keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Ylen Taloustutkimuksella teettämä toukokuun kannatuskysely...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka 

Keskusta palasi niukasti piikkipaikalle – vihreät porskutti ennätyslukemiin

Suurimpien puolueiden kannatuserot ovat kaventuneet. Keskusta ja SDP ovat toukokuun kannatuskyselyn kärjessä lähes rinta rinnan, vaikka molempien kannatus laski edellisestä mittauksesta. Kokoomuksen aallonpohja puolestaan näyttää taittuneen.




Grafiikka puoluekannatuksesta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Keskusta on palannut jälleen suurimmaksi puolueeksi, mutta ero suurimpaan oppositiopuolueeseen SDP:hen on erittäin niukka, ilmenee Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
Keskustaa kertoi äänestävänsä 20,2 prosenttia vastanneista. SDP:tä puolestaan äänestäisi nyt 20,1 prosenttia vastaajista.
Sekä keskustan että SDP:n kannatus kuitenkin laski toukokuussa. Keskustan kannatus tuli alaspäin 0,2 ja SDP:n 1,4 prosenttiyksikköä.
Puheenjohtajakisan piristämän kokoomuksen aallonpohja näyttäisi olevan takanapäin, sillä sen kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä ja on nyt 17,7 prosenttia. Luku on nyt jo lähellä viime eduskuntavaalien kannatusta, joka oli 18,2 prosenttia. Alimmillaan tänä vuonna kokoomuksen kannatus on ollut helmikuussa, jolloin se oli 16,9 prosenttia.
Myös perussuomalaiset onnistui kasvattamaan suosiotaan edellisestä mittauksesta. Perussuomalaisia äänestäisi nyt 9,0 prosenttia vastaajista, 0,5 prosenttiyksiköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Vuoden takaisten eduskuntavaalien toiseksi suurimman puolueen kannatus on ollut viime kuukausina sahaavaa.
Kaiken kaikkiaan hallituspuolueet ovat hieman onnistuneet kirimään, sillä niiden yhteenlaskettu kannatus on noussut tasan prosenttiyksikön. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus oli toukokuussa 46,9 ja huhtikuussa 45,9 prosenttia.

Vihreiden nousu jatkuu yhä

Vihreiden suosio jatkuu. Puoleen kannatus nousi jo toistamiseen peräjälkeen Taloustutkimuksen mittauksessa omaan ennätykseen. Vihreiden kannatus on nyt 14,8 prosenttia, missä on nousua edelliseen mittaukseen nähden 1,3 prosenttiyksikköä.
Oppositiopuolueista vain vihreät onnistui kasvattamaan suosiotaan, sillä SDP:n lisäksi myös vasemmistoliiton, RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus laski, joskin vain hieman.
Vasemmistoliiton kannatuslukema on tuoreimmassa mittauksessa 8,3 prosenttia, RKP:n 4,2 ja kristillisdemokraattien 3,5.

Äänestäjien epävarmuus lisääntyi

Puoluekantansa kertoneiden määrä putosi alle 60 prosentin, mikä kertoo epävarmojen osuuden kasvusta. Puoluekantansa kertoi nyt 59,9 prosenttia vastanneista, kun vielä huhtikuussa vastaava luku oli 61,5 prosenttia.
Taloustutkimuksen kyselyyn haastateltiin 3 858:ta henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,3 prosenttia suuntaansa. Haastattelut tehtiin 9.5.–7.6.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti