tiistai 28. kesäkuuta 2016

Kovatasoinen kansanedustajakolmikko vierailulla Moskovassa – Isännät harmittelivat viimekesäistä Etyj-kohua...

Täytyi oikein hieraista silmiään lukiessani em. otsikon. "Mitä ihmettä he siellä juuri tällaisina aikoina tekevät?" oli rehellisesti kirjoitettuna ensimmäinen ajatukseni.

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Kaikkonen kuvaa keskusteluja venäläisten kanssa rakentavaksi ja asiallisiksi.

Hmmmmm - mitäpä muutakaan hän voi sanoa. Alkaa takaraivoon hiipiä ajatukset takavuosikymmenien ajopuu- ja suomettumistarinat. Kohta ravataan naapurissa taas maa mullalla...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat 

Kovatasoinen kansanedustajakolmikko vierailulla Moskovassa – Isännät harmittelivat viimekesäistä Etyj-kohua

Duuman puhemies harmitteli vieläkin pakotelistalla olevien venäläispoliitikkojen pääsyn epäämistä Suomeen viime kesänä järjestettyyn Etyjin juhlakokoukseen. Suomalaispoliitikot keskustelevat Moskovassa myös Ukrainan tilanteesta ja Brexitistä.






Naryshkinin tapaaminen.
Kuva: The photo service of the Chairman of the State Duma.
MOSKOVA
Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) vierailee parhaillaan Moskovassa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) ja eduskunnan Venäjä-ystävyysseuran puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sd.) kanssa.
Kaikkosen mukaan Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin harmitteli vieläkin viime kesänä Helsingissä järjestyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön 40-vuotiskokouksen tapahtumia. Silloin Suomi päätti olla myöntämättä EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille poikkeuslupaa maahantuloon.
Kaikkonen kertoo, että episodista on otettu opiksi ja Venäjän edustajat ottavat osaa heinäkuun alussa Georgian pääkaupungissa Tbilisissä järjestettävään Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen.

Päällimmäisenä Ukrainan tilanne

Suomalaiskolmikko saapui Moskovaan tänään maanantaina kaksipäiväiselle vierailulle duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Aleksei Pushkovin kutsusta. Keskusteluja isäntien kanssa on hallinnut Ukrainan kriisi.
Venäläiset ovat painottaneet Ukrainan osuutta Minskin sopimuksen velvoitteiden täytäntöön panemisessa umpisolmun avaamiseksi.
Kaikkosen mukaan on vaikea arvioida tilanteen kehittymistä, eikä hän sulje pois konfliktin kärjistymistä entisestään.
Kaikkonen pitää kuitenkin myönteisenä sitä, että kansainvälinen vuoropuhelu Venäjän kanssa Ukrainan tilanteesta on lisääntynyt. Hän arvioi, että Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on nyt tiivis keskusteluyhteys ja pitää sitä tärkeimpänä avaimena kriisin ratkaisemiseksi.

Suomen mahdollinen EU-ero kiinnostaa venäläisiä 

Suomalaiset ovat sivunneet keskusteluissaan Moskovassa myös Ison-Britannian EU-eroa.
Kaikkonen kertoo esittäneensä venäläisille oman arvionsa siitä, että Suomessa ei tulla lähiaikoina järjestämään kansanäänestystä EU:sta eroamiseksi.
Venäjän mediassa Suomea on pidetty yhtenä EU-maana, joka saattaa jättää unionin brittien vanavedessä.
Kaikkonen kuvaa keskusteluja venäläisten kanssa rakentavaksi ja asiallisiksi. Presidentti Vladimir Putinin tulevaa Suomen-vierailuja on pidetty osoituksena maiden välisistä hyvistä suhteista.
Tasavallan presidentin kanslia varmisti tänään, että presidentti Putin saapuu työvierailulle Kultarantaan tämän viikon perjantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti