maanantai 13. kesäkuuta 2016

Katri Kulmuni: “Väyrysen pitäisi valita, missä puolueessa hän haluaa olla”

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan - niinpä...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Katri Kulmuni: “Väyrysen pitäisi valita, missä puolueessa hän haluaa olla”

PENTTI VUOSAARI
Keskustan tuore varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ilahtui siitä, että viikonlopun puoluekokouksissa valittiin kaksi uutta naispuheenjohtajaa.

Sinikka Pylkkänen
Keskustan puoluekokous valitsi torniolaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Katri Kulmunin viikonloppuna puolueen varapuheenjohtajaksi. 28-vuotias Kulmunin poliittinen ura on ollut nopea ja nousujohteinen: hän oli viime vuoden eduskuntavaaleissa Lapin ääniharava, ja nousi nyt puolueensa johtoviisikkoon.
Millä mielin aloitat uudessa tehtävässä, Katri Kulmuni?
– Tosi innostuneena mutta vastuun edessä myös nöyränä.
Edustat keskustassa nuorta sukupolvea. Mitä uutta aiot tuoda puolueesi politiikkaan?
– Sukupolvinäkemys jo itsessään vaikuttaa siihen, että asioita miettii aina pitkällä kaarella. Haluan vaikuttaa puolueen sisäiseen työskentelyyn ja siihen, millaisia edistyksellisiä linjauksia puolueessa tehdään. Tottakai olen myös puolueen yhtenä kasvona, ja haluan innostaa etenkin nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Miten luonnehtisit poliittista linjaasi kolmella pointilla?
– Tulevaisuususko liittyy erityisesti kaikkiin niihin uusiin aloihin, joissa Suomella on mahdollisuuksia. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että ketään ei jätetä ja kaikilla täytyy olla mahdollisuus, oli elämän lähtökohdat minkälaiset tahansa. Alueellinen tasa-arvoisuus tarkoittaa, että Suomen eri alueiden omat voimavarat otetaan käyttöön.
Olet profiloitunut vahvasti Kemi-Tornio-seudun etujen ajajana. Oletko Peräpohjolan vai koko Lapin kansanedustaja?
– Olen koko Lapin edustaja ja koko Suomen edustaja, ja toki minulla on myös kotiseutu. Eduskunnassa tehdään yhteistä lainsäädäntöä, mutta tottakai on tärkeää, että meillä on edustajia erilaisilla profiileilla ja eri alueilta.
Mitä aiot tehdä sen hyväksi, että Lapin sisäisestä eripuraisuudesta päästään eroon?
– Lapissakin täytyy ymmärtää se, että Lappi voi olla vauras vain silloin, jos kaikilla alueilla on mahdollisuus. Millään maakunnan osalla ei voi olla hegemonista ylivaltaa. Kemi-Tornion alueella ei herättänyt hirvittävästi iloa se tyyli, jolla Lapin ammattikorkeakoulun ostoa lähdettiin viemään.
Olet puolustanut synnytysten jatkumista Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Onko tämä näkemys linjassa hallituksen sote-linjauksen kanssa, jossa Lappiin tulee vain yksi sote-alue?
– Tottakai se on linjassa. Siinä ei ole järkeä, että rakennetaan toisaalle uusia laitoksia ja toisaalta puretaan vanhoja. Tässä on kysymys lähipalveluista ja myös turvallisuudesta. Kuinka järkevää on laittaa satoja naisia tien päälle ajamaan Ouluun synnyttämään? Rovaniemen sairaalan ja Kemin sairaalan kesken täytyy tehdä työnjakoa, mutta myös Kemissä säilyy yöaikainen päivystys.
Mitä ajattelet keskustakonkari Paavo Väyrysen puoluehankkeesta?
– Minusta se on surullista. Ymmärrän kunniapuheenjohtajan kritiikin vaikkapa eurojärjestelmää kohtaan, mutta puoluehanke vetää minut hyvin hämilleni. Puoluelain mukaan ehdokkaana voi olla vain yhdessä puolueessa, ja Paavo Väyrysen pitäisi valita, missä puolueessa hän haluaa olla.
Olet parhaillaan Venäjän Ulan-Udessa Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssissa. Millaiset Suomen ja Venäjän suhteet tällä hetkellä ovat?
– Meillä on ihan hyvät ja asialliset suhteet, kuten aina, mutta tottakai Ukrainan kriisi näkyy EU:n ja Venäjän välisissä suhteissa. Kauppapolitiikka on nyt vähäisempää sanktioiden takia, mutta olisi hirvittävän tärkeää, että ihmisten tasolla keskinäinen kanssakäyminen jatkuu. Suomen kannalta olisi edullista, että Venäjä kehittyisi ja kasvaisi demokratiana. Vihanlietsonnalla ei kansainvälisessä politiikassa saada aikaan hyviä tuloksia.
KUKA?

Katri Kulmuni

28-vuotias keskustan varapuheenjohtaja ja ensimmäisen kauden kansanedustaja.
Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2013.
Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti Lapin yliopistosta. Opiskellut myös Pietarissa Venäjällä.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustaja 2011.
Suomi-Venäjä-seuran ja Suomen YK-liiton puheenjohtaja.
Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti