keskiviikko 10. syyskuuta 2014

En ymmärrä, kummallista...

Lainaan edesmenneen opettajakollegani sanoja: "Taidan olla hiukan syntymätyhmä, sillä en aina ymmärrä painettua tekstiä."
Luin hetki sitten Helsingin Sanomista alla olevan artikkelin. Hyvä ja mielenkiintoinen - jopa orastavaa toivoa antava artikkeli mutta eihän Itä-Ukrainassa ole ollut venäläisiä joukkoja - näinhän meille on VP päntiönään vakuuttanut. Näemmä miehen sanaan ei voi luottaa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:
Ukrainan presidentti Petro Porošenkon mukaan suurin osa Ukrainassa olleista venäläisjoukoista on poistunut maasta, uutistoimisto Reuters kertoo.
Presidentti sanoi keskiviikkona, että tuoreimpien tiedustelutietojen mukaan 70 prosenttia Venäjän sotilaista on vetäytynyt rajan yli takaisin Venäjälle.
Ukrainan hallitus, Nato ja useat länsimaat ovat syyttäneet Venäjää sotilaiden lähettämisestä Itä-Ukrainaan ja separatistien aseellisesta tukemisesta.
Syyskuun alussa nimetön Nato-lähde arveli, että Venäjällä on useita tuhansia sotilaita sekä satoja panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja Ukrainassa.
Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi sotilaita Ukrainassa tai että se tukisi Itä-Ukrainan kapinallisia.
Tieto venäläisjoukkojen perääntymisestä tuo uutta toivoa Itä-Ukrainassa kuukausia myllänneeseen konfliktiin, jossa on kuollut yli 3000 ihmistä.
”Tämä vahvistaa entisestään uskoamme rauhanaloitteisiin”, Porošenko sanoi televisioidussa hallituksen kokouksessa.


Ukrainan hallitus ja kapinalliset sopivat aselevosta perjantaina, mutta aselepoa on sen jälkeen loukattu molempien osapuolten toimesta useasti.
Ukrainan presidentin mukaan tulitaukoa on hankala pitää yllä, sillä Itä-Ukrainan ”terroristit” provosoivat jatkuvasti hallituksen joukkoja.
Porošenkon lisäksi myös Venäjän presidentti Vladimir Putin luottaa tulitaukoon. Putin ja Porošenko keskustelivat tulitauosta tiistaina puhelimitse, ja Kremlin mukaan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä tulitauon pitävyyteen.
Porošenkon mukaan Ukraina järjestelee uudelleen joukkojaan idässä, mutta painotti, ettei kyseessä ole hyökkäyksen valmistelu, vaan puolustusasemien parantelu mahdollisia hyökkäyksiä vastaan.
Porošenko myös vahvisti lain, joka mahdollistaa talouspakotteiden määräämisen yrityksille ja yksityishenkilöille, joiden uskotaan rahoittavan Itä- ja Koillis-Ukrainassa separatistien toimintaa. Laki kieltää "terrorismin" rahoittamisen.
Ukrainan hallitus on uutistoimisto Reutersin mukaan valmistellut listan, jolla on 172 Venäjän kansalaista sekä 65 venäläistä yritystä. Yritysten joukossa on kaasujätti Gazprom.
Porošenko sanoi Reutersin mukaan, että viime perjantaina sovittua tulitaukoa häiritään. Häirinnästä hän syytti separatisteja, jotka "provosoivat Ukrainan armeijaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti