keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Puolueeton Suomi nykymaailmassa...

Itsenäisen Suomen taival on varsin lyhyt, vajaa sata vuotta. Aiemmin vuosisatoja meitä ovat päälle päsmäröineet vuoroin Venäjä ja Ruotsi.
Itsenäisen Suomen poliittiseen sanavarastoon on juurtunut sana puolueeton. Mitä on olla puolueeton nykymaailmassa? Tilanne on kieltämättä hankala, koska olla puolueeton, on lähes mahdottomuus.
"Kun toiselle kumarrat, niin toiselle pyllistät." on kaikille tuttu kansanviisaus...
Eteläistä naapurimaatamme Viroa ovat myös vuosisatoja riepotelleet monet vallanpitäjät. Viime vuosikymmeninä ja aivan viime vuosina Viro on tehnyt selkeitä valintoja, jotka merkitsevät vahvaa liittoutumista.
Viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa ovat merkinneet Euroopassa/maailmassa selkeää epävarmuuden lisääntymistä.
Sitoutumisen/liittoutumisen merkitys on kasvanut varsinkin pienten maiden osalta.
Ei ole sattumaa, että Viro on saanut tänään arvovaltaisen vieraan.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti tiedotustilaisuutensa Tallinnassa sijaitsevassa Nordea-konserttisalissa muistelemalla Baltian maiden itsenäistymiseen johtaneita tapahtumia, kuten ”laulavaa vallankumousta” ja peilasi näitä tapahtumia Euroopan nykytilanteeseen.
”Olemme vahvoja, koska seisomme yhtenäisinä”, Obama totesi. Hänen puheensa kantavana teemana voi pitää Yhdysvaltojen tukea, jota jaettiin puheen mittaan useaan suuntaan. 
”Eurooppa on yhtenäinen, rauhaisa ja voimakas, mutta nyt Venäjän toimet Ukrainassa uhkaavat tätä tilannetta. Rajoja ei kuitenkaan voi piirtää aseilla, kansakunnilla on oikeus päättää omista asioistaan", Obama sanoi puheensa alkupuolella, jonka jälkeen hän kohdisti Venäjään tiukkaa kritiikkiä. 
”Emme hyväksy Euroopan pienempien maiden joutuvan suurempien naapureidensa painostuksen kohteeksi. Aivan kuten emme koskaan hyväksyneet sitä, miten Neuvostoliitto valtasi Baltian maat, emme tule hyväksymään Krimin valtausta. Emme tule hyväksymään aggressiota mitään liittolaistamme kohtaan”, Obama sanoi ja sai aplodit.
"Jos täällä kysytään kuka tulee apuun, se on Nato, mukaan lukien Amerikka. Tässä ja nyt! Emme voi ikinä ottaa turvallisuuttamme ja vapauksiamme itsestäänselvyytenä, tämän te tiedätte katkerasta kokemuksestanne. Menetitte itsenäisyytenne kerran, Naton kanssa ette menetä sitä toista kertaa”, Obama tuki Baltian maita.
Obama ei kuitenkaan luvannut aseellista apua Ukrainalle, vaikka totesikin Ukrainan tarvitsevan muutakin kuin sanoja. 
”Älkää epäilkö tätä, Venäjä saa maksaa. Jo nyt rahoittajat pakenevat sieltä, maan luottoluokitus on huono ja rupla heikko. Emme kuitenkaan halua eristää Venäjää, toivotamme vahvan ja rauhanhaluisen Venäjän tervetulleeksi. Se tarkoittaa kuitenkin, että venäläiset jättävät Ukrainan rauhaan ja antavat Ukrainan tehdä omat ratkaisunsa. Me kannatamme diplomaattista ratkaisua, mutta Venäjän käytös on pakottanut meidät pakotteisiin”, Obama sanoi.
Obama ei myöskään käsitellyt kuin ohimennen Venäjän ja Ukrainan tänään solmimaa tulitaukoa. Hän tyytyi toteamaan, että Itä-Ukrainassa on venäläistä kalustoa ja Venäjä tukee kapinallisia, mutta ei nostanut tulitaukoa esille merkittävänä muutoksena parempaan.
”Arvokkuus voittaa. Oikeus voittaa. Demokratia voittaa. Emme salli maailmaa, jossa suuret naapurit kiusaavat pienempiään.”
Obama totesi jo aiemmin tänään keskiviikkona, että Viro on Naton mallimaa "eikä tule koskaan jäämään yksin". Presidentin mukaan Yhdysvallat on sitoutunut Viron turvallisuuteen, jota hän kuvasi "ainaiseksi ja järkkymättömäksi".
”Pitkään eläköön hieno liittoutumamme”, Obama päätti noin puoli tuntia kestäneen puheensa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti