tiistai 9. syyskuuta 2014

Unohtakaa koko juttu!

Olen ollut tähän saakka suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalan kannattaja. Kuitenkin muun muassa Olkiluodon kohtuuttomasti pitkittynyt rakentamisprosessi, ydinjätteen loppuvarastointi ja nimenomaan Fennovoiman omistajapohjamuutokset ovat kääntämässä suhtautumistani ydinvoimaan. 
En yksinkertaisesti luota Rosatomiin ja alustavasti kaavailtuun venäläiseen, suhteettoman suureen rahoitusosuuteen. Toisaalta Ukrainan sotatila aiheuttanee sen, että Fennovoima ei kukaties edes saa eduskunnalta lupaa rakentaa Pyhäjoelle suunniteltua ydinvoimalaa...
Onko aika ajanut Suomessa ydinvoiman uusrakentamisen ohi - se nähdään pikapuolin...
______________________________________________________________________
Suora nettilainaus tämän päivän Kauppalehdestä:
Aika rytäkkä. Fennovoiman pääomistajan ykkösmies sai potkut ja myös Fennovoiman toimitusjohtaja vaihtuu. Omistajaongelmat ja Ukrainan sota riivaavat hanketta.
Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen on saanut potkut. Hänen tilalleen tulee Elina Engman, joka on jo aiemmin työskennellyt SF:n riveissä.
Samassa rytäkässä vaihtuu myös Fennovoiman toimitusjohtaja.Toni Hemminki astuu Juha Nurmen paikalle.
Voimaosakeyhtiö SF ei ole onnistunut kokoamaan Fennovoiman omistajajoukkoon tarpeeksi kotimaisia omistajia – ainakaan vielä.
Tämä on todennäköisesti kasvattanut Ottavaisen syntilistaa.
Omistajavirta on ollut pikemminkin toiseen suuntaan, isoja teollisia toimijoita on matkan varrella luopunut hankkeesta.
Ukrainan sodan myötä Fennovoiman hanke on joutunut entistäkin kyseenalaisemmaksi. Laitoksen ja rahoituksen toimittaisi venäläinen Rosatom.
Normaalioloissakin hankkeen kannattavuus voisi olla kyseenalainen. Tulevia energiamarkkinoita ja sähkönhintaa on vaikea ennustaa. Juuri nyt näyttää siltä, että sähkönhinta ei ole nousemassa pilviin.
Fennovoima etenee kohti täydennyshakemuksen käsittelyä. Hallituksen pitäisi käsitellä hakemusta vielä tänä syksynä – hankkeen siunaaminen on nykyoloissa kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.
Miehistöä on vaihdettu Fennovoiman ympärillä aiemminkin. Tuulista hommaa.
Pari vuotta sitten Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Juha Rantanen pantiin vaihtopenkille. Hiukan häntä ennen potkut sai Fennovoiman ensimmäinen toimitusjohtaja Tapani Saarenpää.
Tuoreimman nimiruletin täydentää Voimaosakeyhtiön SF:n hallituksen puheenjohtajan vaihdos. Outokummun energiajohtaja Antti Koskelaista seuraa tehtävässä Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.
Fennovoima on lähinnä kuntien energiayhtiöiden ja Outokummun ja Rautaruukin hanke. Outokummussa valtio on suurin omistaja. Ja valtio on myös Rautaruukissa iso omistaja toteutuneen SSAB-kuvion jälkeenkin.

Kyösti Jurvelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti