perjantai 24. kesäkuuta 2016

Björn Wahlroos Brexitistä: Ei syytä huoleen, Britannia siirtyy todennäköisesti Norjan tapaan vain Etan jäseneksi

Kaikkitietävä perintöveropakoilaisemme jakaa jälleen julkisuudessa Panamapaperisotkujen hiukan laannuttua rikkiviisaita ohjeistuksiaan Brexit-asiassa. Hänen lausuntonsa ovat suunnilleen samaa tasoa kuin "Ei syytä huoleen!" toteaa Maakansa ja jatkaa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Björn Wahlroos Brexitistä: Ei syytä huoleen, Britannia siirtyy todennäköisesti Norjan tapaan vain Etan jäseneksi

ULKOMAAT  
MIKA RANTA / HS
Björn Wahlroos
Björn Wahlroos

NORDEAN hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ainakin kuulostaa rauhalliselta. Näin siitäkin huolimatta, että Britannia jättää EU:n, punta syöksyy ja osakemarkkinat ovat jyrkässä pudotuksessa.
Wahlroos kommentoi brittien päätöstä HS:lle perjantaiaamuna pian tuloksen selviämisen jälkeen.
”No, täytyy myöntää, että olen hiukkasen yllättynyt. Mutta varmaan vähemmän šokeerattu kuin monet”, Wahlroos sanoo.
PANKKIIRI uskoo vahvasti, että Britannia tulee päätymään samankaltaiseen tilanteeseen, jossa Norja on ollut vuosikaudet. Britannia siis eroaisi EU:sta mutta pysyisi Euroopan talousalueen Etan jäsenenä. Silloin talouteen ja markkinoihin liittyviä sääntöjä ei tarvitsisi juurikaan muuttaa.
”Britannialla on nyt pari kolme neuvottelutietä, jota edetä. Niistä ylivoimaisesti paras olisi se, että Britannia jäisi talousalueen jäseneksi ja siihen kehikkoon”, Wahlroos arvioi.
”Se on mielestäni todennäköisin vaihtoehto siksi, että se on myös helpoin vaihtoehto. Sopimukset ovat olemassa. Uudelleenneuvottelu olisi uskomaton työ.”
Jos Britannia todella siirtyy Norjan malliin, vaikutukset talouteen jäävät Wahlroosin mukaan alkušokin jälkeen pieniksi.
”Asuntovelallisen ei tarvitse olla huolissaan millään muodoin. Piensijoittaja voi olla hieman huolissaan riippuen siitä, mitä arvopapereita omistaa.”
Päivän aikana tullaan Wahlroosin mukaan näkemään voimakkaita reaktioita Britannian ja Euroopan arvopaperimarkkinoilla. ”Uskon kuitenkin, että ne tasaantuvat.” 
Wahlroosin mukaan markkinoiden tämän hetken levottomuus johtuu ennen kaikkea tiedon puutteesta. Ei tiedetä, minkä neuvottelutien Britannia ja EU valitsevat. ”Jos ei ole tietoa, markkinat pyrkivät varovaisuuteen.”
WAHLROOSIN ennustama lopputulos – Britannian pysyminen osana Euroopan talousaluetta ilman suurempia taloudellisia vaikutuksia – edellyttää myötämielisyyttä EU:n jäteiltä Ranskalta ja Saksalta.
Ennen Britannian kansanäänestystä Saksa ja etenkin Ranska viestivät, että Britanniaa ei tulla päästämään helpolla, jos se päättää lähteä. Puheista paistoi läpi ajatus, että Britanniasta halutaan tehdä varoittava esimerkki muille lähtöä suunnitteleville.
Wahlroos kuitenkin uskoo, että lopulta Euroopan vallan kabineteissa voittaa Timo Soininkin esille nostama linja: kostaminen ei ole järkevää.
”Se [kostaminen] olisi sivistymätöntä ja typerää. Uskon, että varsinkin Saksassa retoriikka alkaa nyt muuttua maltillisemmaksi.”
Wahlroosin mukaan EU-johdon kostomentaliteetti voisi myös synnyttää voimakkaan vastareaktion esimerkiksi Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa.
TOINEN mahdollinen este Norjan-malliin siirtymisen tiellä on Britannian kansa itse.
Hetki sitten EU-eron puolesta äänestäneet ihmiset tuskin haluavat kuulla hallitukseltaan seuraavanlaista viestiä: jatkossakin noudatamme kaikkia EU:n sisämarkkinasäädöksiä ja maksamme talousalueen jäsenyydestä, mutta emme vain enää saa mitenkään vaikuttaa noihin säädöksiin.
Tähän Wahlroos vastaa, että EU:n kannattajat eivät saaneet sentään rökäletappiota. ”Kevyen eron” eli Norjan mallin taakse on Britannian parlamentista luultavasti helppo löytää enemmistö, koska parlamentin enemmistö kannatti myös EU:ssa pysymistä.
Lisäksi Wahlroos muistuttaa, että Britannian EU-eron vaatijoiden puheissa ovat korostuneet muut kuin talouteen liittyvät asiat. ”Iso osa heidän puheestaan on käsitellyt valtio-oikeudellisia asioita: päätäntävaltaa, itsenäisyyttä, tuomioistuimien asemaa. Näissä asioissa Eta-järjestely antaa enemmän pelivaraa kuin EU.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti