maanantai 27. kesäkuuta 2016

Suuri Brexit-viikko käynnistyy – EU pui tulevaisuutta ilman Britanniaa, eduskunta koolle, Putin Suomeen...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Politiikka 

Suuri Brexit-viikko käynnistyy – EU pui tulevaisuutta ilman Britanniaa, eduskunta koolle, Putin Suomeen

Brexit eli Britannian lähtö EU:sta yllätti, mutta tällä viikolla kääritään hihat. Vaikka pääministeri Cameron lähtee keskiviikkona EU-huippukokouksesta ja jäljelle jää vain 27 maata, Britannia ei lähde EU:sta vielä mihinkään.

Britannian Parlamentti.
Kuva: Hannah McCay / EPA
Britannian kansanäänestyksen jälkipyykki jatkuu tällä viikolla. Suomessa eduskunta kutsutaan koolle kesken kesätauon pääministerin ilmoitusta varten. Aikatauluun vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailu, joka on tiettävästi perjantaina.

Maanantai 27.6.

EU-ministerivaliokunta linjaa aamupäivällä ylimääräisessä kokouksessaan Suomen kannan Brexitiin.
Suomen pitää päättää, millaisista sopimuksista, kuten kauppasuhteista EU:n ulkopuolisen Britannian kanssa neuvotellaan, ja millä ehdoin. Tämän jälkeen eduskunnan Suuri valiokunta kuulee linjauksesta pääministeri Juha Sipilää (kesk.), ja viimeistelee Suomen kannan evästykseksi EU-huippukokousta varten.
Sekin käydään läpi, halutaanko Britannian eroprosessin alkavan mahdollisimman nopeasti ilman Britannian iltalypsyä, kuten EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) taas on kannattanut kiireetöntä neuvottelua.
Lontoossa on luvassa kiihkeää keskustelua, kun parlamentti kokoontuu iltapäivällä ensimmäisen kerran kansanäänestyksen jälkeen. Myös pääministeri David Cameron on paikalla. Parlamentin on vahvistettava neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulos, mutta enemmistö kansanedustajista ei kannata eroa EU:sta.
USA:n ulkoministeri kiirehtii tukemaan Euroopan ulkopoliittista johtoa kriisin hetkellä.
Berliinissä Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee, miten kriisiytynyttä EU:ta voidaan uudistaa. Koolle on kutsuttu kolme herraa: Ranskan presidentti Francois Hollande, Italian pääministeri Matteo Renzi sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Tiistai 28.6.

Brysselissä pidetään viimeinen EU-huippukokous nykyisellä kokoonpanolla. Britannian pääministeri David Cameron kertoo kollegoilleen jäähyväispuheessaan tietonsa kansanäänestyksestä sekä siitä, miten Britannia nyt haluaa edetä.
Vaikka EU-parlamentin puheenjohtaja Martin Schultz vaatii, että Cameronin pitää panna Britannian EU-ero vireille saman tien, huippukokous ei sitä vaadi. Esimerkiksi Angela Merkel on varoittanut hätiköinnistä.
Virallista eroilmoitusta siis tuskin tulee. Vaikka kansanäänestys oli Cameronin idea, hän vastustaa eroa EU:sta ja pitää eromenettelyä syksyllä valittavan seuraajansa tehtävänä. Lisäksi Britannia kuohuu, siellä vaaditaan uutta kansanäänestystä Brexitin perumiseksi, ja Skotlannin itsehallinnollinen parlamentti voi estää EU-eron käyttämällä veto-oikeuttaan.
Brittimepit osallistuvat Euroopan parlamentin ylimääräiseen täysistuntoon tavalliseen tapaan, sillä EU-ero astuu voimaan kaksi vuotta sen jälkeen kun maan virallinen eroanomus on jätetty.

Keskiviikko 29.6.

Historian ensimmäisessä 27 EU-maan huippukokouksessa haetaan EU:lle yhteisiä keinoja jatkaa ilman Britanniaa. Samalla pohditaan, mikä EU:n ja Britanniaan suhde voisi tulevaisuudessa olla.
Tähän ei yksi huippukokous riitä, vaan luvassa on ehkä jo heinäkuussa lisää.

Perjantai 1.7.

Suomen eduskunta kokoontuu loppuviikolla tai ensi viikon alussa täysistuntoon kesken kesän istuntotauon, kun Juha Sipilä antaa pääministerin ilmoituksen Britannian EU-erosta.
Perjantaina Suomeen saapuu Ylen tietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä Naantalin Kultarantaan.
Kansanedustajat on tarkoitus kutsua koolle mahdollisimman pian EU-huippukokouksen jälkeen, joko torstaina tai perjantaina, jolloin pääministeri on joka tapauksessa Suuren valiokunnan kuultavana EU-huippukokouksesta.
Britannian kansanäänestys on kuitenkin varmasti esillä myös Putinin tapaamisessa, mikä kiinnostaa myös eduskuntaa. Voi siis olla, että pääministerin ilmoitus siirtyy maanantaiksi.
Päivämäärä lyötäneen lukkoon tänään maanantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti