuja esimerkiksi tärkeissä Parkinson-lääkkeissä, joskin kilpailu on toistaiseksi ollut vähäistä.
Uusien lääkkeiden ansiosta alkuperäislääkkeiden myynti kuitenkin kasvoi yhtiössä heinä–syyskuussa.
Sinkko ei ole huolissaan. Uusia patentteja on tullut rauenneiden tilalle, muun muassa astma- ja keuhkoahtaumalääke Easyhaler.
Sinkko näkee myös, että Orion pystyy kilpailukykyisesti valmistamaan ja myymään itse myös rinnakkaislääkkeitä, vaikka yhtiö keskittyykin hintavampiin patenttilääkkeisiin.
Tutkimus- ja tuotekehityskulujaan Orion on systemaattisesti kasvattanut vuosikausia. Sinkko kehuu yhteistyötä, jota yhtiö tekee tutkimuksessa yliopistojen ja muiden yhtiöiden kanssa. Lääkekehityksessä riskit ovat tunnetusti suuret.
Vaikka toiseksi Orionin ongelmaksi on viime vuosina nimetty heikko kasvu etenkin lääkeliiketoiminnassa, tämän vuoden tulosraportit ovat ylittäneet markkinaodotukset selvästi. Kuluvalta vuodelta odotetaan yli 29 prosentin tulosmarginaalia.
Tämä lupaa jatkoa myös yhtiön anteliaalle osinkopolitiikalle.
Tuoreimmat ennusteet antavat odottaa keväällä 1,5 euroa osakkeelta, mikä tarkoittaisi nykykurssilla 3,5 prosentin osinkotuottoa. Pörssin keskiarvo osinkotuotolle on 2,8 prosenttia osakehinnasta, joten Orion kieltämättä haiskahtaa varsin hintavalta osinkopaperilta.
Erkki Sinkko on eri mieltä.
"Analyytikot ovat kehottaneet myymään Orionit jo kymmenen vuotta. Se, joka on myynyt, on menettänyt muhkeat osingot, kovan kurssinousun ja Oriola-KD:n osakkeet. Mikä on analyytikkojen vastuu? Hinta ei ole liian korkea. Hyvästä pitääkin maksaa", hän sanoo.

Orionin lääkekehitys

Orionin tutkimus- ja tuotekehitysmenot olivat viime vuonna 108 miljoonaa euroa eli yli 10 prosenttia liikevaihdosta.
Yhtiö keskittyy lääkekehityksessä kolmelle alueelle: keskushermostolääkkeisiin, syöpä- ja tehohoitolääkkeisiin sekä inhaloitaviin lääkkeisiin.
Lisäksi yhtiö valmistaa eläin- ja rinnakkaislääkkeitä.
Yhtiö pyrkii tutkimuksessaan alan parhaaseen panos-tuotossuhteeseen.
"Analyytikot ovat kehottaneet myymään Orionit jo kymmenen vuotta."
Erkki Sinkko
sijoittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti