maanantai 29. syyskuuta 2014

Ihmisenergiasäästöä teoriassa

Varmaan jokaisella ihmisellä on kouluajoiltaan erilaisia mielikuvia, sanoja, lauseita, jotka jossakin vaiheessa putkahtavat esiin sopivan asian yhteydessä.

Viime aikoina on paljon puhuttu elämän kestoaiheesta - liikunnan merkityksestä ihmisen elinkaaressa. Sormi varoittavasti pystyssä erilaiset asiantuntijat kertovat intohimoisesti ihannearvoja. jotka liittyvät ihmisen päivittäiseen liikkumiseen. Tosin ihannearvoista näytetään olevan ainakin kahta mieltä...

Muistan 1960-luvulta fysiikanopettajani sanat hänen kertoessa ihmisen jokapäiväisestä energiankulutuksesta.
Hän totesi yksiselitteisesti: "Jos sinun ei tarvitse juosta, kävele. Jos sinun ei tarvitse kävellä, istu. Jos sinun ei tarvitse istua, makaa, silloin sinun energiankulutuksesi on minimissään."

Mikäli oikein muistan, hän eli niin kuin opetti. Hän eli aikanaan selvästi yli suomalaisen miehen keski-iän. Toki elinikään vaikuttavat monet muutkin osatekijät kuin liikkuminen/liikkumattomuus..

Tämän artikkelin kirjoittaminen lähti liikkeelle lukemastani otsikosta: "Istuminen on hengenvaarallista." Niin varmaan onkin, tämäkin teksti olisi ollut viisasta kirjoittaa vähintäänkin seisoaltaan...   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti