tiistai 23. syyskuuta 2014

Suomessa neljä vuodenaikaa-onneksi näin...

Syksy on tullut. Se tuli meidän pihallemme Kemin Haukkariin tänä vuonna viime sunnuntaina 21.09.2014. Ainakin tuntuu siltä, sillä silloin tuuli puuskittain pohjoisesta navakasti ja lämpötilan lasku oli selkeä...
Ei auta muuta kuin sietää lähestyvä syksy, syysmyrskyt ja lumentulo. Lumi saattaa tulla ainakin tilapäisesti tällä viikolla - kukaties jo tänään tai viimeistään huomenna, mikäli sääennusteet pitävät paikkansa. Sen jälkeen talven odottelua...
Itselleni kevät on ehdottomasti paras vuodenajoista. Talven jälkeen luonto herää keväällä taas kerran eloon, se on tuntunut joka kevät ihmeelliseltä, osittain käsittämättömältä.
Kesä meneekin taas sitten omalla painollaan... 
Lyhyt nettilainaus Wikipediasta:
Termiset vuodenajat on meteorologiassa käytetty tapa määritellä vuodenajat lämpötilojen mukaan. Vuodenaika vaihtuu, kun vuorokauden keskilämpötila pysyväisluonteisesti ylittää sovitun raja-arvon: yksittäistä kylmää päivää ei lasketa talveksi. Joskus vuodenajan vaihtuminen voidaan todeta vasta jälkeenpäin.
Vuodenaikojen järkevä määrä riippuu alueen ilmastosta: esimerkiksi Suomessa on käytössä neljä termistä vuodenaikaa (talvi, kevät, kesä ja syksy), Puolassa kuusi (edellä mainittujen lisäksi alkukevät ja alkutalvi). Ruotsissa on samat lämpötilarajat, mutta jokaiselle vaihtumiselle on määritelty rajat, kuinka pitkään on "pysyvästi" (kevät tulee, kun lämpötila on ainakin 7 päivää nollan ja asteen välillä, ja kesän tuloon tarvitaan 5 peräkkäistä päivää yli 10 asteen keskilämpötilassa.
Termiset vuodenajat Suomessa:

Terminen kesä: Vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 asteen yläpuolella. Kestää etelässä 4 kuukautta, Pohjois-Lapissa vain kaksi.

Terminen syksy: Vuorokauden keskilämpötila pysyy +10 ja 0 asteen välillä. Kestää keskimäärin 2-2,5 kuukautta.

Terminen talvi: Vuorokauden keskilämpötila pysyy 0 asteen alapuolella. Kestää pohjoisimmassa Lapissa yli puoli vuotta, etelässä alle neljä kuukautta.

Terminen kevät: Vuorokauden keskilämpötila pysyy 0 ja +10 asteen välillä. Kestää keskimäärin 1,5-2 kuukautta.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti