torstai 9. kesäkuuta 2016

Jälleen hyvä uutinen Suomen taloudesta: Suomen Pankki nosti ennustettaan...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Talous  | 

Jälleen hyvä uutinen Suomen taloudesta: Suomen Pankki nosti ennustettaan

Suomen talouden ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia. Suomen Pankin mukaan kasvu on kuitenkin pelkästään kotimaisen kysynnän varassa.



Exterior of the Bank of Finland.
Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle
Suomen talous on palaamassa kasvu-uralle kotimaisen kysynnän tukemana, Suomen Pankki arvioi uudessa talousennusteessaan.
Ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia. Edellisessä ennusteessa joulukuussa Suomen Pankki oli ennakoinut kasvuksi 0,7 prosenttia.
Suomen talouskehitys on vauhdittumassa myös viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna Suomen talous kasvoi ennakkotietojen mukaan 0,5 prosenttia.
Uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,1 prosenttia vuonna 2017 ja 1,0 prosenttia vuonna 2018. Talouskasvun ennakoidaan silti jäävän koko ajanjaksolla hitaammaksi kun muualla euroalueella.

Vienti kasvaa hitaasti, investoinneissa käänne parempaan

Ennusteen mukaan Suomen talouskasvu on kotimaisen kysynnän varassa. Yksityinen kulutus on kehittynyt odotettua paremmin, ja etenkin kestokulutushyödykkeiden kulutus on kasvanut.
Yksityisen kulutuksen kasvu on perustunut osaltaan kotitalouksien velkaantumisen kasvuun, jonka uskotaan jatkuvan.
Pitkään heikosti vetänyt vienti kasvaa Suomen Pankin mukaan hitaasti. Tänä vuonna viennin kasvun odotetaan jäävän alle prosenttiin. Viennin ei kuitenkaan uskota supistuvan, vaikka tavaraviennin viime kuukausien luvut ovat olleet synkkiä.
Vuosina 2017 ja 2018 vienti piristyy hieman ja kasvaa noin 2,5 prosenttia vuodessa. Viennin kasvua tukee etenkin investointien lisääntyminen euroalueella. Monet Suomen vientiyrityksistä valmistavat juuri investointihyödykkeitä.
Viime vuosien investointilama saattaa olla vähitellen hellittämässä. Yksityisten investointien ennakoidaan elpyvän tänä vuonna 4,4 prosentin kasvuun. Investointeja kirittävät rakentaminen ja tuotannolliset investoinnit. Lähivuosina investointien kasvu jatkuu runsaan kolmen prosentin vuosivauhtia.

Työllisyys parantunut palveluissa ja rakentamisessa

Myös työllisyystilanteen odotetaan paranevan, mutta vain hitaasti. Suomen Pankki ennakoi työttömyysasteen olevan vuoden 2018 lopulla noin yhdeksän prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli huhtikuussa 9,8 prosenttia.
Suomen Pankki toteaa työllisyyden kohentuneen monilla palvelualoilla sekä rakennusalalla. Teollisuuden työllisyystilanteessa ei ennusteen mukaan näy vielä käännettä parempaan. Myös pitkäaikaistyöttömyys on jatkanut kasvuaan.
Inflaatio jää tänä vuonna 0,2 prosenttiin, Suomen Pankki arvioi. Hintatason nousua hillitsee etenkin raakaöljyn hinnan lasku. Inflaatio pysyy verraten hitaana myös lähivuosina, nousten ensi vuonna 0,8 prosenttiin ja 1,0 prosenttiin vuonna 2018.
Julkisen talouden velkaantuminen jatkuu. Suomen Pankki ennakoi, että vuonna 2018 julkinen velka yltää 70 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Viime vuonna velkasuhde oli noin 63 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti