sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Itä-Ukrainan jäätynyt konflikti ja "vihreät miehet"...


Itä-Ukraina jäämässä "vihreille miehille"

ULKOMAAT 


Valko-Venäjän Minskissä sovittiin lauantain vastaisena yönä taisteluiden lopettamisesta Ukrainan itäosassa.
Sen myötä Venäjän rajalle ollaan luomassa jälleen uutta jäätynyttä konfliktia, jota ohjaillaan Moskovasta käsin.
Minskin sopimuksen osapuolina ovat Ukrainan länsimielistä hallintoa edustanut ex-presidentti Leonid Kutšma ja Itä-Ukrainassa "kansantasavaltojen pääministereiksi" julistautuneet Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plotnitski.

Käytännössä neuvottelut on käyty Moskovan ja Kiovan välillä, sillä kapinallispääministerit eivät edes saaneet titteleitä aiempaan Minskin sopimukseen allekirjoitusten rinnalle.
Muita osapuolia olivat Venäjän Kiovan-lähettiläs Mihail Zubarovja Etyjin edustajat.
Kiovalle on vaikea tunnustaa, että se sopii Itä-Ukrainan kohtalosta Venäjän tukemien kapinallisten kanssa, joita se sotaretoriikassaan kutsuu terroristeiksi. Venäjä ei myönnä olevansa sodan osapuoli, joten välikäsiä tarvitaan.
Kapinallisjohtajien asema on kieltämättä kyseenalainen. Zahartšenkoa ja Plotnitskia ei ole valittu Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" johtoon minkäänlaisella kansan tuella. Zahartšenko nostettiin kesällä venäläisen kapinallisjohtajan tilalle, kun Moskova ilmeisesti halusi ukrainalaistaa Donetskin nukkehallintoa.
Nyt asemansa sementoineiden kapinallisjohtajien valta perustuu Venäjän tukemien asejoukkojen, eräänlaisten "vihreiden miesten", ja Venäjän armeijan joukkojen tukeen. Alun perin vihreiksi miehiksi kutsuttiin Krimin vallanneita asemiehiä, jotka paljastuivat Venäjän sotilaiksi.
Jo viime viikolla Kiovan parlamentti joutui lupaamaan heille kolmen vuoden väliaikaisen itsehallinnon osana Minskissä 5. syyskuuta julistettua tulitaukoa.
Uusi Minskin sopimus lähinnä vahvistaa aiempaa tulitaukosopimusta, jota on rikottu liki päivittäin.
Pääehtoina ovat taisteluiden lopettaminen, raskaan kaluston vetäminen asutusalueilta ja ulkomaalaisten joukkojen poistuminen Ukrainasta.

Lisäksi luodaan 30 kilometrin "turva-alue" Ukrainan hallinnon joukkojen ja kapinallisten väliselle rintamalinjalle.
Alueella kielletään kaliiperiltaan yli satamilliset aseet ja sotakoneiden ylilento. Vyöhykettä ei voi kutsua demilitarisoiduksi, sillä peruskalašnikovien lisäksi monenlaiset kevyet tykit ovat kokonsa puolesta edelleen sallittuja.
Ukrainalaisen tutkijan Arseniy Svynarenkon mukaan sopimuksen suurin ongelma on sen epämääräisyys.
Kun puhutaan ulkomaalaisista sotilaista, määritelmä voidaan hyvinkin tulkita Itä-Ukrainan kapinallisten leirissä ukrainalaisiksi sotilaiksi. Samalla kapinalliset saattavat pitää Itä-Ukrainassa taistelevia venäläiskasakoita ja Venäjän armeijan sotilaita maamiehinään – kannattavathan he Vladimir Putinin ajatuksia historiallisesta Novorossijasta, joka kattaa isoja osia Itä-Ukrainasta.
Lisäksi Svynarenkon mielestä on epäselvää, mihin Moskova pyrkii Minskin sopimuksilla.
Paremmassa tapauksessa – joka sekin on tappio Kiovalle – Putin tyytyy Itä-Ukrainan saamaan laajaan itsehallintoon ja rauhoittaa tilanteen Moskovan ohjailemaksi jäätyneeksi konfliktiksi. Vastaavia ovat Moldovan Transnistria ja Georgian Abhasia sekä Etelä-Ossetia.
"Edessä saattaa olla ukrainalaisten massamuutto pois Donetskin ja Luhanskin alueilta", Svynarenko sanoo.
Pahimmassa tapauksessa Venäjä valmistautuu uuteen hyökkäykseen, jossa pyritään valtaamaan Asovanmeren rannalla sijaitseva Mariupol. Tämä avaisi maayhteyden Venäjän alkuvuodesta valtaamalta Krimiltä Venäjälle.
Svynarenkon mukaan Venäjä voisi löytää hyökkäykseen perustelut siitä, jos Ukrainan armeija ei noudata Minskin uuden sopimuksen ehtoja. Joukkojen vetämiselle "turva-alueen" rajoille annettiin aikaa sunnuntain aamuyöhön asti.
Puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että Venäjä vahvistaa sotilaallista läsnäoloa Krimillä.
_____________________________________________________
Joku tämän artikkelin lukijoista saattaa ihmetellä, miksi niin paljon lainaan Helsingin Sanomien tekstejä.
Miksi en lainaisi, koska ne ovat pääsääntöisesti erittäin ammattitaitoisesti toimitettu, niin kuin edelläkin oleva artikkeli.

Se antaa erittäin selkeän kuvan, mitä Itä-Ukrainassa juuri tällä hetkellä tapahtuu.
Tuntuu siltä, että huomisesta ei kukaan tiedä varmuudella mitään - valitettavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti