keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Luonteva ja luotettava päävastuunkantaja Talvivaaralle

Talvivaaran tämänhetken ydinsanoja ovat:
+ markkinaehtoinen rahoituspaketti
+ pitkäaikaisen rahoituksen turvaaminen
+ varsinainen päävastuunkantaja
Maallikon silmin belgialaisella kaivosyhtiöllä Nystarilla näyttäisi olevan edellytyksiä ja intressiä edellä mainittuun.
Suora nettilainaus Kauppalehdestä:
Belgialaista kaivosyhtiö Nyrstaria houkutellaan kumppaniksi Talvivaaralle. Valtiovalta lupaa osallistua Talvivaaran lyhytaikaiseen rahoitukseen, jos yhtiölle löytyy uskottava pitkän aikavälin rahoittajataho.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kertoi maanantain Aamulehdessä ministeriönsä osallistuvan Talvivaaran rahoitusta koskeviin neuvotteluihin. Vapaavuoren mukaan valtio on valmis panostuksiin, jos yhtiön pelastamiseksi syntyy järkevä markkinaehtoinen rahoituspaketti.
Vapaavuori mainitsi, että Talvivaaran kohtalo on kuitenkin käräjäoikeuden ja selvitysmies Pekka Jaatisen käsissä. Jaatinen etsii parhaillaan uskottavaa rahoitusratkaisua, jonka pohjalta Espoon käräjäoikeus voisi päästää Talvivaaran yrityssaneeraukseen.
Kauppalehden tietojen mukaan Jaatisen tehtävä on kaksijakoinen: yhtäältä Talvivaaralle haetaan lyhytaikaista käyttöpääomaa toiminnan pyörittämiseen, toisaalta uskottava saneerausohjelma edellyttää pitkäaikaisen rahoituksen turvaamista.
Valtiovalta ei ole valmis ottamaan vastuuta Talvivaaran pitkän aikavälin pyörittämisestä, vaikka omistaakin Solidiumin kautta siitä runsaat 15 prosenttia.
Sen sijaan valtiovalta on lupaillut vastaavansa noin puolesta siltarahoituksesta, jos Vapaavuoren mainitsema markkinaehtoinen taho tulee mukaan rahoittajaksi ja järjestelyyn varsinaiseksi vastuunkantajaksi.
Tiettävästi neuvotteluja on käyty Nyrstarin suuntaan. Nyrstar on jo kahteen otteeseen käytännössä pelastanut Talvivaaran. Ilman Nyrstaria Talvivaara ei olisi päässyt velkojilta suojaan yrityssaneerausprosessiin, joka siis nyt on kesken.
Nyrstar on myös tekohengittänyt Talvivaaraa lainaamalla sille rahaa edes jonkinlaiseen toimintojen ylläpitämiseen. Belgialaisyhtiöllä on isot intressit Talvivaarassa. Se on maksanut yli 230 miljoonan euroa ennakkoja sinkkitoimituksista.
Nyrstar vahvistaa parhaillaan omaa rahoitustaan. 1. syyskuuta yhtiö julkisti kattavan rahoitusstrategian, jolla se hakee joustoa rahoitukseensa ja mahdollisuuksia satsata pitkän aikavälin kasvupanostuksiin.
Nyrstar järjestää 250 miljoonan euron osakeannin osakkailleen. Lisäksi se kohdistaa institutionaalisille sijoittajille 350 miljoonan euron seniorilainan, jonka takaisinmaksuaika on 2019.
Vaikka Nyrstarin tuloskunto ei ole häävi, yhtiöllä on vahva tase ja sen nettovelkaantuneisuusaste on vain noin 44 prosenttia.
Talvivaaran kohtalo ratkeaa tässä kuussa. Syyskuun loppu on takaraja, jolloin yrityssaneerausohjelman pitää olla Espoon käräjäoikeudessa. Syyskuu on myös takaraja Talvivaaran alkuvuoden tulosluvuille.

Kaija Ahtela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti