sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ammattiopetuksen kontaktitunnit 40 > 26...

Luin hetki sitten mielenkiintoisen lehtiartikkelin Lounais-Lappi-lehdestä, jossa ammattiopetuksen opettajat esittävät huolensa opiskelijoiden kontaktituntien pienenemisestä.

Artikkelin otsikko oli: Koulutuskuntayhtymä Lappian hallituksen jäsen - tiesitkö, mitä päätit?

Minulla on ollut tapana viime aikoina muistella menneitä hyviä aikoja. Muun muassa niitä aikoja, jolloin itse lähdin ammattikouluun ammattiaineiden opettajaksi. Silloin elettiin 1970-luvun alkupuolta...

Mikäli oikein muistan 2-vuotisilla opintolinjoilla opiskelijoilla oli 40 tuntia viikossa kontaktiopetusta.
Käytännössä ensimmäisellä luokalla kolme teoriapäivää ja kaksi työpajapäivää viikossa. Toisella luokalla kaksi teoriapäivää ja kolme työpajapäivää viikossa. Järjestelmä tuntui toimivan. Siihen aikaan oli erikseen tekniikan opintolinjoilla ammattiaineiden opettajat ja työnopettajat. Lisäksi ns. yleisaineiden opettajat...

Nykyisin on toisin. Kaikki tuntuu välillä olevan yhtä mössöä ja äkkinäistä kohellusta.

Toki edellä mainitut piirteet ovat muotoutuneet pikkuhilja vuosikymmenien saatossa.

Itse olen taannoin opettajana ollessani asiasta - nimenomaan opiskelijoiden kontaktituntien vähentymisestä - useaankin kertaan kirjoittanut.

Ne ovat vähentyneet tuosta aiemmin mainitsemastani 40 tunnista > lehtiartikkelissa mainittuun 26 tuntiin viikossa.

Lehtiartikkelissa todetaan: Kykeneekö 16-18-vuotias alaikäinen nuori opiskelemaan itseohjautuvasti? Opettajien kokemuksen perusteella ei kykene.

Olen OAJ:n Lappian opettajien paikallisyhdistyksen kanssa samaa mieltä...

Vaikka opiskelijoilla on nykyään käytössään viimeisimmät tietotekniikan vempaimet ja teoriassa mahdollisuudet suorastaan ahmia tietoa, ammattitietoakin, niin opettajan merkitys on erittäin ratkaiseva. Opiskelija/opettaja - face to face - on supertärkeää.

Yritän toki ymmärtää myös talouden realiteetteja mutta olisiko koulutuskuntayhtymä Lappiassa kuitenkin löydettävissä "parempia säästökohteita" talouden tasapainottamiseksi.

Itse olen myös ohuella säikeellä mukana em. koulutuskuntayhtymässä. Olen Kaivosalan ammatillisen neuvottelukunnan jäsen, puheenjohtaja kuluvan vaalikauden eli toistaiseksi vuoteen 2016...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti