keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Talvivaarassa on tehty ihmeEi ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinenkään kerta, kun Kauppalehden asiantuntijat antavat täyslaidallisen Sotkamon Talvivaarasta, nykyisestä Terrafamesta (Nälkämaasta). 
Onhan kyseiseen prosessiin pistetty kiistatta veroeuroja enemään kuin tarpeeksi mutta... 

Olisi järjen köyhyyttä - juuri nyt - olla katsomatta, mitä tapahtuu esim. seuraavan kahden vuoden aikana. Juuri nyt, kun Lauri Ratia porukkansa kanssa on saanut mediatietojen perusteella prosessin toimimaan, vesitasetta on saatu hallintaan, johon osittain vaikuttanee jatkossa vasta käyttöön vihitty vedenpuhdistuslaitos. Vähäinen merkitys ei ole mm. nikkelin maailmanmarkkinahinnan kohoamisella.
Mikäli olen oikein ymmärtänyt entiselle - tällä hetkellä velkasaneerauksessa olevalle - Talvivaaran pörssiyhtiöllekin hahmotellaan "uutta elämää". 
Monet Armani-pukuiset, lakeerikengissä viilettävät "asiantuntijat" mielellään ajattaisivat Terafamen toiminnan alas.
Pahimmat kävisivät ilmeisesti olisivat valmiita naulaamassa työttömäksi jääneiden nälkämaalaisten mökkien ikkunat ja ovet laudoilla umpeen...

Heiltä toisin unohtuu se tosiasia, että alasajo maksaa huomattavasti enemmän kuin järkevä käynnissäpito. Lisäksi paljon peräänhuudellut veroeurot eivät ole menneet hukkaan. Ne ovat kiinni kaivosalueen infrassa, rakennuksissa, kalustossa ja tuotekasoissa. 

Muistaakseni pari-kolme vuotta sitten kasoissa arvioitiin olevan noin yhden miljardin edestä metalleja. Nyt louhinnan hyvin edistyessä tavaran arvo saattaa olla jo tuplaten - mene ja tiedä...Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

OPTIO Kolumni

Talvivaarassa on tehty ihme

Veronmaksajien piikki on ollut auki vuosikaupalla, kirjoittaa toimittaja Olli Herrala
Sotkamossa on tehty ihme, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi kansalaisille Ylen tv-uutisissa (14.11.).
Huikeaa optimismia huokunut pääministeri piti markkinointipuheensa päässään Terrafamen pipo ja päällään Terrafamen takki. Tv-kuva ei sitä paljastanut, mutta ehkä jalassa olivat myös saman talon housut.
Pääministerin mukaan Talvivaaran kaivoksen ongelmat on ratkaistu. ”Sotkamon ihme” on suhteellinen juttu, sillä Talvivaara jälkeläisineen on syönyt veronmaksajien rahaa tähän mennessä yli 750 miljoonaa euroa.
Veronmaksajien kuppaaminen on vain kiihtynyt Talvivaara Sotkamon konkurssin jälkeen. Tätä rahoituksen tippapulloa voi tosiaan pitää ihmeenä, jonka takana seisoo keskustavetoinen hallitus.
Talvivaaran yhteenlaskettu tappio yksin vuosina 2013 ja 2014 oli noin 1,6 miljardia euroa. Verorahaa on helppo jakaa lisää, koska pääministeri Sipilän mukaan kaivoksen alasajoa ei enää harkita.
Tällä logiikalla eduskunta joutuu jatkossakin päättämään tappiollisen kaivoksen lisärahoituksesta. Ellei sitten takavasemmalta ilmesty todellinen ihmeentekijä eli toistaiseksi puheen asteelle jäänyt yksityinen rahoittaja.
Pääministeri esitti Ylen tv-uutisissa valtio-omistajaa, siis veronmaksajien edunvalvojaa. Olen esiintymisen jälkeen todella huolissani Suomen tilasta, jos sen johdosta löytyy tällaisia talousosaajia.

Mitkä sitten ovat Terrafamen näkymät? Kaivoksen puolustajat muistuttavat, että nikkelin hinta nousee.
Terrafame ei kuitenkaan saa nikkelistään täyttä hintaa, koska se myy nikkelivälituotetta muualla jalostettavaksi. Tuotantomäärien pitäisi kasvaa käsittämättömiin mittoihin, jos Terrafame haluaa kassavirtansa positiiviseksi.
Veronmaksajien piikki on ollut auki vuosikaupalla. Solidium osti Talvivaaran osakkeita ja osallistui sen merkintäoikeusanteihin, koska jo vuonna 2013 Talvivaaralla piti olla edessään uusi alku, ja toki konkurssia voi pitää uutena alkuna.
Taloushistoriaan jäävässä tv-lausunnossaan pääministeri Sipilä puhui kuin uudesta alusta. Luvassa onkin uusi 100 miljoonan euron lasku veronmaksajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti