torstai 11. syyskuuta 2014

Pukki kaalimaan vartijana...

Nyt se sitten tiedetään, mitä meidän Jyrkimme lähitulevaisuudessa puuhastelee.
Luettuani alla olevan artikkelin tuli hiukan utuinen tunne, tarvitaanko kaikkia valvojia, valvojien valalvojia, valvojien valvovojien valvojia, jne. ... 

Varmaan alla olevasta luettelosta löytyy höyhenenkeveitä, keveähköjä, raskaita ja superraskaita salkkuja, joita kukin voimiensa mukaan kanniskelee. Kanniskeluun löytyy kyllä motivaatiota kohtuullisen hyvästä peruspalkasta.

Suoraa nettilainausta Helsingin Sanomista:

Uuden EU-komission talouspolitiikasta voi päätellä keskiviikon valintojen perusteella jo jotain: Jean-Claude Juncker valitsi tärkeimpiin talousasioista vastaaviin tehtäviin joukon keskustaoikeistolaisia liittolaisia.
Joukon yksinäinen sosialisti on Ranskan entinen valtiovarainministeri Pierre Moscovici.
Moscovici sai kyllä painavan talous- ja rahapolitiikasta vastaavan komissaarin salkun – mutta myös kaksi päällystakkia. Moscovicia valvoo kaksi uutta varapuheenjohtajaa eli superkomissaaria, joista toinen on Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen ja toinen Latvian entinen pääministeri Valdis Dombrovskis.

He ovat uudet EU-komissaarit

 Talouskomissaari Pierre Moscovici, Ranska
 Kauppakomissaari Cecilia Malmström, Ruotsi
 Rahoitusmarkkinoista vastaava komissaariJonathan Hill, Britannia
 Energia- ja ilmastokomisaari Miguel Arias Cañete, Espanja
 Kilpailukomissaari Margrethe Vestager, Tanska
 Liikennekomissaari Maroš Šefcovic, Slovakia
 Digitaalitalous ja -yhteiskuntakomissaariGünther Oettinger, Saksa
 Naapuruuspolitiikasta ja laajentumisneuvotteluista vastaava komissaariJohannes Hahn, Itävalta
 Kansainvälisestä yhteistyöstä vastaava komissaari Neven Mimica, Kroatia
 Ympäristökomissaari Karmenu Vella, Malta
 Terveydestä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava komissaari Vytenis P. Andriukaitis, Liettua
 Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos, Kreikka
 Humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaava komissaari Christos Stylianides, Kypros
 Maatalouskomissaari Phil Hogan, Irlanti
 Työllisyyskomissaari Marianne Thyssen, Belgia
 Sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaava komissaari Elzbieta Bienkowska, Puola
 Oikeus- ja kuluttajakomissaari Vera Jourová, Tšekki
 Koulutuksesta, kulttuurista, nuorisosta ja kansalaisuudesta vastaava komissaari Tibor Navracsics, Unkari
 Aluepolitiikasta vastaava komissaari Corina Cretu, Romania
 Tutkimuksesta, tieteestä ja innovoinnista vastaava komissaari Carlos Moedas, Portugali
Molemmilla on maine kulukuripolitiikan kannattajina. Sosialistien johtama Ranska taas on vaatinut joustavuutta budjettialijäämän kanssa taisteleville maille.
"Moscovicin liikkumavara on todennäköisesti suhteellisen rajallinen", arvioi pika-analyysissään tutkimusanalyytikko Pawel Swidlicki. Hän työskentelee lontoolaisessa EU:n uudistamista ajavassa Open Europe -ajatushautomossa.
"Kun Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen valvoo varapuheenjohtajana Moscovicia, Saksa on varmistanut, että kulukuripolitiikkaa ja rakenneuudistuksia suosiva ääni tasapainottaa Ranskan suosimaa fiskaalista laajentumista."
Saksa vastusti tiettävästi alkuun Moscovicin valintaa.
Uusi komissio on kaikkiaankin selvän keskustaoikeistolainen. Europorvarien EPP-ryhmää edustaa 14 komissaaria, sosialistien ja demokraattien ryhmää 8 komissaaria ja liberaalia Aldea 5 komissaaria. Finanssipalveluista vastaava brittikonservatiiviJonathan Hill tulee yksin konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmästä.
Entisiä pääministereitä on huomattava määrä, yhteensä viisi. He ovat puheenjohtaja Juncker sekä varapuheenjohtajat Katainen, Latvian Dombrovskis, VironAndrus Ansip ja SlovenianAlenka Bratušek.
Entisiä varapääministereitä on lisäksi 4 ja riviministereitä 19.
Tiimijohtajiksi tituleeratut varapuheenjohtajat ovat suhteellisen nuorta joukkoa. Heidän keski-ikänsä on vähän alle 49 vuotta. Edellisessä komissiossa varapuheenjohtajien keski-ikä oli 57 vuotta.

Sukupuolijakauma 
pysyi samana. Naisia on kolmasosa eli 9, miehiä 19.Kaiken kaikkiaan uusi komissio on hivenen edeltäjäänsä nuorempi. Keski-ikä on nyt 53 vuotta, noin puolitoista vuotta vähemmän kuin edellisellä komissiolla.
Varapuheenjohtajina naiset ovat kuitenkin paremmin edustettuina. Jos EU:n uusi ulkoministeri, Italian Federica Mogherini otetaan mukaan, naisia on kolme seitsemästä.
Palkoissa on kuitenkin eroja. Katainen ja muut varapuheenjohtajat ansaitsevat useita tuhansia euroja kuussa enemmän kuin rivikomissaarit. Rivikomissaarin peruspalkka on 20 832,54 euroa kuussa, varapuheenjohtajien, kuten Kataisen, palkka on 23 147,26 euroa.
Kataisen tulot nousevat huomattavasti sitten pääministeriaikojen. Esimerkiksi nykyisen pääministerin Alexander Stubbin (kok) palkkio on vajaat 12 000 euroa kuussa.
Ulkopoliittisena edustajana aloittavan Mogherinin peruspalkka on 24 073,15 euroa ja puheenjohtaja Junckerin 25 554,58 euroa.
Lisäksi komissaarit saavat kuukausittaista avustusta esimerkiksi asumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti