torstai 11. syyskuuta 2014

Ikäihmiset remonttitarjouspommituksessa

Kirjoitin alla olevan tekstin viime keväänä, se julkaistiin ainakin yhdessä paikallislehdessä.

Ajattelin hiukan kommentoida sitä omilla kokemuksillamme...
_______________________________________________________________

Vanhoilla omakotialueilla liikkuu aktiivisesti erilaisia remonttitarjousedustajia varsinkin kesäaikaan. Hyvä niin, koska vanhoissa omakotitaloissa pääsääntöisesti asuu iäkkäitä, eläkkeellä olevia ihmisiä ja monissa tapauksissa remontintarvetta aidosti ilmenee.

Tarjotaan ikkunoiden uusimista, ovien uusimista, ulkokattouusimista vähintäänkin puhdistamista ja pinnoittamista/maalaamista, lisäeristettä vintille, räystäs- ja ulkoseinämaalausta, jne. puhumattakaan suurista sisätilaremonteista ja energiaratkaisujen täydellisistä muuttamisista.

Iäkkäät mökkiläiset joutuvat pohdiskelemaan kiivaasti em. tarjousten tarpeellisuutta, joita saatetaan tyrkyttää tyyliin ”nyt tai ei koskaan”- ja ”me hoidamme vaivattomasti kaiken”-hengessä…
Tietysti raha tässäkin ratkaisee, miten saada eläke-eurot riittämään ja toisaalta saako koskaan remonttiin sijoittamaansa rahasummaa takaisin. Takuuvarmasti remonttirahat siirtyvät kiinteistön arvoon – ainakin osittain…

Tarjous- ja alustavaan kaupankäyntihierontaan kuuluu nykyisin olennaisesti käsite kotitalousvähennys.

Kotitalousvähennysjärjestelmä tuo takaisin työn teettäjälle, tässä tapauksessa omakotitalon omistajalle, osan tehdyn työn kustannuksista verovähennyksenä. Järjestelmä on sinällään erittäin hyvä eikä edes suomalaisperinteisesti pahan byrokraattinen. Verottajan kanssa on kuitenkin hoidettava asian virallinen puoli.

Yritän psyykata itseäni uskoon, että em. remonttitarjousedustajat ovat aidosti, avoimesti ja rehellisesti oikealla asialla. He omalta osaltaan yrittävät lieventää rakennusalan työttömyyslukuja.

Kuitenkin takaraivoon hiipii pakostakin ajatus, että talousalueemme ulkopuolisten tekemissä remonttitarjoushinnoissa on eräänlainen ”kotitalousvähennys- ja pitkänmatkanlisä”.
Asia kannattaa tarkistaa kilpailuttamalla saatu tarjous esimerkiksi parilla paikallisella yrittäjällä.
Pohdiskeluterveisin
Aki Pyykkö
Kemi 
_____________________________________________________________

Minulle ja vaimolleni em. asiakokonaisuus on myös varsin tuttu. Tontillamme on kolme rakennusta: Päärakennus, joka on rakennettu vuonna 1982, talousrakennus vuonna 1986 ja poikkeusluvalla osittain kaksikerroksinen piharakennus, Pikkupuoli, joka valmistui loppujen lopuksi noin viisi vuotta sitten.

Meille tulee nykyän jotakuinkin joka viikko 1-3 edullista tarjousta rakennuksiimme liittyvistä remonttitarpeista. Tarpeista, joita emme ole edes huomanneet ja jotka "Myyntitykki-Huikkasten" mukaan pitäisi ehdotomasti ja pikapuolin tehdä. Emme ole toistaiseksi päässeet puhelinkeskustelua pitemmälle...

Todettakoon, että mm. eilen kadullemme rantautui myyntitykkiparivaljakko. Nuoret miehet jättivät auton kadun päähän ja kävivät omakotitalot läpi ovi ovelta tarjoten remonttirakentamiseen liittyviä palvelujaan. Kieltämättä aktiivista toimintaa. Tällä kadunpätkällä on monta uudistusta kesän aikana tehty, joten tilaukset taisivat jäädä nuorilla miehillä vähiin. 

Toki olemme yhden pienen sisäremontin päärakennukseemme teetättäneet vajaa kaksi vuotta sitten paikallisen rautakaupan avustuksella.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti